Macie tak czasami, że chcecie w coś pograć z kimś, żeby spędzić wspólnie czas, ale nie wiecie w co? Wtedy zazwyczaj sprawdza się na steama, przegląda wielką liste gier i zaczyna się długa dyskusja kto co ma, kto czego nie ma, kto co lubi a kto czego nie.
Ja rzadko, ale 5 albo 10 razy rocznie mi się to zdarza i za każdym razem schodzi na to dużo czasu. Szukałem narzędzia które pokazywałoby jedynie listę wspólnych gier między graczami, żeby skupić się na np 20 tytułach zamiast 150 albo 200 - znalazłem kilka projektów z przed kilku lat, ale żaden już nie działał.
To zrobiłem własny -
https://what-to-play-together.com
Z doświadczenia wiem że szukanie gry dla 2 osób nie jest wielkim problemem, ale chcąc znaleźć coś dla grupy 3 albo 4 osobowej, w dodatku coś co każdy już ma kupione, już potrafi być wyzwaniem - wtedy lista do gier do przejrzenia jest jeszcze większa, a tych wspólnych jest malutka. Sprawdzanie wspólnych gier można odpalić obecnie dla max 5 użytkowników, podniosę limit jeśli będzie taka potrzeba.
Osobiście nie lubie grania z kimś kto jest na kompletnie innym poziomie zaawansowania, jak jedna osoba zna wszystko na pamięć a druga uczy się sterowania. Najprzyjemniej wspominam wspólną nauke od prawie że zera, a na drugim miejscu granie z podobnym poziomem doświadczenia. Dlatego dodałem informacje o łącznej liczbe przegranych godzin i proporcję, jak się ona rozkłada między graczami.
Na razie to całkiem sprawnie działający, ale nadal prototyp, zrobiony w kilka wieczorów. Gdyby ktoś zauważył błędy albo miał ciekawy pomysł co można dodać, dodałem guzik w prawym dolnym rogu, do zgłaszania takich rzeczy.
Korzystając z okazji, chciałby ktoś w okresie zimowym pograć w jakieś żołnierzowe gry? Od kilku lat z kolegami mamy zwyczaj grania wtedy w Arme 3 i zawsze brakuje nam większej ilości ludzi, ale można też pograć w inne podobne, np squad, ready or not, ostatnio myśle nad kupieniem six days in fallujah. Jak ktoś jest chętny to można pisać prywatnie tu na forum (zaglądam kilka razy w tygodniu)