• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Potrzebuję porządną kolorową drukarkę sieciową

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
171 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2024 w Sprzęt komputerowy przez whiteman808 Gaduła (4,400 p.)
Potrzebna mi porządna kolorowa drukarka ze skanerem, którą dałoby się najlepiej podpiąć przez kabel ethernet do routera lub przynajmniej miałaby funkcję Wi-Fi i nie rozłączałaby się. Jakość druku ma być porządna, strony mają szybko się drukować, sama drukarka ma się nie zacinać.

Sprzęt będzie używany przez urządzenia z Windowsem, Linuxem i Androidem. Dobrze żeby sterowniki w miarę możliwości wolne, chociaż własnościowe też przeboleję.

Drukarka ma być do zastosowań domowych. Najważniejsze jest dla mnie funkcja wifi, skaner i to żeby tusze/tonery były tanie. Sprzęt ma starczyć na lata.
komentarz 16 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

Jakbyś zrezygnował z koloru i skanera :D  to tu masz wszystko co powinna mieć porządna drukarka:

OKI B412 DN - rewelka za psie pieniądze!

https://allegro.pl/oferta/drukarka-laserowa-oki-b412dn-mono-duplex-siec-lan-36m-gw-pl-12754590188

komentarz 17 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Nie jest to laser i niestety z WIFI, ale spełnia chyba wszystkie Twoje potrzeby. Jest w super cenie!

https://www.hp.com/pl-pl/shop/products/printers/urzadzenie-wielofunkcyjne-hp-officejet-pro-8122e-405u3b-686
komentarz 22 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Nie znam się za bardzo na laserowych kolorowych (nie interesowałem się nimi), ale myślę że jest podobnie jak z mono. Mogę polecić szczególnie dwie firmy: HP i OKI. HP to czołgi nie do zarżnięcia, choć OKI też są trwałe. Zamienniki do HP i OKI są b. tanie, czego nie można powiedzieć np. o Brother czy kilku innych firmach.

Przykładowo zamiennik tonera mono do OKI (na przykładzie OKI B412dn) kosztuje 20-40 zł, a wysokiej jakości  50-60 zł i pozwala wydrukować 7000 stron :) Czyli za kebab lub pizzę masz drukowania na długie miesiące.

Tak samo jest z HP, ze względu na ich ogromną popularność jest mnóstwo tanich zamienników.

Podobnie będzie z kolorowymi tonerami, oczywiście tam się kupuje kilka tonerów (3,4 lub 5), ale zamienniki HP i OKI powinny być tanie na tle konkurencji.

Połączenie skanera z drukarką laserową kolor nie jest tak częste jak skaner + atramentówka. Ale jakiś model dla siebie znajdziesz.

Drukarki OKI, nie wiem jak nowe HP (może też) mają Cloud Print - drukujesz na drukarce z dowolnego komputera (dowolny OS i dowolne miejsce, aby był podłączony do netu). Fajna rzecz. Szczególnie, że niektóre distro Linuxa czy system Apple MacOS czasami nie mają driverów, zwłaszcza do mniej popularnych drukarek!.

Na WIFI bym się nie napalał, bo wiele osób ucieka od WIFI, szczególnie firmy (ze względu na podatności, dziury i łatwość włamania do systemu / sieci). Ale jak chcesz, to masz :) Osobiście wolę LAN, jest to lepsze rozwiązanie niż połączenie USB, nie mówiąc o WIFI.

Co do atramentówek - to tusze są drogie i jak rzadziej drukujesz to jest to kłopotliwe i kosztowne (tusze zasychają). Polecam bardziej laser. No chyba ze drukujesz zdjęcia z aparatu foto, itp. Jeśli sporadycznie drukujesz zdjęcia, to postaw na laser, nawet mono :) A niewielką liczbę zdjęć w roku wydrukujesz on-lne   przyślą Tobie InPostem w kopercie :)

Zastanów się miedzy laserem a atramentówką, bowiem różnice w sprzęcie nie są tak dużej jak kiedyś, a laser jest wygodniejszy i tańszy w eksploatacji. Jak dla mnie to wybór jest jeden - laserówka (szybki, cichy i tani druk).  Nie napisałeś ile chcesz drukować miesięcznie, ale laser przyjmuje większe miesięczne obciążenie drukiem.

Jeszcze taka uwaga - nie wiem czego potrzebujesz, ale warto mieć duplex, to się przydaje bardzo.
0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2024 przez pablop76 VIP (123,540 p.)
edycja 17 listopada 2024 przez pablop76
Miałem kiedyś drukarkę kolorową marki KYOCERA. Szukałem drukarki do druku na grubszych papierach typu wizytówkowe. Sprawdzała się rewelacyjnie.

Jeżeli chodzi o atramentówkę to miałem  epson stylus color rx640. Działała dobre 10 lat aż przeszła na emeryturę. Wiec celował bym w coś podobnego.
komentarz 17 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
KYOCERA to b. dobra firma, specjalizująca się w druku. Nie wiem tylko jak z zamiennikami (?).

Drukarki HP chodzą po 20 lat i dłużej podobnie większość Japończyków. Wszystko też zależy od modelu / serii. Najtańsze, budżetówki są gorzej wykonane, nie są tak trwałe. Ale wystarczy kupić coś nieco droższego i pochodzi długie lata.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,876 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 89 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2020 w Sprzęt komputerowy przez Lancer Użytkownik (980 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,345 wizyt

93,398 zapytań

142,390 odpowiedzi

322,580 komentarzy

62,759 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...