• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Google Chrome czy Mozilla Firefox - jaka przeglądarka jest ogólnie lepsza?

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+4 głosów
443 wizyt
pytanie zadane 12 listopada w Sieci komputerowe, internet przez Krzysiek_34 Mądrala (6,350 p.)
Witam.

Mam system - Windows 10 Pro. Od dłuższego czasu nie korzystałem z przeglądarki Mozilla Firefox. Korzystam jedynie z Google Chrome. Kilka lat temu zauważyłem, że na Chromie i Firefoxie - strony internetowe wizualnie wyglądają odrobinę inaczej. Nawet czcionka wygląda odrobinę inaczej, ale mogę się mylić. Zaletą Chroma jest przetłumaczenie zawartości danej zagranicznej strony z angielskiego na polski, a Firefox podobno nie daje takiej możliwości. Wadą Chroma jest to, że podobno ta przeglądarka czasami nie trzyma synchronizacji, bo ktoś tu na forum kiedyś o tym wspomniał. O zaletach Firefoxa nie będę się wypowiadał, bo ta przeglądarka raczej nigdy nie stwarzała mi poważnych problemów.

Aktualnie Google Chrome jest moją domyślną przeglądarką.

Jakiś czas temu odinstalowałem Firefoxa, bo robiłem porządki w laptopie.

Mam 2 pytania do Was:

1. Skoro korzystam tylko z Google Chroma, to czy warto mieć także Firefoxa jako dodatkową przeglądarkę?

2. Google Chrome czy Mozilla Firefox jest ogólnie lepszą przeglądarką do codziennego użytkowania - według Waszego wieloletniego doświadczenia?
1
komentarz 12 listopada przez Distracted_bez_hasła Początkujący (330 p.)
Firefox daje możliwość tłumaczenia.
komentarz 15 listopada przez whiteman808 Gaduła (3,180 p.)
Google Chrome i Chromium też dają
1
komentarz 15 listopada przez Distracted_bez_hasła Początkujący (330 p.)
Jakbym nie wiedział.

6 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 listopada przez VBService Ekspert (256,320 p.)
edycja 12 listopada przez VBService

Ja jako domyślnej przeglądarki używam: Brave (silnik: Chromium 64bit), uwielbiam ją za: m. in. brave shields, prywatny tryb z obsługą tor.

BTW, "posiadam*" też, bo od czasu do czasu ich używam, inne przeglądarki jak:
Mozilla Firefox Portable 82.0.3 pl
Opera Portable 12.17 pl
Safari Portable 4.0.4 pl

*wersje portable, czyli niezainstalowane w systemie - ma to wiele zalet.

2. Google Chrome czy Mozilla Firefox jest ogólnie lepszą przeglądarką do codziennego użytkowania - według Waszego wieloletniego doświadczenia?

Obie przeglądarki, Google Chrome i Mozilla Firefox, oferują wysoką jakość, bezpieczeństwo i funkcje przydatne w codziennym użytkowaniu. Wybór między nimi sprowadza się często do osobistych preferencji. Chrome znany jest z wydajności i integracji z ekosystemem Google, co może być wygodne dla osób korzystających z innych usług tej firmy. Firefox z kolei kładzie większy nacisk na prywatność i możliwość dostosowywania, co może odpowiadać użytkownikom ceniącym większą kontrolę nad danymi. Ostatecznie więc, obie przeglądarki mają swoje atuty, a wybór zależy głównie od indywidualnych potrzeb i preferencji użytkownika.

komentarz 12 listopada przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)

Dobry wpis!

wersje portable, czyli niezainstalowane w systemie - ma to wiele zalet.

Jak możesz, napisz jakie to ma zalety/

1
komentarz 12 listopada przez VBService Ekspert (256,320 p.)
edycja 12 listopada przez VBService

Zalety aplikacji w wersji portable:

• nie zaśmieca rejestru systemowego
  • nie powoduje powiększenie rejestru systemowego
  • aplikacja jest przenośna wraz ze wszystkimi ustawieniami (np. przy pomocy pen-a - ustawienia są zapisywanie w folderze aplikacji)
  • po reinstalacji systemu masz gotowe do pracy aplikacje bez ponownego ich instalowania, konfigurowania, nie tracisz już ustanowionych wcześniej ustawień aplikacji.
  • aplikacje rzadko używane można przechowywać jak spakowane (zip, rar), oszczędność miejsca na nośniku.

