Nie klikałem w te linki. Domyślam się, że prowadzą do płatnych kursów. Ja się JIRY nauczyłem w pracy, choć jeśli nie jesteś administratorem JIRY, to jej obsługa sprowadza się w zasadzie do podobnych czynności, jakie musisz wykonać, by napisać post na forum.
Według mnie największą umiejętnością w korzystaniu z tego typu narzędzi jest poprawne opisanie problemu, tak by opis był zrozumiały dla kogoś, kto taska ma wykonać. Często te opisy są krótkie, trzeba się domyślać o co chodzi lub zdzwaniać się z osobą, która wystawiła ticket. Strata czasu obu stron.
Co do gita, to zainstaluj go sobie i zacznij go używać do własnych projektów. Instalacja jest darmowa, jak nigdy nie pracowałeś z gitem to może Cię uderzyć wyjątkowość tego narzędzia w porównaniu do trzymania swoich projektów w archiwach typu ZIP na mailu (wersja_1.zip, wersja_2.zip, wersja_2_poprawiona.zip, final_wersja_2.zip...).
Ogólnie to jest bardzo niewiele sytuacji, gdy potrzebujesz wykupić płatny kurs (zwykle zalecam, gdy kurs porusza wyspecjalizowane tematy, których łatwo nie znajdziesz w sieci). Większość materiałów jest dostępna w Internecie za darmo. Dla mnie za darmo oznacza, że nie muszę nawet zakładać konta na maila. Jak nie wiesz gdzie szukać, jak szukać, to pierwsze co, uderzasz do ChatGPT: https://chatgpt.com/
Piniondze leżą w Internecie, trzeba się tylko po nie schylić.