• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szybki kurs z sieci komputerowej - 5 dniowy Challenge

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
223 wizyt
pytanie zadane 30 października w Sieci komputerowe, internet przez JerzykNowy Nowicjusz (160 p.)
Witam wszystkich, drugi post i lecimy ostro z tematem, dostałem właśnie oferte pracy, pracodawca jest zainteresowany i po wstępnej rozmowie na której wytłumaczyłem co ogarniam (a co nie, czyli sieci) zaprasza na kolejny etap, ale poprosił o odświeżenie wiedzy z właśnie sieci i teraz mam taki problem, muszę to ogarnąć w jakieś 5-6 dni (rozmowa ma się odbyć we Wtorek).

Co polecacie żeby w miarę szybko ogarnąć podstawy? Chodzi mi głównie o podstawową teorie i terminologie, konfiguracja routerów/sieci, DNS, IPv4/6, LAN/WLAN/WAN, bramki, adresy mac, zapora sieciowa, no wszystko związane z takimi podstawami potrzebnymi w pracy serwisanta, mogą być to płatne kursy, ale muszą to być kursy które można samemu zrobić, certyfikaty mile widzianie ale wiadomo, nie ma presji na "papierek", chodzi mi o szybkie przyswojenie wiedzy, teorie, no i jakieś wskazówki jak sobie to poćwiczyć u siebie w miare możliwości na własnym sprzęcie (mam pare routerów, switche zarządzalne, rejestrator do kamer IP/POE, NASa, komputer i laptopa na wifi).

Zależy mi na czasie bo chce od jutra już sobie zacząć robić te kursy, może już dziś zacznę, ale potrzebuje konkretnego info co gdzie i jak. Jakieś darmowe opcje, Udemy/Coursera i temu podobne? Google? Cisco ma pewnie ale raczej płatne i może być zbyt zaawansowane, proszę o podpowiedzi co sobie ogarnąć tak żeby w te 5 dni chociaż nabyć tyle wiedzy bo potrafić odpowiedzeć na pytania typu jaki protokół przydziela komputerowi adres, co to ten wspomniany DNS, jak ustawić to i tamto, więc tak jak pisze, jak i teoria/terminologia i co robi co, jak i praktyczna wiedza jak dane rzeczy robić - wszystko w 5 dni, mogę na tym posiedzieć ponad 8 godzin codziennie, więc w sumiem mam 40 godzin teori do przerobienia, myśle że się uda, tylko te materiały potrzebuje. Jak coś możecie polecić też jeżeli chodzi o konfiguracje rzeczy sieciowych po stronie Windowsa i jakieś podstawy Linuxa to też chętnie zaczne sobie przerabiać, chociaż to ostatnie to gruby temat i nie ma bata że się tego naucze w te 5 dni, ale chociaż Windowsową część przerobie bo coś tam w tym umiem (chyba).

Poratujecie? :)
1
komentarz 30 października przez Wiciorny Ekspert (278,610 p.)
Nie tracić niepotrzebnie czasu na pisanie na forum, oczekując na odpowiedzi- tylko po prostu zacząć studiować i się uczyć, ogrom wiedzy w Internecie jest.
Posiłkować się możesz Udemy, albo youtubem po prostu.
komentarz 31 października przez JerzykNowy Nowicjusz (160 p.)
edycja 31 października przez JerzykNowy
Straciłeś czas pisząc ten komentarz bo nic konstruktywnego nie dałeś od siebie.

Kursów na Udemy jest dużo, jakość ich już nie koniecznie jest taka wysoka, zadałem pytanie o konkretne źródła aktualnej wiedzy, kursy, ksiązki, cokolwiek co ktoś z was przerabiał i poleca jako dobre źródło.

Filmy na YT to już wgl masakra, połowa to Hindusi z ciężkim akcentem, ciężko to czasem zrozumieć, na samym Udemy też jakość się różni w zależności od kursu, zajmie mi miesiąc przeczesanie aż znajde dobry kanał który dobrze uczy i przekazuje wiedze efektywnie.

Update: wygląda na to że pasja-informatyki sama nawet ma na swoim kanale podstawowy wstęp do sieci: https://www.youtube.com/watch?v=WxH9YNAfAao
komentarz 31 października przez Panelinio Stary wyjadacz (10,450 p.)

Straciłeś czas pisząc ten komentarz bo nic konstruktywnego nie dałeś od siebie.

No niekoniecznie kolega Wiciorny nie dał nic konstruktywnego od siebie.

Popatrz na to z drugiej strony - sam masz dostęp do ogromnej wiedzy jaką jest Internet. Na spokojnie możesz sobie poszperać i załapać się w jakiś konkretniejszy temat. Sam przecież znalazłeś kursy Pana Zelenta.

I nie napalaj się tak bardzo, bo możesz się szybko spalić. Kibicuję Ci, ale zbyt poważnie do tego podchodzisz

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 31 października przez senegu Obywatel (1,240 p.)

Cisco ma fajny kurs i właśnie płatny nie jest. Niedawno robiłem i polecam - Networking Basics. Wystarczy tylko mieć konto na platformie. Dużo testów sprawdzających wiedzę, fajnie wszystko wytłumaczone. Wykonanie kursu szacowane jest na 22 godziny, więc w sumie jak się sprężysz, to zdążysz wink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 586 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 506 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 399 wizyt

93,173 zapytań

142,185 odpowiedzi

321,968 komentarzy

62,502 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1157p. - dia-Chann
  2. 1139p. - Łukasz Piwowar
  3. 1131p. - CC PL
  4. 1126p. - Łukasz Eckert
  5. 1118p. - Tomasz Bielak
  6. 1104p. - Michal Drewniak
  7. 1083p. - Marcin Putra
  8. 1078p. - rucin93
  9. 1071p. - rafalszastok
  10. 1054p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 1047p. - Piotr Aleksandrowicz
  12. 1037p. - Michał Telesz
  13. 1023p. - Mariusz Fornal
  14. 1017p. - Mikbac
  15. 1005p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...