BTW, 98% Moich aplikacji na kompie to portable. wink

komentarz 12 listopada przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)
No tak, a upgrade robisz ściągając nowa wersję w miejsce starej. Czy wszystkie ustawienia, wtyczki, hasła i zakładki są do przeniesienia z folderem ustawień do nowej wersji?
komentarz 13 listopada przez Comandeer Guru (606,240 p.)
edycja 13 listopada przez Comandeer
Tak z czystej ciekawości: po co Ci antyczna wersja Safari? W sumie to samo z Operą – 12 to wersja sprzed przejścia na Blinka.
komentarz 13 listopada przez VBService Ekspert (256,320 p.)
edycja 13 listopada przez VBService

Oczywiście posiadam aktualne wersje. Te linki podałem jako przykład, że istnieje taka możliwość (pierwsze lepsze z wyszukiwarki angel, przepraszam Moje niedopatrzenie - z tego co pamiętam, te aplikacje same "upomną się" o aktualizację).

komentarz 13 listopada przez Comandeer Guru (606,240 p.)
No niekoniecznie. Safari nie ma do czego się zaktualizować, bo od dobrych 10 lat wersja na Windowsa nie jest rozwijana.
komentarz 13 listopada przez VBService Ekspert (256,320 p.)

Oczywiście aktualizacje na ile to możliwe, akurat z Safari w ogóle nie korzystam, więc zdaję się na Twoją opinie. wink

Czemu nie zainstalować normalnie przeglądarki w systemie i nie odpalić normalnie Synca w Firefoxie czy synchronizacji przez konto Google zamiast bawić się w portable?
komentarz 15 listopada przez VBService Ekspert (256,320 p.)

Twój wybór, napisałem, że jest taka możliwość.

synchronizacji przez konto Google

jakoś nie mam zaufania do dysków w chmurze, poufne informacje mogą na nich ulec kompromitacji, prędzej, czy później.

>Twój wybór

Miałem na myśli opa, nie siebie
+1 głos
odpowiedź 13 listopada przez Osse Dyskutant (9,240 p.)
Firefox plugin : TWP (Translate web pages) daje możliwość tłumaczenia stron, a co do pytania dla mnie lepszą przeglądarką jest Firefox. Może trochę wolniejszy od chroma, ale nie zauważysz różnicy w milisekundach.
komentarz 13 listopada przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)
Ja korzystam z obu, ale częściej z FF - chyba przyzwyczajenie/
komentarz 13 listopada przez Krzysiek_34 Mądrala (6,350 p.)

@Osse, 

Link do pobrania i zainstalowania aktualnej wersji Firefoxa:

https://www.mozilla.org/pl/firefox/new/

W google wpisałem mozilla firefox pl. Sorry, że głupio pytam, ale czasami diabeł tkwi w szczegółach i można się naciąć.devil

Czy to jest odpowiedni link do zainstalowania na kompie aktualnej wersji Firefoxa czy lepiej korzystać z innego linka?

@Osse, 

W Google Chrome tłumaczenie stron na różne języki jest już wbudowanym dodatkiem dla tej przeglądarki. Jeśli chodzi o Firefoxa, to od dłuższego czasu nie jestem na bieżąco z tą przeglądarką.

A ten Firefox plugin TWP (Translate web pages) daje możliwość tłumaczenia stron - jako dodatkowe rozszerzenie dla tej przeglądarki czy to jest jakiś inny typ rozszerzenia i należy to zainstalować w inny sposób?

komentarz 13 listopada przez Osse Dyskutant (9,240 p.)
Ten dodatek tłumaczy stronę za pomocą Google lub Yandex. Jak dla mnie jest tak samo funkcjonalny jak tłumaczenie w Google Chrome.
A tamten powyższy link jest prawidłowy do zainstalowania aktualnej wersji Firefoxa?
komentarz 13 listopada przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)

FF to produkt Mozilla, możesz śmiało pobierać z tej strony :)

W Linux czy MacOS lepiej korzystać z repozytoriów systemu.

