• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problemy z wirusem?

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
287 wizyt
pytanie zadane 18 listopada w Systemy operacyjne, programy przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
Czy ktoś miał podobny problem.

Miałem problemy z kompem, ale nic się nie działo tylko był wolny. Ale wszystko działało łacznie z antywirusem online, brak detekcji.

Jak uruchamiałem z płyty "komputer świat" to działał normalnie, ale nie mogłem pobrać, ani Windowsa, ani Ubuntu na pendriva i też nie widział dysku twardego.

Wiec poprosiłem w sklepie komputerowym o dwie płyty DVD  z Windowsem i Ubuntu.

I bez problemu zainstalowałem Windowsa śmigał elegancko, przez tydzień. Zainstalowałem Qt i Copilot zaczęliśmy programować, ja pisałem swoje oczekiwania, a on produkował kod. Zadałem pytanie tu na forum, ale szybko usunąłem, bo udało się nam rozwiązać problem.

Ale dzień później, zaczął się sypać system. Po krótkim użytkowaniu wywalało bluescreen, i wywalało przy uruchomieniu check dysk, sfc /scannow, windows defender, scanera online.

Z płyty udało się tylko chkdsk i wszystko oki ale etap 2 i jakieś 2 błedy.

Przy każdym uruchomieniu uruchamiał się ten sam windows, znikały dodane pliki na pulpicie typu .bat, uruchamianie trybu awaryjnego nie działało sam przełączał się przełącznik i po zapisie ustawień.

Dobra to reinstall systemu, a tu zonk nie dział brak jakiś sterowników, no to format C, ok zaczął instalować ale przerwał bo nie cmógł ukończyć instalacji. Dobra wyjąłem płytę z kieszeni a tu się normalnie odpala Windows (po sformatowanym C ?).

Ale teraz odpaliłem z płyty Ubuntu, też skomunikował, że są błedy.

Co myśliće, nie znam się za bardzo na kompach i bezpieczeństwie.  Więc w prostych słowach jak dla laika co myśliće o takich objawach.
komentarz 18 listopada przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
A i zapominałem na online pomocy do Windowsa jak już dochodziliśmy do rozwiązania to wieszał mi się system.
komentarz 19 listopada przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Pierwsze co mi przyszło, to może sypiąca się pamięć lub dysk. Wątpię by był to wirus i przetrwał po formacie. Ewentualnie masz zainfekowany sprzęt inny niż komputer typu pamięć
komentarz 19 listopada przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
Dysk twardy wyjąłem (zresztą nówka sztuka to mało prawdopodobne że uszkodzony), pamięć działała, bo na płycie Ubuntu był program do skanowania pamięci. Wcześniej na Windowsie(na starym dysku) skanowałem urządzenia i było okej.

Jak coś,to uszkodzenie oprogramowanie układowe, bo już dziś nie dało się Ubuntu z płyty uruchomić bo błędy.  Jedyne co działa to ta płyta ratunkowa "Komputer Świata" która w samie w sobie jest podejrzana. Bo to ona zaczęła wykrywać błędy, Windowsa na starym dysku. Ale i ona się przycinała czasami.

Naprawdę dziwna sprawa szczególnie, to co wspominałem że właśnie z tej płyty nie udało się Windowsa ściągnąć.

A właściwe jak można zrobić aktualizację oprogramowania układowego zakładając że nic nie działa jak powinno, może jeszcze czytnik DVD.

Jak się czytam to paranoik normalnie ;), ale to rzeczywiste sytuacje.

Edit: AI się na mnie uwzięło, niby gada ze mną a tu krecią robotę robi :).
komentarz 21 listopada przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
edycja 21 listopada przez TOWaD

Niestety już po dysku sypie błędami. Jak  czy dyskpart czy gpart GParted próba formatu wiesza system i bez restartu biosu nie da się uruchomić.
Jednak te dyski SSD to do niczego.
Więc jednak chyba wirus i pytanie do zamknięcia.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 listopada przez Osse Dyskutant (9,240 p.)

Po formacie" nic nie powinno być ale dla własnego spokoju przeskanuj komp Malwarebytes anti malware, w czasie instalacji wybierz wersję Premium/Proffesional (30 dniowy trial)

komentarz 22 listopada przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
No dziś to masakrycznie zażądał hasła root do nowej instalacji Linux.

Może ktoś zna metody restartu BIOSu bo moje metody zawodzą. Odłączanie zasilania od płyty głównej i przyciskanie przycisku start. Wciskanie w biosie restart ustawień. Hasło i tak zostaje. AI mówi o jakieś zworce ale gdzie ją znaleźć. Po gwarancji więc Lenovo nie pomoże. A koszty naprawy będą pewnie przekraczały wartość sprzętu.

Może ktoś wie gdzie jest ta zworka
komentarz 24 listopada przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)
Zworka jest na ogół w okolicach baterii podtrzymującej BIOS. Można też wyjąc baterie :)
komentarz 24 listopada przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
edycja 24 listopada przez TOWaD

Tak już to zrobiłem, tj zworki nie znalazłem ale odłączyłem baterię i bios się zrestartował, to jest godzina się zrestartowała.

Zmieniłem dysk(niestety SSD znowu, bo HDD to jakaś klasa permnium ciężko dostać a ceny to też niemałe) i do dziś było w miarę ok, już dzisiejsze uruchomienie było nie do końca ok.

I paranoi część dalsza.

Wczoraj sciągnełm iso Ubuntu i co sumy kontrolne niezgodne???

link

https://releases.ubuntu.com/noble/

porównuję SHA1 z SHA256 - idę poszukać problemu dlaczego konsola wypisuje SHA1

certutil -hashfile nazwapliku ?

komentarz 24 listopada przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)
Tu jest sprawdzanie sumy kontrolnej:

https://ubuntu.com/tutorials/how-to-verify-ubuntu#1-overview

Możesz sprawdzi ISO ściągnięte z Linuxa w trybie Live z USB.
komentarz 24 listopada przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)

W końcu true power shell dało radę.

Get-FileHash -Path .\plik_name.iso

Algorithm       Hash                                                                   Path
SHA256          C2E6F4DC37AC944E2ED507F87C6188DD4D3179BF4A3F9E110D3C88D1F3294BDC

Dzięki na razie. Jak dysk wróci z naprawy to dam znać czy był uszkodzony czy nie. Dlaczego nie chciał się sformatować, ale to dopiero za dwa tygodnie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 201 wizyt
pytanie zadane 7 września 2017 w Sprzęt komputerowy przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 201 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2020 w Bezpieczeństwo, hacking przez Ventus Użytkownik (740 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,203 wizyt

93,182 zapytań

142,196 odpowiedzi

322,002 komentarzy

62,513 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1889p. - dia-Chann
  2. 1864p. - Łukasz Piwowar
  3. 1847p. - CC PL
  4. 1843p. - Łukasz Eckert
  5. 1805p. - Tomasz Bielak
  6. 1785p. - Michal Drewniak
  7. 1777p. - Łukasz Siedlecki
  8. 1774p. - rucin93
  9. 1744p. - rafalszastok
  10. 1724p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 1684p. - Mikbac
  12. 1624p. - Anonim 3619784
  13. 1520p. - Marcin Putra
  14. 1368p. - ssynowiec
  15. 1258p. - Dawid128
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...