• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Symulowanie kliknięcia klawisza w JS

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
213 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2024 w JavaScript przez HUBSON2912 Obywatel (1,480 p.)
Witam,

piszę skrypt do strony i natrafiłem na problem. Muszę zasymulować kliknięcie przycisku na klawiaturze. Powinna się wtedy wykonać operacja, która wykonałaby się przez normalne kliknięcie tj.: jeśli był zaznaczony input i JS "kliknie" literę s to w inpucie pojawi się s, jeśli na stronie jest jakaś funkcja przypisana pod klawisz 'E' to jeśli JS "kliknie" E to wykona się ta funkcja itd...

Szukałem rozwiązań, jednak w większości są to poradniki jak rozpoznać, który klawisz ZOSTAŁ KLIKNIĘTY, a nie jak KLIKNĄĆ ten przycisk. Podejrzewam, że jest jakieś zdarzenie dotyczące wciśnięcia klawisza, ale jeśli to prawda to nie wiem jak wywołać zdarzenie.

Z góry dzięki,

Pozdrawiam.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 listopada 2024 przez Comandeer Guru (607,060 p.)

Tego nie za bardzo da się zrobić przy pomocy kodu JS. Jeśli listenery powinny się odpalić, tak niekoniecznie odpali się natywne zachowanie przeglądarki (czyli wstawienie czegokolwiek do inputa) – a to z powodu tzw. zaufanych zdarzeń. I tego nie da się za bardzo obejść. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to wykorzystanie czegoś typu Puppeteer. Nie wiem też, czy rozszerzenie do przeglądarki nie mogłoby tego zrobić.

0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2024 przez Sebastian Szyja Bywalec (2,950 p.)

Symulacja klawisza za pomocą KeyboardEvent:

// Tworzenie zdarzenia keydown dla klawisza "S"
const event = new KeyboardEvent("keydown", {
    key: "s", // Wartość klawisza
    code: "KeyS", // Kod klawisza
    keyCode: 83, // Legacy: kod ASCII dla klawisza S
    charCode: 83,
    bubbles: true, // Umożliwia propagację zdarzenia
    cancelable: true // Pozwala na anulowanie zdarzenia
});

// Wywołanie zdarzenia na elemencie input
const inputElement = document.querySelector("input");
inputElement.dispatchEvent(event);

// Jeśli chcesz wysłać zdarzenie globalnie, możesz je wywołać na `document`
document.dispatchEvent(event);

1. KeyboardEvent:
    1. Tworzy zdarzenie klawiatury z odpowiednimi opcjami.
    2. Możesz przekazać klucz (key), kod (code) oraz inne szczegóły, aby odwzorować faktyczne wciśnięcie klawisza.
  2. Propagacja zdarzenia:
    1. bubbles: true oznacza, że zdarzenie będzie propagować się w górę drzewa DOM.
  3. Element docelowy:
    1. Upewnij się, że zdarzenie jest wywoływane na właściwym elemencie. Na przykład, jeśli chcesz wprowadzić literę do pola tekstowego, zdarzenie musi być wywołane na tym polu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 207 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 923 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,263 wizyt

93,395 zapytań

142,389 odpowiedzi

322,569 komentarzy

62,753 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...