• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór laptopa

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
216 wizyt
pytanie zadane 8 października 2024 w Sprzęt komputerowy przez malvator Użytkownik (740 p.)
Witam

Od dłuższego czasu mam dylemat co do klasy wybieranego sprzętu.

Mianowicie potrzebuje dobrego laptopa do poniższych czynności:

-programowanie (głównie C# i Java + web aplikacje)

-wirtualizacja (w celach nauki. Potrzebuje mieć uruchomione max dwie maszynki na raz np. win server + stacja robocza, pobawić się w jakieś podstawy cybersec.)

-studia informatyczne (tutaj raczej nie ma sporych wymagań)

Zastanawiam się nad wyborem: laptop gamingowy vs notebook/ultrabook.

W gry zbytnio nie gram, stąd dedykowany układ graficzny wydaje mi się zbędny.

Zależy mi na dobrym procerze oraz RAM: 32GB (ewentualnie 16GB z możliwośćią rozbudowy)

Budżet: do 5k

Dla zarysowanie tego w co celuje, wybrałem po jednym reprezentancie obu grup:

Gamingowy:

https://www.x-kom.pl/p/1120156-laptop-15-16-asus-tuf-gaming-f15-i5-12500h-32gb-512-win11-rtx3050-144hz.html

Notebook:

https://www.x-kom.pl/p/1234957-laptop-15-16-hp-pavilion-15-ryzen-7-7730u-32gb-1tb-win11x-silver.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMAX%20-%20LAPTOPS%2C%20ALL%2C%20ALL%20(PL%2C%20periodic)%20-%20P01M106&utm_id=21768554280&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsJO4BhDoARIsADDv4vAyGeHJEnEPazBRmLv-Cs58bOqGkOh1pNNPutImvO-KOlJJZvGJz_UaAtj5EALw_wcB

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 października 2024 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,800 p.)
Nie bierz gamingowego licząc na to że uda ci się na nim grać. Będzie się przegrzewał i rozładowywał szybciej niż inne, będzie cięższy itd. Dwa razy się już na to nadziałem :D

Laptop gamingowy ma sens jeżeli nie masz kompa, albo potrzebujesz mobilnej karty graficznej np. pod uczenie sieci neuronowych. Ale piszesz, że nie interesujesz się tą dziedziną, więc raczej nie potrzebujesz.

Co do 32GB, to nie wiem czy jest sens. W sumie przyszłościowo może się przydać, ale myślę że różnica między 16GB będzie niewielka w normalnym użytkowaniu.

Bierz na podstawie recenzji i opini. Ja bym brał pod uwagę takie aspekty: Wyświetlacz, czas działania na baterii, wykonanie, procesor. Ja od siebie polecę wyświetlacz OLED. Świetnie czerń wygląda.
+1 głos
odpowiedź 13 października 2024 przez whiteman808 Gaduła (3,430 p.)
Też odradzam gamingowe. Mam nieszczęście mieć takowy sprzęt i po latach jestem w stanie ocenić że niezdrowo przepłaciłem. Chu** trzyma na baterii, ledwie dwie godziny, grzeje się bydle jak skur*****, na kolana nie idzie normalnie tego wziąć

Jak już coś brać to rozejrzyj się za serią thinkpad, kup jeden mobilny sprzęt do pracy, na uczelnię a do ciężkich zadań używaj stacjonarki

I koniecznie matowy ekran
+1 głos
odpowiedź 10 listopada 2024 przez Stever Nałogowiec (26,140 p.)

Nie potrzebujesz gamingowego modelu, lecz potrzebujesz wydajny procesor i sporo ram przy takim użytkowaniu.

Polecane laptopy na listopad 2024

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 232 wizyt
pytanie zadane 9 września 2023 w Sprzęt komputerowy przez Arek04 Użytkownik (740 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 176 wizyt
pytanie zadane 7 września 2023 w Sprzęt komputerowy przez Arek04 Użytkownik (740 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 349 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2018 w Sprzęt komputerowy przez Pattt Nowicjusz (130 p.)

93,334 zapytań

142,328 odpowiedzi

322,406 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...