• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podłączenie 2 monitorów do 1 laptopa. Ochrona przed spadkiem fps.

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
165 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2024 w Sprzęt komputerowy przez Arek04 Użytkownik (740 p.)
Mam podłączony jeden monitor pod laptopa przez kabel HDMI-HDMI. W laptopie mam tylko jeden port HDMI, pozostałe USB 3.0 są zajęte i zostaje wolne tylko USB-C.

Czy lepiej podłączyć drugi monitor kablem USB-C - HDMI do laptopa, czy może kupić splitter HDMI - 2xHDMI i podłączyć do niego oba monitory? Które rozwiązanie spowoduje mniejszy spadek FPS i jakiego rzędu może być to spadek?

Pozdrawiam :)
komentarz 1 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Chcesz mieć na dwóch monitorach ten sam obraz? Splitter nie jest tym rozwiązaniem o którym myślisz, raczej. Zostaje USB-C o ile obsługuje przesyłanie obrazu.
komentarz 1 grudnia 2024 przez Arek04 Użytkownik (740 p.)
Właśnie chciałbym mieć rozszerzenie na 3 monitory włączając w to laptopa. Czyli rozumiem, że jedyną opcją jest usb-c - hdmi? Z tego co patrzyłem to moje C jest podłączone do karty nvidia, więc powinno być ok. Czy zatem jest jakiś konkretny parametr, który zwiększy szansę na zachowanie ilość fps?
komentarz 2 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Teoretycznie to czym więcej źródeł, tym więcej mocy. Bo jednak jakoś trzeba wyrenderować więcej pikseli. Więc teoretycznie spadek klatek może wysątpić. Jak duży? Nie mam pojęcia. Wątpię by był na to wzór. Nie przekonasz się dopóki nie podlączysz. A co do parametru, to głównie rozdzielczość. Jeżeli grasz na jednym z 3, to te dwa pozostałe mogą mieć mnieszą rozdzielczość niż ekran główny.
komentarz 2 grudnia 2024 przez Arek04 Użytkownik (740 p.)
Właśnie podłączyłem nowy monitor 180Hz LENOVO Legion R27qe 27". Zarówno na linuxie, jak i windows 11 maksymalna opcja ustawienia dla tego monitora to 144Hz. Specjalnie kupiłem też kabel hdmi w standardzie 2.1, który umożliwia w rozdzielczości mojego monitora (qhd 1440p) 240Hz. Dodam, że GPU to RTX 3070 6GB. Wyłączyłem też FreeSync w monitorze. Dlaczego nie ma opcji 180Hz?
komentarz 2 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
https://www.x-kom.pl/p/1272026-monitor-led-27-265-284-lenovo-r27qe.html zgodnie z tym linkiem monitor i HDMI 2.1 w tym przypadku obsługuje tylko 75hz przy 1440p. Co jest mega dziwne. Ze strony producenta zalecane jest używanie DisplayPortu by uzyskać te 180hz. Możesz na szybko policzyć https://www.murideo.com/hdmi-21-bandwidth-calculator.html ale zakładam, że przy Twojej głębi kolorów po prostu przekracza te 48Gbitów.
komentarz 3 grudnia 2024 przez Arek04 Użytkownik (740 p.)
To też bardzo dziwne, bo jednak przy 1440p mam te 144Hz. Czy dałoby radę to obejść po prostu przejściówką z męskim hdmi na żeńskie display port i użyć display port producenta dołączony do monitora? Czy raczej ta przejściówka już może powodować jakąś stratę?
komentarz 3 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Gdybym miał strzelać, to powiedziałbym, że nie zadziała. Ale zawsze mozesz kupić na allegro i zwrócić, masz na to 2 tygodnie. Tutaj w sumie lepsza stronka https://trychen.com/feature/video-bandwidth. Jeszcze pytanie. Jak zmniejszysz do full hd to 180Hz jest możliwe?
komentarz 3 grudnia 2024 przez Arek04 Użytkownik (740 p.)
edycja 3 grudnia 2024 przez Arek04
No właśnie nawet na 1080p jest max 144Hz. Na tej stronce jest napisane, że przy 180Hz na 1440p wymagany jest Bandwith 22.38Gb/s i to przy 10 bitach, nawet przy 16 bitach jest to 35.81 Gb/s. Wymagany standard to hdmi 2.1, a takie złącze również mam w laptopie. Mój kabel zaś ma przepustowość 48Gb/s, więc juz nie mam pojęcia gdzie leży problem.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,438 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2024 w Sprzęt komputerowy przez xmilo0o Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 416 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2020 w Sprzęt komputerowy przez daniel2k Obywatel (1,380 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...