• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

qt 6 konsola polskie znaki problem

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
138 wizyt
pytanie zadane 11 października 2024 w C i C++ przez kalafior41 Nowicjusz (120 p.)

Witam, zacząłem się właśnie bawić trochę qt i mam klasyczny w sumie problem z brakiem polskich znaków w konsoli. W microsoft visual studio udało mi się kiedyś znaleźć kilka rozwiązań tego problemu, ba nawet w imgui miałem polskie znaki, ale w qt nic nie działa. Dokładnie mam Qt Creator 14.0.2 i Qt 6.7.3. Próbuje różnych opcji, czytam różne tematy, próbuje różnych metod i nic. testowałem już qtextstream, qdebug, cout, wcout i ciągle są jakieś krzaczki albo brakujące litery. Ogólnie wiem o co chodzi, w qt mam tekst utf8, w konsoli windows jest cp852 wiadomo. Jak debuguje program i np zajrzę do qstringa czy do zwykłego stringa to widzę elegancko polskie litery np klasyczne: Zażółć gęślą jaźń, jak zapisze takiego np qstringa do pliku to też wszystko jest elegancko po polsku. W aplikacji okienkowej qt też nie ma żadnych problemów. Problem jest tylko i wyłącznie z konsolą, jestem na windows 10 jak coś. Testowałem też już różne kody z forów dyskusyjnych, rozmawiałem z czatami ai i nic. Widziałem, że są też jakieś pozmieniane rzeczy np kiedyś było jakieś qtextcodec, a teraz tego nie ma, jest jakieś qstringconverter i z tego co czytałem ma mniejsze możliwości od qtextcodec? Nie wiem może powinienem zainstalować starszą wersję qt np 5, ale czy to coś da?

komentarz 12 października 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

w konsoli windows jest cp852 wiadomo

Zamień terminal z 30-letniego na współczesny, który wspiera utf-8: https://apps.microsoft.com/detail/9n0dx20hk701?hl=en-US&gl=US

Ten powyżej jest domyślnie zainstalowany na W11, a w W10 możesz zainstalować ręcznie i ustawić jako domyślny.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,490 wizyt
pytanie zadane 12 września 2016 w C i C++ przez Krzysztof Mochocki Początkujący (400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 689 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2017 w PHP przez pingwin1993 Użytkownik (600 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,230 wizyt

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,658 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...