• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zrobiłem projekt do sprawdzania wspólnych gier na steam - What To Play Together

+3 głosów
633 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2024 w Nasze projekty przez marcin99b Szeryf (86,310 p.)
Macie tak czasami, że chcecie w coś pograć z kimś, żeby spędzić wspólnie czas, ale nie wiecie w co? Wtedy zazwyczaj sprawdza się na steama, przegląda wielką liste gier i zaczyna się długa dyskusja kto co ma, kto czego nie ma, kto co lubi a kto czego nie.

Ja rzadko, ale 5 albo 10 razy rocznie mi się to zdarza i za każdym razem schodzi na to dużo czasu. Szukałem narzędzia które pokazywałoby jedynie listę wspólnych gier między graczami, żeby skupić się na np 20 tytułach zamiast 150 albo 200 - znalazłem kilka projektów z przed kilku lat, ale żaden już nie działał.

To zrobiłem własny - https://what-to-play-together.com

Z doświadczenia wiem że szukanie gry dla 2 osób nie jest wielkim problemem, ale chcąc znaleźć coś dla grupy 3 albo 4 osobowej, w dodatku coś co każdy już ma kupione, już potrafi być wyzwaniem - wtedy lista do gier do przejrzenia jest jeszcze większa, a tych wspólnych jest malutka. Sprawdzanie wspólnych gier można odpalić obecnie dla max 5 użytkowników, podniosę limit jeśli będzie taka potrzeba.

Osobiście nie lubie grania z kimś kto jest na kompletnie innym poziomie zaawansowania, jak jedna osoba zna wszystko na pamięć a druga uczy się sterowania. Najprzyjemniej wspominam wspólną nauke od prawie że zera, a na drugim miejscu granie z podobnym poziomem doświadczenia. Dlatego dodałem informacje o łącznej liczbe przegranych godzin i proporcję, jak się ona rozkłada między graczami.

Na razie to całkiem sprawnie działający, ale nadal prototyp, zrobiony w kilka wieczorów. Gdyby ktoś zauważył błędy albo miał ciekawy pomysł co można dodać, dodałem guzik w prawym dolnym rogu, do zgłaszania takich rzeczy.

Korzystając z okazji, chciałby ktoś w okresie zimowym pograć w jakieś żołnierzowe gry? Od kilku lat z kolegami mamy zwyczaj grania wtedy w Arme 3 i zawsze brakuje nam większej ilości ludzi, ale można też pograć w inne podobne, np squad, ready or not, ostatnio myśle nad kupieniem six days in fallujah. Jak ktoś jest chętny to można pisać prywatnie tu na forum (zaglądam kilka razy w tygodniu)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Generalnie bardzo mało korzystam ze Steam i nie prędko sprawdzę Twój projekt, ale krótko powiem, że sama idea bardzo mi się podoba! Nie wiem czy są inne, podobne serwisy, ale z tym trafiłeś w dziesiątkę!

Good idea!

Może kiedyś skorzystam :)
1
komentarz 6 listopada 2024 przez marcin99b Szeryf (86,310 p.)
Z działających niedawno udało mi się znaleźć https://steamcompanion.com/compare - działa podobnie, tylko troche inaczej bo analizuje kogo masz w znajomych i według mnie działa dość nieintuicyjnie, wole sam wpisać nazwy niż przeklikiwać liste

Niedziałających widziałem dużo, tutaj ludzie polecili kilka https://www.reddit.com/r/Steam/comments/7wh1xc/a_tool_to_find_which_games_two_or_more_players/ ale wszystkie przestały dawno działać

Ktoś robił rozszerzenie do chrome z taką funkcjonalnością ale też nie działa https://steamcommunity.com/discussions/forum/10/358415206084911014/

Na steam odkryłem funkcje "Tylko gry, które również posiadasz" jak się wejdzie w gry kolegi, to rzeczywiście w pewnym stopniu rozwiązuje problem, ale działa jedynie dla 2 osób i brakuje mi porównania ilości godzin jego do moich
komentarz 6 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Biorąc pod uwagę jak dużym zainteresowaniem cieszą się gry i STEAM, to ten projekt to bomba!
komentarz 7 listopada 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Pochwal się za kilka miesięcy statystykami odwiedzin / liczbą userów!
komentarz 7 listopada 2024 przez marcin99b Szeryf (86,310 p.)

Na razie tak to wygląda, w porównaniu z zabawą w pisanie bloga liczby są małe, ale to też w sumie typ narzędzia którego się używa rzadko

Na razie celuje w bycie pokazywanym na sensownej pozycji w google na haśl, jak to uda sie osiągnąć to będzie duży sukces, ale jeszcze daleka droga

Podobne pytania

+5 głosów
10 odpowiedzi 1,940 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2015 w Nasze projekty przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 755 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2018 w Nasze projekty przez Eimens Maniak (69,240 p.)

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...