• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problemy z językiem angielskim

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+2 głosów
184 wizyt
pytanie zadane 26 listopada w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez whiteman808 Gaduła (3,180 p.)
Próbowałem wiele razy otaczać się angielskim contentem i efekt tego był taki że połowy rzeczy nie rozumiałem. Mam na myśli głównie wiadomości, strony www po angielsku, zagraniczny content na youtube, seriale po angielsku z napisami angielskimi. Przez to każda próba otoczenia się językiem angielskim kończy się prędzej czy później niepowodzeniem.

Jakieś porady jak ogarnąć porządnie ten język, pytam bo serio mi potrzebny jest do zgłębiania wiedzy z zakresu infy

Dziękuję i pozdrawiam
komentarz 26 listopada przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Kwestia by nie odpuszczać. Nie ma raczej innej drogi by czegoś się nauczyć.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 dni temu przez quiet_delete Obywatel (1,600 p.)
edycja 4 dni temu przez quiet_delete
Najlepiej iść do dobrej szkoły na kurs, np. przygotowujący na testy z Cambridge. PET, FCA i CAE bodajże.

A co do czytania -

Tak powinno być, 50% to nawet więcej niż ja rozumiałem na starcie, a teraz mówię i czytam bardzo dobrze.

Oglądaj filmy i czytaj książki na tyle interesujące, żeby te zrozumiane 50% wystarczyło, żeby oglądanie/czytanie dalej było przyjemne. Np książki Discworld - Terry Pratchett są genialne w oryginale i nawet rozumiejąc 50% jest i tak zabawnie. Kindle pozwala szybko tłumaczyć słówka i zapisuje te o które pytasz, a później możesz zrobić sobie z nich test.

To samo ze śmiesznymi filmami. Monty Python, Black Adder, i inne dobre filmy - nawet rozumiejąc co 3 żart jest to dobra rozrywka.

Kiedy zaakceptujesz, że "nic"nie rozumiesz i przestaniesz się tym przejmować, będziesz mieć w końcu wolną rękę, żeby oglądać, bawić się i uczyć. A nauka języków często następuje skokowo. Długo długo nic, a potem nagle rozumiesz co 2, a nie co 3 żart.
–1 głos
odpowiedź 27 listopada przez k!e# Bywalec (2,400 p.)
Ustaw sobie język angielski na wszystkich urządzeniach, codziennie staraj się uczyć nowych słówek 10/15 korzystając np. z fiszek, słuchaj prostych opowiadań lub wywiadów po angielsku dla osób uczących się tego języka, czytaj proste teksty po angielsku jak czegoś nie rozumiesz wrzuć do tłumacza fragment i zapisz albo zapamiętaj słówka których nie znasz. No i wytrwałość. Nie od razu Rzym zbudowano.
komentarz 27 listopada przez Wiciorny Ekspert (278,710 p.)
Przeczytałeś co kolega w ogóle napisał? Immersja u niego nie działa za bardzo, a zasadniczo polecasz mu to co opisał za problem XD
komentarz 27 listopada przez k!e# Bywalec (2,400 p.)
Musi być wytrwały i kwestia dyscypliny xd
1
komentarz 27 listopada przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
edycja 27 listopada przez TOWaD

Nie umiem angielskiego, ale się wypowiem.

Pewna piękna Pani co dobrze znała język angielski i co, i nico, nie umiała przeczytać książek budowlanych po angielsku, a ja bez angielskiego musiałem sobie poradzić.

Moim zdaniem, by płynie porozumiewać się po angielsku trzeba uczyć się zdań, phrasal verbs i potocznego języka, ale żeby czytać dokumentację techniczną trzeba znać słówka techniczne.

Tu parę słówek wygenerowanych na szybko przez AI

Framework	Framework	Struktura programistyczna ułatwiająca tworzenie aplikacji
DevOps	DevOps	Praktyka łącząca rozwój oprogramowania i operacje IT
Virtualization	Wirtualizacja	Proces tworzenia wirtualnych wersji zasobów, takich jak serwery i pamięć
Containerization	Konteneryzacja	Technologia umożliwiająca pakowanie oprogramowania w „kontenery” zapewniające zgodność środowiskową
Microservices	Mikrousługi	Architektura oprogramowania składająca się z niezależnych usług
Continuous Integration	Ciągła integracja	Praktyka automatycznego testowania i integrowania kodu źródłowego
Continuous Deployment	Ciągłe wdrażanie	Proces automatycznego wdrażania nowego kodu na środowisko produkcyjne
Blockchain	Łańcuch bloków	Zdecentralizowana technologia księgowa używana do zapisywania transakcji
Big Data	Wielkie Zbiory Danych	Analiza ogromnych zbiorów danych w celu wydobycia wzorców i informacji
Cybersecurity	Cyberbezpieczeństwo	Ochrona systemów komputerowych i danych przed atakami i nieautoryzowanym dostępem

To akurat podstawy podstaw ale można wygenerować bardziej zaawansowane słówka. i bardzo dużo tych słówek.

Nie czytałem książki Angelski 4it , ale może tego typu lektura będzie ok.

No i napisać program do nauki 5 słówek i do 50 dzienne można się nauczyć.

