• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmniejszanie w przeglądarkach mobilnych

0 głosów
418 wizyt
pytanie zadane 7 października 2024 w HTML i CSS przez usart Nowicjusz (140 p.)
Dlaczego przeglądarki mobilne nie pozwalają zmniejszyć strony internetowej poza wielkość wczytania? Czy można to ominąć w treści HTML strony?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 października 2024 przez Comandeer Guru (607,980 p.)
A jaki masz use case pod to? Przeglądarki mobilne na to nie pozwalają, bo znacząco to obniża użyteczność i dostępość strony. Raczej na małym urządzeniu zwykle user potrzebuje powiększyć stronę, a nie zrobić ją mniejszą.
komentarz 7 października 2024 przez usart Nowicjusz (140 p.)
Co to jest use case? Nie znalazłem tego terminy ani na MDN, ani W3S. Zgadzam się, że zmniejszanie na ogół jest nie celowe. Ale zdarzyło mi się kilka razy, przy testowaniu moich stron, że mi tego brakowało. Rozumiem, że przeglądarki chcą nas na siłę uszczęśliwić ,dlatego narzucają ograniczenia i nic z tym nie można zrobić. Te same przeglądarki na komputerze nie mają tych ograniczeń.
1
komentarz 7 października 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,680 p.)
Co najwyżej możesz włączyć "widok komputerowy" i jako tako masz to zmniejszone. Albo poszperać po rozszerzeniach przeglądarki. Tylko po co szukać dziury w całym?

Use case, czyli dosłownie "przypadek użycia" - po co coś takiego ma istnieć? Tak jak Comandeer napisał, użytkownik prędzej będzie chciał przybliżyć niż oddalić. Chyba, że chcesz schować jakiegoś easter egga, bo ja sam nie widzę pożytku z tego.

93,692 zapytań

142,611 odpowiedzi

323,220 komentarzy

63,220 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...