Jak walczycie z Winzgrozą na swoim komputerze to mogę polecić genialne narzędzie, które ściąga od razu (niemal) wszystko to czego potrzebujecie - darmowe narzędzia, dodatki do ssytemu, itp. Ściaga nawet niektóre SDK (np. Java, Python,.....). Super narzędzie, polecam!

https://ninite.com/

OK, dzięki.wink

+1 głos
odpowiedź 15 listopada przez whiteman808 Gaduła (3,180 p.)
Odpowiadając na pierwsze pytanie, nie widzę nic złego w posiadaniu wielu przeglądarek w systemie, twój system rób jak chcesz. Przynajmniej na Linuxie można nainstalować wiele róznych rzeczy i nic nie będzie zwalniać, co najwyżej miejsce na dysku zużywać. Chyba że naotwierasz tysiąc okien i zakładek.
0 głosów
odpowiedź 12 listopada przez WojAbuk Bywalec (2,700 p.)
Masz rację cześć stron wygląda odrobione inaczej na Firefox niż Chrome. Osobiście polecam mieć Firefox i jakąś  opartą na chromium. Część stron lepiej działa pod Firefox, a cześć na chromium. Nie powiem która lepsza to da prostu dwór przeglądarki z różnymi silnikami. Co do tłumaczenia to Firefox od niedawna pozwala na tłumaczenie stron. Firefox obsługuje mniej języków i moim zdaniem ma gorszą jakość tłumaczenia, ale tłumaczy lokalnie.
1
Pod webdev Chromium + Firefox to bardzo fajny zestaw
0 głosów
odpowiedź 26 listopada przez pn63 Użytkownik (660 p.)

Hej,

1. Jeśli korzystasz głównie z Google Chrome i nie napotykasz na żadne poważne problemy z tą przeglądarką, to niekoniecznie musisz instalować Firefoxa jako dodatkową. Jednak Firefox może być przydatny w sytuacjach, gdy zależy Ci na większej prywatności lub gdy chcesz mieć alternatywę na wypadek problemów z Chrome. Firefox ma lepsze opcje kontroli prywatności, jak blokowanie śledzenia przez zewnętrzne strony, co może być ważne, jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie w internecie.

2. Jeśli chodzi o wybór pomiędzy Chrome a Firefox, obie przeglądarki mają swoje mocne strony. Chrome jest bardzo szybka, posiada dużą ilość rozszerzeń, a także doskonałą integrację z ekosystemem Google. Z kolei Firefox oferuje lepszą prywatność, otwartość na dodatki i jest często wybierany przez osoby szukające alternatywy dla bardziej śledzących użytkowników przeglądarek, jak Chrome. W końcu, wybór zależy od tego, na czym Ci najbardziej zależy – na szybkości i integracji z Google (Chrome) czy na większej prywatności i dostosowywalności smiley

0 głosów
odpowiedź 26 listopada przez Pers Początkujący (290 p.)
Firefox ma już wbudowane tłumaczenie stron. Poza tym od dawna ma opcję picture in picture, wbudowany próbnik kolorów i przyjemne narzędzie do wycinania fragmentów zrzutów ekranu. Wersja mobilna pozwala instalować wiele takich samych wtyczek jak na PC, dlatego ze względu na tę możliwość i podejście do prywatności korzystam z niej bardziej prywatnie.

Do pracy korzystam z Edge opartego na chromium. Kiedyś korzystałem z Chrome, ale przerzuciłem się na Edge ze względu na jego wygodę i podejście do produktywności.

- pasek boczny, moim zdaniem lepszy niż ten z opery, bo dodać do niego możesz dowolną stronę. Domyślnie jest w nim copilot, ale bez problemu dodasz ChatGPT, Claude czy perplexity (to ostatnie wolę w formie wtyczki, która oszczędza mi czas podsumowując filmy z YouTube)

- idealne dzielenie ekranu w jednym oknie przeglądarki

- narzędzie do zrzutów ekranu, które jednym klikiem zrobi zrzut całej strony

- przestrzenie robocze, w których możesz pracować z innymi

- wszystkie dodatki do Chrome również działają

- tłumaczenie całej strony, jak i zaznaczonego fragmentu też działa

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 454 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,153 wizyt

93,182 zapytań

142,196 odpowiedzi

322,002 komentarzy

62,513 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1889p. - dia-Chann
  2. 1864p. - Łukasz Piwowar
  3. 1847p. - CC PL
  4. 1843p. - Łukasz Eckert
  5. 1805p. - Tomasz Bielak
  6. 1785p. - Michal Drewniak
  7. 1777p. - Łukasz Siedlecki
  8. 1774p. - rucin93
  9. 1744p. - rafalszastok
  10. 1724p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 1684p. - Mikbac
  12. 1624p. - Anonim 3619784
  13. 1520p. - Marcin Putra
  14. 1368p. - ssynowiec
  15. 1258p. - Dawid128
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...