Jak podasz źródła z których się nie nauczyłeś, to ja też się podzielę źródłami z których ja się nie nauczyłem.

Edit: Przy dalszych zapytaniach pojawiają się pojęcia których nie koniecznie znam

Data Breach	Naruszenie danych	Incydent polegający na nieautoryzowanym dostępie do danych
Endpoint Protection	Ochrona punktu końcowego	Środki zabezpieczające urządzenia końcowe przed zagrożeniami
Security Token	Token bezpieczeństwa	Urządzenie lub kawałek oprogramowania służący do uwierzytelniania
Insider Threat	Zagrożenie wewnętrzne	Zagrożenie pochodzące od osób wewnątrz organizacji, takich jak pracownicy
Public Key Infrastructure (PKI)	Infrastruktura klucza publicznego	System zarządzania kluczami kryptograficznymi i certyfikatami
Intrusion Detection System (IDS)	System wykrywania włamań	Oprogramowanie monitorujące sieć lub systemy komputerowe pod kątem nieautoryzowanego dostępu
Intrusion Prevention System (IPS)	System zapobiegania włamaniom	System identyfikujący i blokujący potencjalne zagrożenia w czasie rzeczywistym
Security Information and Event Management (SIEM)	Zarządzanie informacjami i zdarzeniami związanymi z bezpieczeństwem	Zintegrowane podejście do monitorowania i analizy zdarzeń bezpieczeństwa w czasie rzeczywistym
Zero-Day Attack	Atak zerowego dnia	Atak wykorzystujący nieznaną wcześniej lukę w oprogramowaniu
Security Operations Center (SOC)	Centrum operacji bezpieczeństwa	Zespół monitorujący i reagujący na incydenty związane z cyberbezpieczeństwem

I programowaie js np:

Asynchronous	Asynchroniczny	Operacje wykonywane niezależnie od głównego wątku, bez blokowania
Event Loop	Pętla zdarzeń	Mechanizm obsługi zdarzeń i wykonywania kodu asynchronicznego
Hoisting	Hoisting	Mechanizm przenoszenia deklaracji zmiennych i funkcji na początek zakresu
Prototype	Prototyp	Mechanizm dziedziczenia właściwości i metod w obiektach
Arrow Function	Funkcja strzałkowa	Skrócona składnia do definiowania funkcji, która nie wiąże własnego kontekstu
Promise Chaining	Łączenie obietnic	Sekwencja wywołań obietnic, pozwalająca na wykonywanie operacji asynchronicznych w określonej kolejności
Spread Operator	Operator rozproszenia	Operator używany do rozwijania tablic lub obiektów w miejsca, gdzie oczekiwane są listy wartości
Destructuring	Destrukturyzacja	Sposób wyciągania wartości z tablic lub obiektów i przypisywania ich do zmiennych
Template Literals	Literały szablonowe	Złożone ciągi znaków pozwalające na wstawianie wyrażeń i wieloliniowe teksty
Async/Await	Async/Await	Słowa kluczowe umożliwiające pisanie kodu asynchronicznego w sposób przypominający synchroniczny

oj tymi sówkami to można długo.

svg np:

Wygląda na to, że przez "sgv" masz na myśli "SVG" (Scalable Vector Graphics) - skalowalną grafikę wektorową używaną na stronach internetowych. Oto 10 terminów związanych z SVG wraz z polskimi odpowiednikami i tłumaczeniem:
English Term	Polish Equivalent	Translation
SVG (Scalable Vector Graphics)	SVG (Skalowalna grafika wektorowa)	Format grafiki wektorowej oparty na XML
Element	Element	Podstawowa jednostka grafiki SVG
Path	Ścieżka	Element SVG definiujący kształty za pomocą ciągu komend rysunkowych
Stroke	Obrys	Linia otaczająca kształt w grafice wektorowej
Fill	Wypełnienie	Kolor lub wzór wewnątrz kształtu
Group	Grupa	Element SVG do grupowania innych elementów
Transform	Przekształcenie	Operacje zmieniające położenie, skalę, rotację lub pochylanie elementu
ViewBox	Obszar widoku	Atrybut definiujący współrzędne przestrzeni wewnątrz SVG
Gradient	Gradient	Płynne przejście kolorów
Clip Path	Ścieżka przycinająca	Definiuje obszar widoczny dla innych elementów SVG poprzez przycinanie

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 783 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 842 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 760 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez NeQ Początkujący (470 p.)

93,182 zapytań

142,196 odpowiedzi

322,002 komentarzy

62,513 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1889p. - dia-Chann
  2. 1864p. - Łukasz Piwowar
  3. 1847p. - CC PL
  4. 1843p. - Łukasz Eckert
  5. 1805p. - Tomasz Bielak
  6. 1785p. - Michal Drewniak
  7. 1777p. - Łukasz Siedlecki
  8. 1774p. - rucin93
  9. 1744p. - rafalszastok
  10. 1724p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 1684p. - Mikbac
  12. 1624p. - Anonim 3619784
  13. 1520p. - Marcin Putra
  14. 1368p. - ssynowiec
  15. 1258p. - Dawid128
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...