• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozwój w branży AI

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+2 głosów
181 wizyt
pytanie zadane 29 października w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez SamurajSami Nowicjusz (140 p.)
Witam Państwa.

Od dłuższego czasu przyglądam się rozpędowi jaki nabiera branża opisywana szerokim pojęciem "sztuczna inteligencja".

Osobiście nie mam doświadczenia w IT jednak nie chce przegapić możliwości wejścia i rozwoju w dochodowej gałęzi tego środowiska. Wstępnie rozglądałem się nad kursami które pokażą sposoby i możliwości AI jednak jest tego tak wiele i głównie opiera się na zasadzie "zrób przelew a my wyślemy Ci filmiki" i nie brzmi to zachęcająco.

Może tutaj znajdę kogoś kto obraca się w temacie, przechodził już szkolenia i ma coś wartego polecenia na podstawie własnego doświadczenia?

Jeśli tak to proszę o propozycję ciekawych kursów, powiedzmy poziom początkującego.

Interesuje mnie możliwość wykorzystywania AI aby zooptymalizować pracę co da mi więcej czasu wolnego :). Optymalnie byłoby świadczenie usług przy pomocy IT aby już odejść z corpo i pracować na własną rękę.

Zachęcam do dyskusji w temacie i pozdrawiam wszystkich :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 października przez marcin99b Szeryf (83,530 p.)

wiele i głównie opiera się na zasadzie "zrób przelew a my wyślemy Ci filmiki"

Wpisz w youtube, po angielsku, tam jest mnóstwo materiałów na każdy temat

Zależy jeszcze jak sobie wyobrażasz nauke AI, czy chcesz dowiedzieć się jak się tworzy AI, czy chcesz przeglądać newsy z tego która firma co nowego wrzuciła

Andrej Karpaty ma u siebie fajną serie z budowania GPT, żeby wyjaśnić jak ten modny temat działa pod spodem

0 głosów
odpowiedź 29 października przez reaktywny Nałogowiec (44,560 p.)
Kursów, szkoleń AI są już dziesiątki tysięcy. Wszystko zależy od Twoich ambicji, kasy jaką możesz przeznaczyć na szkolenia, celów i do jakiej firmy (specjalizacja!) chcesz ostatecznie trafić. Kursy tanie i darmowe są robione głównie przez Hindusów - jak chcesz podszkolić Hindu-English to nie ma lepszych, ale do nauki AI są b. słabym pomysłem.

Do pracy w AI wymagane są studia magisterskie (IT, matematyka lub pokrewne), a coraz więcej firm pyta o doktorat z AI :) Mam nadzieję, że masz tego świadomość. Poza tym AI to temat cieszący się  ogromną popularnością. Do dobrych firm jest "pierdylion" osób chętnych na jedno miejsce. W Polsce jest bardzo mało ofert pracy w porównaniu do Zachodu, a nawet na Zachodzie tylko nieliczni (najlepsi) dostaną pracę.
komentarz 31 października przez SamurajSami Nowicjusz (140 p.)
Raczej liczyłem na polecenia ko kretnego kursu który już ktoś ma za sobą i może polecić.
komentarz 31 października przez reaktywny Nałogowiec (44,560 p.)
To zależy od specjalizacji, ścieżki jaką chcesz wybrać. AI to bardzo szerokie pojęcie.

Co z tego że polecę kurs np. z CV czy GAN, jak Ciebie interesują przykładowo LLM czy systemy rekomendacyjne.

Kilka kursów, kilka specjalizacji znajdziesz na https://dataworkshop.eu/ - te mogę śmiało polecić, jedne z najlepszych w PL. Różne firmy mają różne szkolenia, czasem za kilkanaście czy 25 tys. zł i nie znam ich, nie miałem okazji w nich uczestniczyć.

Dataworkshop ma tanie kursy i dobre, nastawione szczególnie na praktykę, w listopadzie ma ruszyć nowy kurs z LLM ( I edycja ).

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 680 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez urogi7 Początkujący (340 p.)
+2 głosów
6 odpowiedzi 573 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez hacerberry Użytkownik (670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 396 wizyt

93,166 zapytań

142,177 odpowiedzi

321,946 komentarzy

62,495 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 688p. - dia-Chann
  2. 676p. - CC PL
  3. 675p. - Łukasz Piwowar
  4. 664p. - Marcin Putra
  5. 662p. - Łukasz Eckert
  6. 649p. - Michal Drewniak
  7. 641p. - rucin93
  8. 641p. - rafalszastok
  9. 629p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 629p. - Piotr Aleksandrowicz
  11. 621p. - Dawid128
  12. 612p. - Mikbac
  13. 611p. - ksalekk
  14. 606p. - Mariusz Fornal
  15. 602p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...