• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto zapłacić za Spotify?

0 głosów
1,021 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2024 w Systemy operacyjne, programy przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)
edycja 17 listopada 2024 przez whiteman808
Kiedy jest sens płacić za Spotify? Zależy mi głównie na trafnych rekomendacjach utworów, które mogą mi się spodobać w oparciu o poprzednio słuchane piosenki a o takie trudno przy manualnym ściąganiu z neta. Słucham dużo różnych gatunków muzyki, polskiej, zagranicznej, metalu, techno, synthwave itd

Generalnie ściągam na ogół muzykę z internetu, i nie jestem pewien czy w takim przypadku Spotify ma sens

Dużo słucham muzyki ze smartfonu i komputera, przeważnie z odpalonym vlc lub mpd
komentarz 19 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,210 p.)
To jest niezłe pudełko:

https://audiohit.pl/cambridge-audio-cxn-v2.html

....ale do tego trzeba mieć resztę zestawu audio.
komentarz 19 listopada 2024 przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)
Na komputer który ma robić za smart tv lepiej wrzucić menedżer okien czy jakieś proste środowisko typu xfce, lxqt? Sprzęt będę obsługiwał zdalnie przez vnc i pilotem przez IrDA czy jak to tam się zwie. Pytam o wm ponieważ używam i3 na lapku.
Żeby zrobić własną "przystawkę" SMART TV z komputera.....to raczej nie warte Zachodu :) Kiedy gotowe masz za ok. 200 zł :)

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/blu-ray-dvd-nagrywarki/odtwarzacze-multimedialne/odtwarzacz-multimedialny-xiaomi-mi-box-s-smart-tv-2-gen-4k-czarny?gad_source=1

Firewall ma sens, ale robić własne SMART TV - hmmm ;)
komentarz 19 listopada 2024 przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)
Wolę normalnego debiana, archa od androida ale co kto woli, w kwestii linuksów jestem trochę perfekcjonista

Router od ISP nie sprawia problemów a przystawka bardziej mi potrzebna niż customowy router/firewall
Rozumiem, to do dzieła!

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 listopada 2024 przez Wiciorny Ekspert (283,480 p.)
Własne playlisty piosenek, brak reklam, możliwość przewijania piosenek jak i pomijania (brak limitu na to, żeby jak Ci się piosenka nie podoba, to możesz przejść do następnej), dodawanie własnej kolejki utworów itp. no w sumie zalet jest ogromna liczba, ja cenie sobie możliwość stworzenia własnej play-listy, dodawania ulubionych utworów i wybierania konkretnych, które chcę posłuchać.

Na darmowym spotyfi, ciężko o dobre rekomendacje, też ten algorytm dopasowania muzyki działa troche gorzej, 20 zł- czy tam 25?TO naprawdę grosz, a reklamy są bardzo denerwujące.
0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,210 p.)

Spotify jest bardzo dobre (ma podobno najlepszy system rekomendacyjny i kilka fajnych ficzerów), ale jest kilka lepszych opcji: Tidal, Qobuz i podobno też: Amazon Music, Apple Music.

Tidal pozwala zgrywać utwory i możesz ich słuchać off-line!! Qobuz pozwala kupić utwory i są Twoje na zawsze.

Ponieważ, teraz doczytałem, słuchasz na smarkfonie i komputerze to Spotify będzie b. dobrym wyborem. Inne też. Jakbyś miał lepszy zestaw audio w domu, coś z półki HiFi, to wtedy polecam Tidal lub/i Qobuz. Jak słuchasz dużo muzyki i masz zestaw audio to można też pomyśleć o systemie ROON. Fajna sprawa.

Ale do smarka czy PC, każdy serwis będzie dobry, na telefonie i głośniczkach komputerowych nie wyciągniesz detali i niunasów muzyki. Tu nawet Youtube  (najlepiej Premium) wystarczy.

komentarz 19 listopada 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,680 p.)

Tidal pozwala zgrywać utwory i możesz ich słuchać off-line!!

Spotify tak samo - czy to podcasty czy utwory 

Spotify raczej nie ma tej opcji, choć dawno nie korzystałem.

Tidal ma tą opcję w appce mobilnej, choć podobno jest soft który również na desktopach pozwala ściągać pliki muzyczne.
1
komentarz 19 listopada 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,680 p.)
Posiada, sam korzystam. Ratuje chwile bez zasięgu podczas podróży pociągiem.
OK, nie zrozumiałem wcześniejszej wypowiedzi
0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2024 przez pablop76 VIP (123,640 p.)
Miałem  Spotify i przeszedłem na YouTube Music. Jak dla mnie więcej muzyki, którą lubię.
komentarz 18 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,210 p.)
Te duże serwisy mają niemal wszystko, 100 i więcej milionów utworów to nie jest tak źle ;) Mogą nie mieć niektórych, rzadszych remixów.

Youtube ma silną kompresję, więc jakość jest wyraźnie gorsza.

Podobne pytania

+3 głosów
2 odpowiedzi 1,226 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2018 w Offtop przez kevin Mądrala (5,010 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 540 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 382 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,367 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...