Witam, zacząłem się właśnie bawić trochę qt i mam klasyczny w sumie problem z brakiem polskich znaków w konsoli. W microsoft visual studio udało mi się kiedyś znaleźć kilka rozwiązań tego problemu, ba nawet w imgui miałem polskie znaki, ale w qt nic nie działa. Dokładnie mam Qt Creator 14.0.2 i Qt 6.7.3. Próbuje różnych opcji, czytam różne tematy, próbuje różnych metod i nic. testowałem już qtextstream, qdebug, cout, wcout i ciągle są jakieś krzaczki albo brakujące litery. Ogólnie wiem o co chodzi, w qt mam tekst utf8, w konsoli windows jest cp852 wiadomo. Jak debuguje program i np zajrzę do qstringa czy do zwykłego stringa to widzę elegancko polskie litery np klasyczne: Zażółć gęślą jaźń, jak zapisze takiego np qstringa do pliku to też wszystko jest elegancko po polsku. W aplikacji okienkowej qt też nie ma żadnych problemów. Problem jest tylko i wyłącznie z konsolą, jestem na windows 10 jak coś. Testowałem też już różne kody z forów dyskusyjnych, rozmawiałem z czatami ai i nic. Widziałem, że są też jakieś pozmieniane rzeczy np kiedyś było jakieś qtextcodec, a teraz tego nie ma, jest jakieś qstringconverter i z tego co czytałem ma mniejsze możliwości od qtextcodec? Nie wiem może powinienem zainstalować starszą wersję qt np 5, ale czy to coś da?