• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Opcja "ignore" na forum

+9 głosów
1,032 wizyt
pytanie zadane 20 października 2024 w Sprawy forum przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Czy można dodać opcję "ignore" na forum? Istnieją piszący, którzy zaśmiecają (IMO) forum swoimi tematami, mają gdzieś zasady (np. piszą "list porywacza"), itp. Przydałaby się taka opcja, jak na innych forach - klikasz IGNORUJ i nie pokazuje ci się dana osoba. Mniej nerwów i flamu na forum.
komentarz 20 października 2024 przez jankustosz1 Nałogowiec (37,030 p.)
daj linka do listu do porywacza

IMO właśnie takie posty to perełki na tym forum
komentarz 20 października 2024 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Wczoraj na niego odpowiadałes :)
komentarz 22 października 2024 przez Iei Bywalec (2,220 p.)
A kogo pierwszego zignorujecie?

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 20 października 2024 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,470 p.)
Ja jestem za, mogłaby się pojawić taka opcja. Nie żebym uważał, że jest jakoś dużo osób, które należałoby wyciszyć, ale mogę zrozumieć, że niektórych po prostu nie interesują posty czy to od danych osób czy może np. z wybranych kategorii. Mam co prawda lekkie wątpliwości co do tego jak taka funkcjonalność powinna działać.

Można po takim "ignore" przestać uwzględniać na listach pytania od danej osoby, można nie pokazać np. wiadomości prywatnych i to jest ok, ale sytuacja się trochę komplikuje już na widoku konkretnego pytania. Wtedy ukrycie przykładowo komentarzy danej osoby w dyskusji może całkowicie zaburzyć jej sens. Podobnie ukrycie odpowiedzi może spowodować, że ktoś powieli to samo, co napisała ta osoba. Albo gdy pytanie ma wybraną najlepszą odpowiedź (czyli najczęściej nie ma sensu już odpowiadać, bo jest rozwiązane), którą akurat napisała osoba ignorowana, to piszący też może się nie zorientować. Tu trzeba byłoby się zastanowić co zrobić i być może w takich przypadkach zadziałać np. jak na X/Twitterze, czyli pokazywać w miejscu takiego posta jakąś wstawkę typu "tu jest odpowiedź od ignorowanej osoby, kliknij aby wyświetlić".

Zastanawia mnie też kwestia technicznej realizacji tego, bo silnik Q2A (na którym stoi forum), nie jest zbyt przyjemny do rozwoju i analizy kodu. W przypadku takiej funkcji trzeba zaingerować w bardzo wiele miejsc, w tym praktycznie w każdą listę pytań oraz w sam widok pytania i uwzględnić wszystkie możliwe scenariusze. Ciężko więc powiedzieć ile mogłoby zająć przygotowanie tego.
1
komentarz 21 października 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Dokładnie tak jak piszesz. Osoba która ignoruje kilka innych powinna mieć wpisy i komentarze "ukryte".
3
komentarz 21 października 2024 przez neo1020 Stary wyjadacz (10,270 p.)
8 tematów tygodniowo, 5 odpowiedzi i 3 komentarze a roboty na miesiąc albo i lepiej, to forum ledwo żyje, jak dla mnie, nie ma to sensu. Mniej nerwów ? czym Tu się tak denerwować :) był tu jakiś łebek ostatnio co pisał płopolsku 15 tygodniowo że dzisiaj linuxa pisze, jutro facebooka, i że ma 7 VPN w akwarium - ile ja tu się uśmiałem z jego wypowiedzi a jeszcze więcej z komentarzy ;D
komentarz 22 października 2024 przez Ehlert Ekspert (215,190 p.)

Bardzo proszę nie wywołuj trolla wilczka z lasu.

+1 głos
odpowiedź 20 października 2024 przez Wiciorny Ekspert (282,600 p.)
To byłaby dobra funkcjonalność, szczególnie, kiedy też ktoś silnie wdaje się dyskusje i traci nerwy, a sam należałem do takich osób, tego nie będę ukrywał, czasami po prostu lepiej będzie to zignorować i omijać- nie tworzyć niepotrzebnie spamu, psuć nerwów i też zaśmiecać niepotrzebnie forum.
+1 głos
odpowiedź 20 października 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Zgadzam sie z SzkolnyAdmin, ale też jest tu sporo moderatorów, którzy często czepiają się do dobrego contentu, a właśnie nie zajmują się osobami które produkują wiele wątków niemal każdego tygodnia na dziwne tematy. Dziś piszą system operacyjny, jutro Facebooka, a pojutrze lecą w kosmos.
3
komentarz 21 października 2024 przez marcin99b Szeryf (86,060 p.)
Dlatego to byłoby dobre, nie polegasz na preferencjach moderatora, tylko sam klikasz "nie pokazuj mi postów od tej osoby"

Fajne byłyby też filtry na stronie głównej, typu "pokazuj mi ten, ten i ten temat, ale tylko jeśli mają tyle odpowiedzi itd" - jest sporo tematów do których nawet nie zaglądam (sprzęt, systemy, hostingi itp) i strona główna byłaby ciekawsza gdybym mógł ukryć wybrane tematy
komentarz 23 października 2024 przez Iei Bywalec (2,220 p.)

@reaktywny,  może po prostu te osoby są ambitne

komentarz 23 października 2024 przez marcin99b Szeryf (86,060 p.)

@lei, Domyślam sie o których ludzi chodziło i nie ma to nic wspólnego z ambicją, zwykłe lenistwo i używanie forum jako zamiennika do google (czy tam chatu ai bo z prostymi pytaniami radzą sobie dobrze).

Rozumiem moderatorów bo głupio byłoby banować kogoś tylko za to że jest głupi ale nikomu nie szkodzi. Powinna być opcja samodzielnego ignorowania postów od takich osób.

+1 głos
odpowiedź 20 października 2024 przez Distracted_bez_hasła Początkujący (370 p.)
Popieram, taka opcja się bardzo przyda (Cosmos Wielki).

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 347 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2018 w Sprawy forum przez marcin99b Szeryf (86,060 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 489 wizyt
pytanie zadane 11 września 2015 w Sprawy forum przez event15 Szeryf (93,790 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 415 wizyt

93,695 zapytań

142,613 odpowiedzi

323,225 komentarzy

63,226 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...