Cześć, tworzę sobie strony hobbystycznie, no i mam zwykłą stronę wizytówkę, tylko że na niej jest contact form. Do podania jest name, email i sama wiadomość. Gdzieś wyczytałem że w takim przypadku powinna być dodana zgoda na RODO. Nie wiem czy tak jest istotnie, wydaje się to być wątpliwe, ale powiedzmy że to prawda. No i teraz zaczynają się schody. Dodałem prostą logikę, która blokuje użyteczność aż zgoda będzie wyrażona. Tylko że według moich informacji (i czatu gpt) to nie wystarczy - powinienem tę zgodą gdzieś zapisać (najlepiej w bazie danych). Pomijając już problematyczność wdrożenia tego (taka strona może nie mieć w ogóle backendu, więc trzeba to postawić, wdrożyć logikę itd), to wątpliwości tylko się mnożą. Po pierwsze co tam zapisać? Ani "name" ani "email" nie muszą być w żadne sposób unikalne. IP chyba może być zmienne. Dodatkowo co taki "dowód" miałby niby udowadniać? Przecież takich "zgód" mogę sobie naprodukować sam do swojej bazy danych ile chcę - jak mam udowodnić, że to użytkownik wrzucił kliknięciem, a nie sam wrzuciłem skryptem? Do tego dochodzi mechanizm "cofnięcia zgody" itp. Czyli muszę udowodnić że mam zapisany event zgody ale potem nie ma eventu cofnięcia zgody (chociaż można by go ręcznie usunąć, więc to i tak dalej nie ma sensu).
Już nie przedłużając - ponieważ wszystko to wygląda na jeden wielkie kretynizm, jakie są najlepsze praktyki pod tym względem?
Uprzedzając odpowiedzi w stylu "tego i tak nikt nie kontroluje, a nawet jeśli, to nie takich żuczków" - wiem, że nie, ale może za ileś tam lat zaczną, a nawet jeśli nie, to może wam się trafić klient, który będzie tego wymagał bardzo literalnie. W tytule dodałem Cookie Consent, bo pewnie w tym przypadku będą bardzo podobne problemy.
Pozdrawiam