• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

IP Box - czy możliwa jest ulga?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
246 wizyt
pytanie zadane 10 października 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez tubylec01 Obywatel (1,550 p.)
zmienione kategorie 11 października 2024 przez Arkadiusz Waluk

Cześć,

Mam takie pytanie, czy osoba tworząca oprogramowanie (programy komputerowe, programowanie sterowników) i rozwiązująca różne problemy w szeroko pojętej branży IT, pracująca na umowę o pracą i wykonująca te wszystkie rzeczy na potrzeby wewnętrzne produkcji/firmy ma możliwość skorzystania z 5% podatku?

Wiem, że to nie poradnia prawnicza ale jako pierwsze kroki w tym temacie chyba można tutaj zaczerpnąć wiedzy.

Aktualizacja:

Ok dostałem dwie odwiedzi na  NIE. Tego się nie dowiem u źródła ale wiem, że w innym dziale ludzie na UoP mają "zniżki" - jeśli stworzą jakiś kod to ich wypłata za ten miesiąc jest większa, muszą to też w jakimś stopniu zaprezentować co zrobili, nazywają to "prawa autorskie". Wiem, że odpowiedź na pytanie może wynikać z jakiś wewnętrznych zarządzeń firmy ale jakby ktoś wiedział to będę barrow wdzięczny.

Ogólnie w firmie jest nastawienie, tamtym przysługuje innym nie i mam wątpliwości czy to do końca tak jest. Opinię taką wystawił nie żaden prawnik tylko kierownik, któremu się tak wydaje i tym samym nie bada dalej tej sytuacji.

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 10 października 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)
Z tego co wiem, to na umowie o pracę nie masz dostępu do tej ulgi.
komentarz 11 października 2024 przez tubylec01 Obywatel (1,550 p.)
Zaktualizowałem informacje jakbyś chciał się jeszcze wypowiedzieć :)
1
komentarz 19 października 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Ale masz możliwość z korzystania z "Autorskich kosztów uzyskania przychodu". Co nieco powinno zwiększyć Twoją wypłatę. Ale warto dopytać kadr czy macie taką możliwość.
+3 głosów
odpowiedź 10 października 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
IP BOX jest dla przedsiębiorców, więc tylko umowy B2B, więc tak długo jak jesteś na umowie o pracę, to niestety pozostaje podatek klasyczny.
Natomiast, IP BOX jak jestem przedsiębiorcą, też musisz się upewnić, czy to co wykonujesz w pracy jest realnie "Wartością twórczą", czy np. prawa autorskie z tytułu - podpisanej umowy nie należy TYLKO do firmy

Bo takie kruczki też się zdarzają (niektóre firmy), dla umów B2B zawierają takie informacje, że to co realizowane jest w ramach umowy, jest w 100% własnością Twórczą zleceniodawcy, co ciekawe często da się to obejść, lub pominąć, ale warto pamiętać, aby tego w umowie nie było
komentarz 11 października 2024 przez tubylec01 Obywatel (1,550 p.)
Zaktualizowałem informacje jakbyś chciał się jeszcze wypowiedzieć :)
1
komentarz 11 października 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)

to o czym mówisz, na umowie o pracę nazywa się PKUP - Pracownicze koszty uzyskania przychodu.
https://www.e-pity.pl/koszty-uzyskania-przychodu/

W każdej firmie to przysługuje, często zależnie od kilku kryteria: np. bycie firmie dłużej niz X czasu, albo koniecznie umowa na czas nie określony itp. niektóre firmy tego nie wspierają, chociaż takich jest co raz mniej. 
Więc to nie jest tak, że to Ty na umowie o pracę sobie odliczasz podatki, podatki płacisz takie jak kazdy inny, niestety takiego eldorado nie ma, ale mozesz zyskac te 100-250 zł na odliczeniu kosztów i to robi twoj pracodawca nie ty. 

Jeśli nie poniżej 26 lat, albo jesteś studentem, to zasadniczo Ci to nie przysługuje. 

Ogólnie w firmie jest nastawienie, tamtym przysługuje innym nie i mam wątpliwości czy to do końca tak jes

Nie każdemu to przysługuje, nie zawsze praca jest - poddana prawom autorskim, jeśli nie tworzysz kodu sam, jesteś np. devopsem to nie każda firma to wspiera i jeśli np. coś nad czym pracujesz to np. forma administratora, to też nie podlega to pod PKUP, też każda firma ma inna polityke mowie: osoby poniżej 26 roku życia jak i osoby studiujące zazwyczaj z PKUP nie mogą korzystać. 

Dalej to jest dodatek do pensji, ale nie obniża Ci to podatku bazowego. Przy zarobkach np 10 000 na rękę, to średnio z PkUp dostaniesz 400 zł. im mniej zarabiasz tym mniej dostaniesz 

Dowiedz się czy twoja firma- uwzględnia PKUP i czy tobie przysługuje, jak nie... to nie skorzystasz, mówię, to robi firma, a nie Ty, gdyż na Umowie o pracę, firma rozlicza twoje podatki i Ciebie 

+1 głos
odpowiedź 20 października 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
IP BOX-em zajmuje się wiele firm księgowych, ale z tego co słyszałem najlepiej uderzyć do profesjonalnej  firmy dra Sławomira Mentzen - Mentzen Prime. Zajmują się tym także wfirma, ipbox_tech i wiele innych firm od księgowości.

Zobacz;

https://ipboxtkm.com/

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ulga-ip-box-na-jakich-zasadach-jest-przyznawana

Podobne pytania

–10 głosów
1 odpowiedź 632 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Krukzrivii Użytkownik (550 p.)
+6 głosów
1 odpowiedź 420 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...