• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komputer stacjonarny z Win 10 pokazuje szary ekran po uruchomieniu ( i tylko wtedy)

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
238 wizyt
pytanie zadane 21 października w Sprzęt komputerowy przez Kiszuriwalilibori Nowicjusz (120 p.)
Cześć,

Od mniej więcej tygodnia po uruchomieniu stacjonarnego kompa pojawia się szary ekran. Czasami z mniej lub bardziej wyraźnymi szerokimi pionowymi paskami, też szarymi ale mniej lub bardziej ciemnymi. I wtedy nic nie można zrobić -ani na klawiaturę ani na mysz nie reaguje.

Restartowanie komputera zawsze pomaga - za drugim razem uruchamia się normalnie.

Powyższe nie występuje za każdym razem. Zauważyłem taką zależność, że jeżeli od zakończenie poprzedniej sesji do ponownego uruchomienia upłynęło mało czasu, uruchamia się normalnie. Jeżeli dużo - to tak jak opisałem.

Jest jeszcze stan pośredni - uruchamia się na szaro, ale po chwili pojawia się kręciołek ładowania a po nim normalny docelowy pulpit. Stan pośredni występuje - no właśnie - jeżeli od wyłączenia upłynęło "trochę" czasu.

Nie wprowadzałem zmian w sprzęcie, ani w oprogramowaniu. Poza tym co opisałem powyżej nic niepokojącego się nie dzieje.

To pewnie za mało informacji, napiszcie co powinienem sprawdzić. Nie wiem czy to sprawa sprzętu czy softu.

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 22 października przez neo1020 Dyskutant (8,870 p.)

Zacznij od rzeczy nieinwazyjnych i napisz jaką masz kartę graficzną 

wpisz w CMD jako admin

sfc /scannow
chkdsk C: /f /r

aktualizacja systemu, aktualizacja sterowników

- Pobierz CrystalDiskInfo - sprawdź stan dysku, poszukaj błędów odczytu/zapisu

- Sprawdź też OCCT https://rtech.support/docs/guides/How-to-use-OCCT.html

zrób stress test GPU potem CPU i sprawdź błędy

Czy podczas uruchamiania pc generowane są jakieś dźwięki np. 2 krótkie 1 długi ?

- Wejdź w menadżer urządzeń i sprawdź czy gdzieś nie ma jakiego błędu np. przy grafice, kod 43

- Uruchom MemTest86 aby przetestować pamięć pod kątem błędów

- Sprawdź "Podgląd zdarzeń Windows"

- Reinstall systemu 

mało czasu, uruchamia się normalnie.

mało tzn. ile ? 10 minut, 5h ? Wydawać by się mogło że jak jest coś ciepłego to działa

z tego co ludzie piszą w google

Szary ekran w przypadku Radeonów to najczęściej zwiastuje zbliżającą się śmierć karty graf.

komentarz 22 października przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
Komputer mi mulił. Więc kupiłem dysk SSD i chciałem wgrać nowy system z pendrive'a i też pionowe szaro-pomarańczowe paski i błąd. A na systemie ratunkowym śmiga elegancko,  więc może dysk.
komentarz 22 października przez Kiszuriwalilibori Nowicjusz (120 p.)

@neo1020, 

Dziękuję, jutro odpowiem na wszystko

komentarz 22 października przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
edycja 8 listopada przez TOWaD

Sorki komentarz mój był trochę nie na temat. Ale generalnie chodziło mi o to, że jak wystartujesz z płyty np

https://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/plyta-ratunkowa-2020-za-darmo-dla-czytelnikow-komputer-swiata/4rg48w5

Edit: przekreślenie (jednak, nie do końca ten link jest pożyteczny).

i wszystko działa ok, to ma pewno nie sprzęt. I z płyty masz za każdym razem, nowy system przy uruchomieniu.

Umie coprawda dźwięk nie działa jak odpalam płytę, a szkoda do Youtuba i forum było by idealne.

komentarz 22 października przez neo1020 Dyskutant (8,870 p.)

