Witam wszystkich, drugi post i lecimy ostro z tematem, dostałem właśnie oferte pracy, pracodawca jest zainteresowany i po wstępnej rozmowie na której wytłumaczyłem co ogarniam (a co nie, czyli sieci) zaprasza na kolejny etap, ale poprosił o odświeżenie wiedzy z właśnie sieci i teraz mam taki problem, muszę to ogarnąć w jakieś 5-6 dni (rozmowa ma się odbyć we Wtorek).
Co polecacie żeby w miarę szybko ogarnąć podstawy? Chodzi mi głównie o podstawową teorie i terminologie, konfiguracja routerów/sieci, DNS, IPv4/6, LAN/WLAN/WAN, bramki, adresy mac, zapora sieciowa, no wszystko związane z takimi podstawami potrzebnymi w pracy serwisanta, mogą być to płatne kursy, ale muszą to być kursy które można samemu zrobić, certyfikaty mile widzianie ale wiadomo, nie ma presji na "papierek", chodzi mi o szybkie przyswojenie wiedzy, teorie, no i jakieś wskazówki jak sobie to poćwiczyć u siebie w miare możliwości na własnym sprzęcie (mam pare routerów, switche zarządzalne, rejestrator do kamer IP/POE, NASa, komputer i laptopa na wifi).
Zależy mi na czasie bo chce od jutra już sobie zacząć robić te kursy, może już dziś zacznę, ale potrzebuje konkretnego info co gdzie i jak. Jakieś darmowe opcje, Udemy/Coursera i temu podobne? Google? Cisco ma pewnie ale raczej płatne i może być zbyt zaawansowane, proszę o podpowiedzi co sobie ogarnąć tak żeby w te 5 dni chociaż nabyć tyle wiedzy bo potrafić odpowiedzeć na pytania typu jaki protokół przydziela komputerowi adres, co to ten wspomniany DNS, jak ustawić to i tamto, więc tak jak pisze, jak i teoria/terminologia i co robi co, jak i praktyczna wiedza jak dane rzeczy robić - wszystko w 5 dni, mogę na tym posiedzieć ponad 8 godzin codziennie, więc w sumiem mam 40 godzin teori do przerobienia, myśle że się uda, tylko te materiały potrzebuje. Jak coś możecie polecić też jeżeli chodzi o konfiguracje rzeczy sieciowych po stronie Windowsa i jakieś podstawy Linuxa to też chętnie zaczne sobie przerabiać, chociaż to ostatnie to gruby temat i nie ma bata że się tego naucze w te 5 dni, ale chociaż Windowsową część przerobie bo coś tam w tym umiem (chyba).
Poratujecie? :)