• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programy OCR w 2024r (język polski)

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
195 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2024 w Systemy operacyjne, programy przez Ywaksal Początkujący (270 p.)

Założenia:

Może być płatny,
Głównie rozpoznawanie tekstu ze skanów,
Język tekstu na skanach polski (niestandardowe znaki specjalne raczej tylko:  §).

Jakie programy do OCR polecacie?

komentarz 6 listopada 2024 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,800 p.)
Potrzebujesz tylko ocr (zamiana obrazu na tekst), czy może także dodatkowo pogrupowania nazwa-wartość. Np. wyciągnąć nip z faktury itp.
komentarz 6 listopada 2024 przez Ywaksal Początkujący (270 p.)

Raczej tylko do zamiany obrazu na tekst, ale z ciekawości jak ktoś zna takie do wyciągania danych to też chętnie się zapoznam.

Najbliżej tego co oczekiwałbym (a znalazłem dotychczas) to obecnie jest program pdf24 - w tym programie podoba mi się to że skan zostaje widoczny jako obraz ale można go przeszukiwać, problem jest taki, że w niektórych przypadkach znaczek  § jest traktowany jako i nie znalazłem na razie jego rozwiązania w tym programie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 listopada 2024 przez WojAbuk Gaduła (3,000 p.)
Tesseract działa dość dobrze.
komentarz 6 listopada 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
tylko, że to nie jest program sam w sobie, a framework. Do tego trzeba dobudować resztę.
komentarz 6 listopada 2024 przez WojAbuk Gaduła (3,000 p.)

Można go używać z konsoli. Jest też GUI https://aur.archlinux.org/packages/tesseract-gui. Jest też Ocrdesktop, ale ja korzystałem z konsoli, więc nie wiem jak działają te gui.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 300 wizyt
pytanie zadane 26 października 2018 w Bezpieczeństwo, hacking przez mrspock Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,538 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2015 w PHP przez elaen Gaduła (4,760 p.)

93,334 zapytań

142,328 odpowiedzi

322,406 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...