@TOWaD, możliwe dysk, wczoraj też jeden komentarz był że "Dysk się wysłał i reinstall systemu pomógł" rozumiem że temu użytkownikowi chodziło o wysrał xD

komentarz 24 października przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)
Nie wiem co lepsze reinstall i backup na serwerach czy nowy dysk.
komentarz 24 października przez Kiszuriwalilibori Nowicjusz (120 p.)

@neo1020, 

Jestem po wykonaniu części instrukcji

1 Karta Nvidia GeForce 210

2 Czasy:

po 12 minutach OK

po 30 minutach OK

po godzinie na początku szary, ale potem zmienia się na właściwy

po godzinie szary cały czas.

3 W menedżerze Urządzeń wszystko wydaje się OK,

4 System zaktualizowany. Co do sterowników - prawdopodobnie też (jako możesz podać link do jakeigoś wiarygodnego i darmowego programu to podaj). Napisałem prawdopodobnie bo w Windows akt. opcjonalne nic nie ma. Sterownik do karty graficznej jest aktualny, choć stary jak świat -ale na stronach jest wymieniany tylko ten.

5

sfc /scannow

chkdsk C: /f /r

Pierwsze naprawiło pliki związane z OneDrive

Drugie nie wiem dokładnie co robiło ale pracowało dosyć długo, i fiksowało masę elementów (BTW, C jest dyskiem SSD)

Natomiast są powtarzalne błędy w menedżerze zadań, w zakładce Zdarzenia administracyjne. Wszystkie powielają ten sam schemat:

Przemieszczanie metadanych nie powiodło się — wynik = 0x80070490 dla kontenera „{BBF61263-7FF1-F50D-8696-FACFD1E50F4C}”

Za każdym rrazem sa tam nieco inne wartości.

Tych błędów jest za każdym razem kilkanaście, wszystkie mają żródło DeviceSetupManager

Drugi powtarzalny błąd to:

Nazwa aplikacji powodującej błąd: SearchApp.exe, wersja: 10.0.19041.4957, sygnatura czasowa: 0xad9a6932
Nazwa modułu powodującego błąd: ConstraintIndex.Search.dll, wersja: 10.0.19041.4717, sygnatura czasowa: 0xafff5338
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x00000000000bb2b3
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x213c
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01db246218415839
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\WINDOWS\SystemApps\Microsoft.Windows.Search_cw5n1h2txyewy\SearchApp.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Windows\System32\ConstraintIndex.Search.dll
Identyfikator raportu: f9e01c85-df89-4c9f-82a5-842c2a0c9b1e
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd: Microsoft.Windows.Search_1.14.17.19041_neutral_neutral_cw5n1h2txyewy
Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd: CortanaUI

To są błędy natomiast jest też ostrzeżenie:

Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\Harddisk0\DR0.

Na razie to wszystko, co zrobiłem

komentarz 24 października przez TOWaD Mądrala (6,250 p.)

Wiem że nie do mnie ten ostatni komentarz, i generalnie to się w ogóle nie znam ma kompach, ale czy:

checkdysk robiłeś w trybie bezpiecznym,

zrestartowałeś RAM przed uruchomieniem kompa. Odłączenie zasilania i baterii i naciśniecie przycisku start.

tego nie polecam restartowałeś bios,

użyłeś jakiegoś narzedzia do znajdowania wirusów online nortona i eseta

wystartowałeś z płyty lub pendrive i to samo?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 410 wizyt
pytanie zadane 2 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez jestembotem Użytkownik (610 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 457 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2016 w Offtop przez Mateuszglowa Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,346 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez rawrr Nowicjusz (120 p.)

93,166 zapytań

142,177 odpowiedzi

321,946 komentarzy

62,495 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 688p. - dia-Chann
  2. 676p. - CC PL
  3. 675p. - Łukasz Piwowar
  4. 664p. - Marcin Putra
  5. 662p. - Łukasz Eckert
  6. 649p. - Michal Drewniak
  7. 641p. - rafalszastok
  8. 641p. - rucin93
  9. 629p. - Piotr Aleksandrowicz
  10. 629p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 621p. - Dawid128
  12. 612p. - Mikbac
  13. 611p. - ksalekk
  14. 606p. - Mariusz Fornal
  15. 602p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...