• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przyjemne i proste studia w IT - jak i czy warto?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
440 wizyt
pytanie zadane 14 października 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez pawlak11 Nowicjusz (170 p.)
edycja 14 października 2024 przez pawlak11

Cześć,

Skończyłem technikum informatyczne i chciałbym wiązać z tym zawodem przyszłość. Podczas technikum po godzinach szkoły uczyłem się w swoim zakresie różnych technologii, głównie frontendowych. Jak się później okazało ludzi chcących wejść do branży IT jest od groma i jest teraz dużo ciężej.

Stąd mój pomysł na studia informatyczne żeby mieć to jedno oczko wyżej na papierze.

Wiem że w IT chodzi o to żeby się wyspecjalizować w węższym zakresie technologii, tak aby na przykład wyspecjalizować się w administracji systemów operacyjnych lub w backendzie.

Wiem również że na studiach nie wyspecjalizuje się specjalne ponieważ na studiach program nauczania jest bardzo szeroki.

Więc stąd mój pomysł aby wybrać studia które są w miarę możliwości dość proste (czyli raczej uczelnia prywatna) do zdania ponieważ chciałbym łączyć pracę w tygodniu i naukę właśnie jakiejś specjalizacji informatycznej we własnym zakresie z takimi studiami w weekendy. Jeśli byłaby możliwość robienia zdalnie, to wybrałbym raczej taką opcję.

Czy ktoś studiuje w podobnym wymiarze który opisałem powyżej? Co o tym myślicie? Czy warto?

Chciałbym studiować zaocznie z powodu że mam już pracę i nie chciałbym ograniczać mojego potencjału zarobkowego na najbliższe lata.

Chciałbym dodać że studiować chciałbym na terenie Bydgoszczy ponieważ mieszkam niedaleko tego miasta

komentarz 17 października 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Przyjemne to są studia na ASP w Warszawie. Jak chcesz się nauczyć czegoś przydatnego w zawodzie (nie tylko IT) to nie wybieraj łatwych i przyjemnych studiów!

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 października 2024 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)
Studia są okej jak za bardzo nie wiesz co chcesz robić, chcesz poznać dużo różnych ścieżek, poznać kilku kolegów którzy siedzą w temacie itd. Jeśli masz w głowie wizje co chcesz robić to dużo lepiej zrobisz jak weźmiesz materiały do nauki i po prostu zaczniesz sie uczyć.

Uczelnie nie mają żadnej tajemnej wiedzy, a nawet często mają gorszy poziom niż sporo darmowych materiałów w internecie.. ale zmuszają cie do spróbowania wielu rzeczy, których sam z siebie pewnie byś nie sprawdził.

Niektórzy mówią że studia dają elitarną wiedzę bo dużo osób nie chce ruszać tematów, które wydają się trudne, ale nikt nikomu nie broni uczyć się tych rzeczy w wolnym czasie. Jeśli ktoś widzi że nauczenie się czegoś by mu pomogło, to może się nauczyć w każdej chwili.

Ilość ludzi to trudny temat, jest dużo ludzi którzy ledwo ogarniają podstawy a już wysyłają cv do firm, firmy są tak zawalone śmieciowymi cv że nie mają czasu żeby sprawdzać wszystkich ludzi, możesz być super a i tak sie nie dostać, bo będziesz za daleko na liście chętnych. Z drugiej strony mam wrażenie że już to powoli mija, coraz więcej ludzi widzi że tutaj nie rozdają pieniędzy za darmo, coraz więcej ludzi zniechęca do IT bo "jest ciężko". W 2025 raczej dalej będzie słaba sytuacja ale 2026 może będzie normalny.
0 głosów
odpowiedź 16 października 2024 przez Hegemon67 Nowicjusz (160 p.)
Studia nie są ani proste ani tym bardziej przyjemne. To tysiące godzin morderczej pracy, która ostatecznie i tak nie ma zazwyczaj żadnego sensu. Do IT nie warto się teraz ładować, jest bardzo ciężko. Ogólnie jak masz już jakąś pracę to najlepiej się jej trzymaj, bo w innym miejscu lepiej raczej nie będzie, a zawsze może być gorzej. Pozdrawiam.
1
komentarz 17 października 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,150 p.)
to ja nie wiem, po jakiego  grzyba tam szedłeś.
Studia mimo tego, że uważam, że nie wiele mi dały, to super przyjemne były, dużo fajnych ludzi, dużo fajnej nauki, dużo pozytywnych wrażeń

