• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prośba o pomoc w doborze sprzętu do serwera RADIUS

Konkurs Mistrz Programowania
0 głosów
242 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2024 w Sieci komputerowe, internet przez senegu Obywatel (1,280 p.)

Cześć wszystkim!

Planuję postawić w domu serwer RADIUS, dlatego potrzebuję Waszych sugestii dotyczących doboru sprzętu. Chciałbym, aby cała konfiguracja nie przekroczyła 1000 zł, a używki jak najbardziej wchodzą w grę.

Co potrzebuję:

• Router: Preferuję model z portami Gigabit Ethernet (mam światłowód), aby nie ograniczać przepustowości. Chciałbym, żeby obsługiwał WPA3-Enterprise, ponieważ zamierzam również używać NAS w przyszłości.
  • Serwer: Myślę o użyciu Raspberry Pi lub innego ekonomicznego rozwiązania do uruchomienia serwera RADIUS.
  • Access Point (AP): Jeśli router nie będzie miał Wi-Fi, chciałbym również AP z obsługą WPA3-Enterprise, aby zapewnić dobre połączenie bezprzewodowe w całym domu.

Znalazłem ostatnio przewodowy router Cisco w dobrej cenie, ale ma tylko Fast Ethernet, co mnie martwi. Czy możecie polecić jakieś konkretne modele?

Dzięki z góry za pomoc!

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 27 listopada 2024 przez k!e# Bywalec (2,420 p.)

Cześć,

Moja propozycja:

• Router: Mikrotik hEX RB750gr3 - używam w domu, ma możliwość konfiguracji radiusa, vlanów i wiele innych ciekawych ficzerów
  • Serwer: HP ProDesk 400 G4 SFF - polecam, podobny robi mi za homelaba
  • AP: Mikrotik wAP lub cAP

komentarz 19 grudnia 2024 przez senegu Obywatel (1,280 p.)
Dzięki za odpowiedź! Jak rozmawiałem na grupie adminów na Facebooku jakiś czas temu to też polecają mi właśnie Mikrotika. Wezmę pod uwagę Twoje propozycje, pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 301 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2018 w Sieci komputerowe, internet przez rsdemot Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 221 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w Sieci komputerowe, internet przez revizor451 Obywatel (1,930 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 326 wizyt
pytanie zadane 20 października 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Extended Nowicjusz (120 p.)

93,652 zapytań

142,574 odpowiedzi

323,089 komentarzy

63,167 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...