• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komputer nie uruchama sie na żadnej plycie ani zasilaniu

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
156 wizyt
pytanie zadane 3 października 2024 w Sprzęt komputerowy przez leafaep Nowicjusz (120 p.)
przywrócone 3 października 2024 przez leafaep
W zeszły piątek byłem zmuszony odłączyć komputer od zasilania oraz zdemontować kilka jego kluczowych podzespołów, w tym kartę graficzną, pamięć RAM i dyski. Po ponownym podłączeniu wszystkich komponentów następnego dnia, komputer nie reagował na próbę uruchomienia.

Pierwszym krokiem było sprawdzenie połączeń kabli front panelu, które wydawały się być prawidłowo podłączone. Aby jednak upewnić się co do ich stanu, spróbowałem uruchomić komputer manualnie, zwierając piny śrubokrętem, lecz również bez skutku. Następnie odłączyłem wszystkie zbędne komponenty i próbowałem uruchomić system wyłącznie z procesorem i pamięcią RAM – niestety, nadal bez rezultatu. Wszystkie przewody na płycie głównej były poprawnie podłączone.

Postanowiłem więc przetestować zasilacz za pomocą testu zworki. Test wykazał, że zasilacz działa prawidłowo. W związku z tym założyłem, że problem może leżeć w płycie głównej, więc podłączyłem procesor i pamięć RAM do innej płyty, ale problem wciąż występował. W ramach dalszych prób podłączyłem również inny zasilacz, co również nie przyniosło żadnych efektów.

Proszę o sugestie, co mogłoby być potencjalną przyczyną tego problemu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 października 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Prędzej bym się zastanawiał czy czegoś przypadkiem nie pokręciłeś z kablami, aniżeli że coś się zepsuło.

Sprawdź raz jeszcze okablowanie. Może zasilanie do procka źle wpinasz?

Wiem z doświadczenia, sam wiele razy jak demontowałem podzespoły i raz jeszcze je wpinałem to często źle wpinałem kabel od zasilania procka (mam 8-pinowy wtyk, a port jest na 4)
komentarz 3 października 2024 przez leafaep Nowicjusz (120 p.)
Jeśli chodzi o płytę główną, jestem pewien, że kable są podłączone prawidłowo. Złącze zasilania MPC 24-pin oraz dodatkowe zasilanie procesora można wpiąć wyłącznie w jeden sposób – ten poprawny. Ani jeden ani drugi zasilacz nie reaguje na jakiekolwiek proby uruchomienia. Próbowałem nawet zmianę gniazdek lecz nie dało to żadnych rezultatów.
0 głosów
odpowiedź 3 października 2024 przez quiet_delete Bywalec (2,020 p.)
Miałem tak kiedyś z komputerem po dotykaniu go bez żadnego zabezpieczenia elektrostatycznego.

Ktoś mi poradził uziemić się, a POTEM dotknąć WYŁĄCZONEGO (z sieci elektrycznej) komputera. A dokładnie, wszystkich kondensatorów na płycie głównej. Miało to podobno zebrać spowrotem ładunek, który się na jakimś kondensatorze osadził. Nie wiem dlaczego, ale to zadziałało. Prosiłbym jednak kogoś naprawdę znającego się na sprzęcie o komentarz.

Było to w 2008 roku, kondensatory były trochę większe i łatwiejsze do znalezienia.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 185 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 163 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2024 w Sprzęt komputerowy przez gsekulski Użytkownik (860 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 244 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2022 w Sprzęt komputerowy przez MaciejPL Nowicjusz (120 p.)

93,326 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,391 komentarzy

62,655 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...