• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Logowanie do win 10

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
117 wizyt
pytanie zadane 24 listopada w Systemy operacyjne, programy przez mati1423 Nowicjusz (130 p.)

Witam.

Prubuje odpalić system win 10 który jest na ssd z przejściówka na usb

System instalowany i uzywany był na innym laptopie. Przy prubie zalogowania do sytemu jest komunikat mówiący że kod pin jest niedostepny z powodu zmiany zabezpieczen i muszę ustawić nowy kod PIN . Gdy klikam przycisk do zmiany pinu pojawią się okno że wymagana jest jakaś aplikacja z sklepu store. Po kliknięciu zeby ją znalazło okno się zamyka i na tym koniec(polaczone wifi). Nie mogę w zaden sposób zmienić hasła bo wszędzie muszę wpisać kod PIN a tam gdzie mam możliwość go wpisać twierdzi że jest niepoprawny. Prubowem nawet hiren boota przez drugie wejście usb ale nie mogę ustawić osobnego bootowania na jedno z usb a w pierwszej kolejności odpala się ssd z przejściówka. Dodam że zamiana miejscami dysku z pendrive nic nie daje.

Na dysku w laptopie jest też drugi system. Myślałem nad jakimiś programami które będą mogły osobno bootowac usb ale nic mi się nie udało zdziałać.

Wie ktoś co z tym zrobic?

komentarz 24 listopada przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)
Zabawne, miałem taką sytuację pod WIn 11 i po prostu kazał mi nadać....nowy PIN :) Śmiałem się do bólu, jak Windows chroni komputer przed dostaniem się osób trzecich.

Wpisujesz nowy PIN i powinno działać, tak było u mnie.
komentarz 24 listopada przez mati1423 Nowicjusz (130 p.)
Najwidoczniej od tego czasu wzmocnili trochę te zabezpieczenia bo po pokazaniu się okna o tym że muszę zainstalować jakaś aplikacje z Microsoft store wraca do dokładnie tego co jest załączone na obrazie.

"Ustaw kod pin" to nie jest pole do wpisywania a przycisk który powinien przekierować do okna gdzie wpisze nowy kod a zamiast tego jest nieskończona pętla która wraca do tego samego momentu. Więc nie mam możliwości wpisania nowego kodu.

Gdybym mógł to bym poprostu zmienił i nie pisał o tym tu ;)
komentarz 24 listopada przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)
Miałem podobną albo taką samą sytuację, po tym jak przez kilka miesięcy nie używałem jednego komputera.. Nie pamiętam szczegółów, ale ostatecznie kliknąłem kilka razy myszą, wpisałem nowy kod i nowy PIN był tym już obowiązującym od tego czasu :).
komentarz 24 listopada przez mati1423 Nowicjusz (130 p.)
Niestety u mnie nie ma takiej możliwości, w kółko ten sam widok bez możliwości wpisania tego nowego wymaganego pinu :(

Ktoś jakiś pomysł jak to obejsc?
komentarz 25 listopada przez mati1423 Nowicjusz (130 p.)

Albo czy ktos wie gdzie szukać pomocy w tej sprawie 

komentarz 26 listopada przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)
Na stronach MS spróbuj, są podobne tematy:

[ windows 10 asks for a password but i never set one and i cant even - Microsoft Community ]
--> https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/windows-10-asks-for-a-password-but-i-never-set-one/be12fa94-a2c0-4cbe-abf7-9477e2c05268

[ Windows 10 asking for password after Nov 2023 update - Microsoft Community ]
--> https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/windows-10-asking-for-password-after-nov-2023/42a60cbc-4a83-4efb-8b1f-29da40c3671e

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 60 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 540 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 286 wizyt

93,182 zapytań

142,196 odpowiedzi

322,002 komentarzy

62,513 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1889p. - dia-Chann
  2. 1864p. - Łukasz Piwowar
  3. 1847p. - CC PL
  4. 1843p. - Łukasz Eckert
  5. 1805p. - Tomasz Bielak
  6. 1785p. - Michal Drewniak
  7. 1777p. - Łukasz Siedlecki
  8. 1774p. - rucin93
  9. 1744p. - rafalszastok
  10. 1724p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 1684p. - Mikbac
  12. 1624p. - Anonim 3619784
  13. 1520p. - Marcin Putra
  14. 1368p. - ssynowiec
  15. 1258p. - Dawid128
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...