• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Analiza użytego transferu sieciowego w sieci LAN

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
63 wizyt
pytanie zadane 13 listopada w Sieci komputerowe, internet przez WojtekS Początkujący (310 p.)

Interesuje mnie, jak prawidłowo obliczać zapotrzebowanie na transfer w sieci LAN, aby na tej podstawie dobrać odpowiednie urządzenia sieciowe, takie jak przełączniki i routery.

Załóżmy, że w firmie personel korzysta z poczty elektronicznej, telekonferencji oraz przegląda strony WWW. Jakie podejście stosujecie do obliczania zapotrzebowania na przepustowość dla każdego użytkownika oraz dla całej sieci?

Tutaj podaje przykładowe obliczenia:

Jeśli przeciętna strona internetowa waży 3 MB, a użytkownik przegląda 20 stron na godzinę, to łącznie pobierze 60 MB w ciągu godziny. Można wtedy obliczyć potrzebny transfer: 

(60 MB * 8) / 3600 sekund = 0,13 Mb/s

Co w moim odczuciu jest trochę za mało, bo w takim razie żeby pobrać jedną stronę z taką predkością to będziemy ją pobierać 2 minuty ponieważ:

3 MB * 8  = 24 Mbit

żeby pobrać 24 Mb w 1 sek trzeba dysponować łączem o prędkości 24 Mb/s

komentarz 13 listopada przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Pytasz czysto z ciekawości czy dobierasz sprzęt? Bo co do pierwszego jest milion możliwości, które należy uwzględnić. Co do drugiego, to gigabitowe <cokolwiek> jest tak tanie, że szkoda zawaracać sobie głowę obliczeniami.
komentarz 13 listopada przez WojtekS Początkujący (310 p.)
Pisze prace inżynierską, w której projektuję sieć LAN dla szpitala, więc muszę przeprowadzić szczegółową analizę, aby określić, jaką przepustowość muszą zapewniać porty w przełącznikach, jak i dobrać odpowiednie media przewodowe. Wiem że w praktycznych projektach bierze się to co najtańsze i sprawdzone, jednak nie na tym polega mój problem.
Kwestia wymagań jakie postawiłeś/musisz spełnić. Suche obliczenie zapotrzebowania mija się z celem. Bo liczysz dla kogo? Dla kardiologa? Dla recepcji? Dla SORu? A może to sieć dla pacjentów? Co jak wyjdzie, że potrzebujesz 98MB/s? Wybierzesz Fast Ethernet czy Gigabit Ethernet? A co ze sprzętem? Stacje robocze muszą obsługiwać wybrany standard. A może wifi? W końcu coraz popularniejsze są tablety dla lekarzy. A teraz dochodzi medium. Rezonans magentyczny nie lubi się z standardowymi nośnikami. Zostaje światłowód, ale czy jest sens montować go wszędzie? A co z salami obok czy nad/pod rezonansem?

SOR będzie zużywał sumarycznie więcej danych niż kardiolog, ale czy jest sens kupować X różnych urządzeń? Dochodzi koszt technika, który to wszystko ogarnie. Sprzęt dla biznesu powinien być jednakowy i ustandaryzowany. Dodatkowo co kraj, to restrykcja.

Problem jest złożony, a Ty nie dałeś żadnych wymagań, a na tym opiera się inżynierka. Masz problem i dajesz rozwiązanie. I teraz tylko od Ciebie(i promotora) zależy pod jakim kątem najlepsze.
komentarz 13 listopada przez WojtekS Początkujący (310 p.)
Przedstawiony przeze mnie problem stanowi tylko część całości zagadnienia. Wcześniej ustaliłem już liczbę użytkowników oraz usługi, z których będą korzystać. Na przykład, dyrektor będzie używał telekonferencji, drukowania, przeglądania stron internetowych oraz wysyłania poczty. Obecnie zależy mi wyłącznie na samych obliczeniach. Mam już całą topologię sieci, potrzebuję jedynie uzasadnić wybór określonych urządzeń na podstawie przeprowadzonych kalkulacji.
Podejść masz kilka. Zakładasz w jakim czasie jaki zasób powinien być dostępny. Nie wyobrażam sobie by karata pacjetna miała pobierać się 2 minuty. Dodatkowo należy uwzględnić peak poboru danych i czy chcesz/musisz je obsłużyć. Jeżeli założysz, że karta waży 3MB, to przy 5Mb będzie pobierał się okolo 5s. Teraz jak kilku lekaży zacznie pobierać, to fast ethernet może nie starczyć. Niestety takie przedsięwzięcie opierają się na założeniach. Nikt nie da Ci gotowego i uniwersalnego wzoru, bo jest po porstu za dużo zmiennych.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 316 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2020 w Sieci komputerowe, internet przez lilianna97 Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 188 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2015 w Sieci komputerowe, internet przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 639 wizyt

93,188 zapytań

142,204 odpowiedzi

322,027 komentarzy

62,515 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 2817p. - dia-Chann
  2. 2769p. - Łukasz Piwowar
  3. 2759p. - Łukasz Eckert
  4. 2704p. - Tomasz Bielak
  5. 2678p. - Łukasz Siedlecki
  6. 2627p. - CC PL
  7. 2485p. - Marcin Putra
  8. 2443p. - rucin93
  9. 2418p. - Michal Drewniak
  10. 2367p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 2317p. - Mikbac
  12. 2156p. - Anonim 3619784
  13. 2127p. - Michał Telesz
  14. 1733p. - rafalszastok
  15. 1628p. - Dominik Łempicki (kapitan)
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...