Niedługo minie mi 7 lat komercyjnego doświadczenia w .net, nigdy nie widziałem w praktyce żeby firma używała xamarina, raz słyszałem że planowali ale zrezygnowali i raz widziałem jak na youtube ktoś mówił że używają tam gdzie pracuje.
Jak osobiście próbowałem się uczyć to ciągle miałem z nim dziwne problemy techniczne, co prawda ostatnie podejście miałem w 2019 albo 2020, ale jednak, konkurencyjne rozwiązania działają bezproblemowo a z xamarinem zawsze coś było nie tak.
Do własnych projektów polecam fluttera, nie jest bardzo popularny na rynku ale przyjemnie i łatwo się w nim robi standardowe projekty. Ma pewne ograniczenia, nie nadaje się do udziwnionych projektów, ale wszystko co standardowe i popularne, bez problemu w nim zrobisz. Z myślą o pracy szedłbym w kotlin/swift zależnie czy chcesz android/ios.
No chyba że nie rozważasz kariery w aplikacjach na telefony, tylko zastanawiałeś się czy nauczyć się xamarina, bo już ogarniasz .net a zawsze to dodatkowa umiejętność, troche tak rozumiem to pytanie. W takim razie spróbuj sobie bo zawsze to jakieś nowe doświadczenie, może trafisz na ciekawe rozwiązanie którym zainspirujesz się w innych projektach, ale lepiej nie angażować się w niego mocniej, są lepsze rzeczy do nauki.