• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak sprawić by widget z innej strony (na innym serwerze) przejął style CSS docelowej strony?

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
134 wizyt
pytanie zadane 21 października w HTML i CSS przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)
Mam widgety na stronie A do osadzania na innych stronach. Mam stronę B gdzie osadzam widget ze strony A. Jak sprawić by przejął on style CSS ze strony B?

Przy okazji jakie są metody (i używane tagi) do osadzania widgetów z innych lokalizacji? Kiedyś był iframe, ale to już historia.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 21 października przez Comandeer Guru (606,240 p.)
wybrane 21 października przez reaktywny

Najlepsza

Jak sprawić by przejął on style CSS ze strony B?

To zależy, jak ten widget jest osadzany. Tradycyjny iframe blokuje style z zewnętrznej strony, ale jeśli widget byłby np. divem, który jest dynamicznie wypełniany treścią, to style powinny zostać normalnie odziedziczone. No chyba że strona nie ma żadnych stylów globalnych, wtedy pewnie trzeba byłoby kombinować z możliwością dodawania klas do widgeta.

Ogólnie IMO lepiej dać możliwość skonfigurowania wyglądu, niż automatycznie coś dziedziczyć. Ja bym taki widget widział tak:

1. Sam widget jest eksportowany jako Custom Element. Jeśli dodamy do tego Shadow DOM, to dostaniemy podobny poziom enkapsulacji jak iframe, ale równocześnie ominie się problemy związane z brakiem automatycznego dostosowywania się rozmiarów widgetu. Aczkolwiek raczej bym spróbował najpierw bez Shadow DOM, bo może się okazać, że wgl go nie potrzebujemy.
  2. Całe stylowanie odbywa się przy pomocy zmiennych CSS. Wówczas integrator będzie mógł sobie dowolnie zmieniać wygląd przy ich pomocy.

Przy okazji jakie są metody (i używane tagi) do osadzania widgetów z innych lokalizacji? Kiedyś był iframe, ale to już historia.

Nie wiem, skąd przekonanie, że iframe to historia, bo to obecnie najpopularniejszy sposób na osadzanie takich widgetów. 

komentarz 21 października przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)

Dzięki!

Nie wiem, skąd przekonanie, że iframe to historia, bo to obecnie najpopularniejszy sposób na osadzanie takich widgetów. 

To mnie zaskoczyłeś, bo czytałem, ze iframe co prawda nie jest deprecated, ale już nie jest polecany (nie pamiętam z jakich powodów).

1
komentarz 21 października przez Comandeer Guru (606,240 p.)

Well, jest sporo powodów, dla których warto unikać iframe (słabo się integruje z otoczeniem, wprowadza dziwne problemy z bezpieczeństwem, wpływa na historię przeglądania…), ale dla widgetów, które mają być gdzieś osadzone, jest dobrym wyborem. Choćby dlatego, że jednak w dużym stopniu izoluje taki widget od strony (np. nie da się do zawartości ramki dobrać JS-em). Na ten moment nie istnieje nic, co by dostarczało taką samą izolację. W teorii jest Shadow DOM, ale on ma z kolei swoje problemy.

komentarz 21 października przez reaktywny Nałogowiec (44,780 p.)

Dzięki! Widzę, że jesteś w temacie. To się ceni.

Jeszcze zapytam o RWD, jakbym chciał wrzucić stosunkowo duży widget, zajmujący sporą przestrzeń, to jak sobie poradzić z responsywnością strony z osadzonym widgetem? Czy ten iframe będzie pomniejszany / powiększany zgodnie z RWD, a jego zawartość (widget) skalowana?

1
komentarz 21 października przez Comandeer Guru (606,240 p.)

No właśnie iframe się średnio skalują. Obecnie da się ten problem obejść przy pomocy aspect-ratio, które pozwala narzucić takiemu iframe odpowiednie proporcje. Dzięki temu powinna się skalować, zachowując te proporcje → https://codepen.io/Comandeer/pen/QWeMPVy

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 381 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2019 w HTML i CSS przez luna22 Obywatel (1,420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 152 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2020 w Offtop przez pjj Gaduła (4,330 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 181 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2015 w HTML i CSS przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)

93,188 zapytań

142,204 odpowiedzi

322,027 komentarzy

62,515 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 2581p. - dia-Chann
  2. 2537p. - Łukasz Piwowar
  3. 2528p. - Łukasz Eckert
  4. 2514p. - CC PL
  5. 2476p. - Tomasz Bielak
  6. 2445p. - Łukasz Siedlecki
  7. 2443p. - rucin93
  8. 2418p. - Michal Drewniak
  9. 2373p. - Marcin Putra
  10. 2367p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 2317p. - Mikbac
  12. 2156p. - Anonim 3619784
  13. 2016p. - Michał Telesz
  14. 1733p. - rafalszastok
  15. 1628p. - Dominik Łempicki (kapitan)
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...