To że coś jest trudne i wymaga czasu, nie znaczy że nie jest przyjemne...
0 głosów
odpowiedź 19 października 2024 przez rafal.budzis Szeryf (85,460 p.)
Ja mam tylko technika informatyka zrobionego i bez problemu sobie poradziłem (trochę lat temu to było) bo miałem wiedze i kumpli z Technikum którzy szybciej się wkręcili do pracy i mnie polecili. Gdy rekrutuje nowe osoby to patrzę na ilość doświadczenia i na githuba. (Nie wiem jak dział HR ale jeśli ktoś by dobrze wypadł od strony technicznej to ja już bym z działem HR pogadał ;P ) Jeśli ktoś pomaga w rozwoju jakiegoś open-source to dla mnie jest to dużo większy plus niż studia.

Ale na studia patrzył bym może podobnie jak na technikum. Możliwość poznania ludzi z którymi można potem wymieniać się doświadczeniami w której firmie jak traktują programistów ;)

Ale jeśli nie zależy Ci na czymś konkretnym na studiach to może polecieć w zupełnie inną stronę i spróbować z filologią Angielską :D Angielski to wielki plus jeśli masz poziom C1 to zarobki idą niesamowicie w górę.  No i nic nie stoi na przeszkodzie żebyś po jakimś czasie stał się architektem i dogadywał z biznesem zamiast tylko klepać kod.
komentarz 19 października 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Zależy gdzie rekrutujesz. Mamy obecnie tak szeroki zakres informatyki, że właściwie podejście bez studiów sprawdzi się pewnie w większości prac, ale są i też wyjątki. Gdzie bez matematyki i fizyki na poziomie akademickim trudno zrozumieć podstawy danej technologii.
komentarz 20 października 2024 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,800 p.)
Albo jakieś trudne niskopoziomowe rzeczy, gdzie często nawet nie ma sensowych materiałów do nauki. Do nauki takich rzeczy studia nadają się idealnie
komentarz 20 października 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Tak ale rzadko które studia. Na żadnych (do poziomu magisterskiego) nie poznasz jakiejś dziedziny tip-top, tylko po łebkach.
komentarz 21 października 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Jakby doktorat miał coś zmieniać. Jest dużo wiedzy plemiennej, której nie ujrzysz na uczelniach. Teoretyk jest potrzebny wyłącznie na poziomie dokumentacji.
komentarz 21 października 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
W Polsce tak jest niestety. Ale doktorat w Szwecji czy nawet w którymś z państw islamskich jak Francja się liczy, bo jest oparty bardziej na praktyce niż teorii. Znałem osoby które skończyły studia magisterskie lub doktoranckie w Szwecji. Tam praca mgr / dr jest praktycznym projektem który nie trafia po obronie do szuflady lub jeszcze częściej - jak w Polsce - do kosza na śmieci, tylko jest wdrażany w przemyśle !!! Nie musi to być od razu wyrzutnia rakiet, ale coś stosunkowo prostego co będzie wykorzystane przez firmę.

Uczelnie współpracują z przemysłem i w ramach pracy na studiach robisz projekt np. dla Volvo czy Viggen. Po zakończeniu studiów często dostajesz pracę w przemyśle w firmie dla której robiłeś mgr czy dr i rozwijasz się dalej w konkretnej specjalności. To ma znacznie więcej sensu niż polski system kształcenia.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 2,077 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,389 komentarzy

62,652 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...