Nie wiem czy jest eldorado, czy było eldorado? Bawi mnie to trochę, ale - nie pamiętam, żeby ofert dla programistów było "mało" lub brakowało, mówie o ludziach o silnym doświadczeniu, a nie juniorów i też takich, którzy się rozwijają, a nie ograniczają po 5 latach do REST i klepania prostych serwisów.
Dodatkowo, zarobki dalej rosną przynajmniej ja mogę powiedzieć z perspektywy swojej (Java,AI,Fullstack,TypeScript), kolegów pracujących również podobnie, czy to w Pyhtonie, czy nawet ostatnio C#
Więc dla mnie Ani nie było ELDORADO, chyba, że mowa " o firmach" i zmieszczeniu systemu podatków, tzn wakacje podatkowe, gdzie firmy zatrudniały na potęgę, niska marża etc. wszystko, żeby ruszyć gospodarkę i tak szybko ją potem unicestwić :) z większym problemem niż przed, co spowodowało mase zwolnień - bo się okazało, że w sumie to budżetu nie ma na tych ludzi, ani potrzeby tym bardziej na dziwne "nowe pozycje"
Dla przykładu moje zarobki rocznie minimalnie o 20% są większe , ograniczając się tylko do 1 pracy, a nie mówię o pozostałych źródłach dochodu. Sądzę, że u wielu seniorów/dobrych midów jest tak samo jak nie znacznie lepiej !