• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy ma sens upgrade?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+2 głosów
115 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2024 w Sprzęt komputerowy przez BieJaku Początkujący (300 p.)
Hej. Komputer służy mojej żonie do streamingu używając modela 3d. Jest to coś co obciąża dość mocno komputer.

Obecnie specyfikacja to i7 6700k podkręcona na 4.4 (niedużo wiem). Z 32gb ram, rtx 3050

Zestaw na który chcę podmienić to

Procesor ryzen 5 4500 z chłodzeniem box

Płyta główna ASRock A520M

. Więc główne pytanie czy jest sens jeśli nie mam zbyt dużo gotowki na lepszego procka? Bo obecnie z tego co wiem to ram działa na niższym taktowaniu, a w grach grafika ma jeszcze luzu z tym prockiem.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2024 przez WojAbuk Gaduła (3,000 p.)
Zamiast chłodzenia box zastanawiał bym się nad znalezieniem adaptera do obecnego chłodzenia na podstawkę AM4, bo zakładam że ma jakieś lepsze skoro ma podkręcony procesor.
Co do tego czy jest sens to pytanie czy potrzebuje na już czy może poczekać by nazbierać na coś na podstawce AM5. AM5 jest bardzie przyszłościowe.
komentarz 18 listopada 2024 przez BieJaku Początkujący (300 p.)
Właśnie wątpię że dam radę dozbierać przy możliwościach wydatkach itd. Na ten zestaw mam okazję na miejscu za 350zl. Co do chłodzenia mam fera 3 bodajże. Jednakże chyba ono pójdzie wraz z i7 na sprzedaż żeby kasa jak kolwiek się zwróciła. Także musiałby jakiś moment typu 2tyg pochodzić na tym chłodzeniu boxowym.
komentarz 18 listopada 2024 przez BieJaku Początkujący (300 p.)
A i też raczej na jakoś rok raczej podstawka nie była by zmieniana. Jedynie mógłby wlecieć mocniejszy procek
komentarz 18 listopada 2024 przez WojAbuk Gaduła (3,000 p.)

@BieJaku, To chyba masz odpowiedzi, jeśli nie dozbierasz na nic lepszego i nie starcza jej już mocy to wiadomo że warto, chyba że rozważasz poczekać aż AM5 stanieje, ale myślę że nie warto czekać aż stanieje, chyba że masz zamiar wymienić procesor 2 razy na jednej płycie głównej.

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 245 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 236 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez rejming Nowicjusz (140 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 389 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)

93,327 zapytań

142,325 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...