Cześć,
Skończyłem technikum informatyczne i chciałbym wiązać z tym zawodem przyszłość. Podczas technikum po godzinach szkoły uczyłem się w swoim zakresie różnych technologii, głównie frontendowych. Jak się później okazało ludzi chcących wejść do branży IT jest od groma i jest teraz dużo ciężej.
Stąd mój pomysł na studia informatyczne żeby mieć to jedno oczko wyżej na papierze.
Wiem że w IT chodzi o to żeby się wyspecjalizować w węższym zakresie technologii, tak aby na przykład wyspecjalizować się w administracji systemów operacyjnych lub w backendzie.
Wiem również że na studiach nie wyspecjalizuje się specjalne ponieważ na studiach program nauczania jest bardzo szeroki.
Więc stąd mój pomysł aby wybrać studia które są w miarę możliwości dość proste (czyli raczej uczelnia prywatna) do zdania ponieważ chciałbym łączyć pracę w tygodniu i naukę właśnie jakiejś specjalizacji informatycznej we własnym zakresie z takimi studiami w weekendy. Jeśli byłaby możliwość robienia zdalnie, to wybrałbym raczej taką opcję.
Czy ktoś studiuje w podobnym wymiarze który opisałem powyżej? Co o tym myślicie? Czy warto?
Chciałbym studiować zaocznie z powodu że mam już pracę i nie chciałbym ograniczać mojego potencjału zarobkowego na najbliższe lata.
Chciałbym dodać że studiować chciałbym na terenie Bydgoszczy ponieważ mieszkam niedaleko tego miasta