• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór środiwska dla serwera vps

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
177 wizyt
pytanie zadane 3 października 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez Loki Użytkownik (660 p.)

Witam.

Chciałbym postawić stronę opartą na Laravel 11 + PHP 8.2 + postgressql + redis na serwerze VPS.

Znalazłem dość ciekawą ofertę na stronie cal.pl. Ale nie wiem która wersja środowiska była by najlepsza pod to.

Jakie są różnice pomiędzy  Ubuntu 20 i 22. Jest dość duża mnogość opcji.

I po drugie. Czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą? Polecacie? Czy może coś innego powinienem wybrać?

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 października 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)
wybrane 6 października 2024 przez Loki

Najlepsza

Jakie są różnice pomiędzy  Ubuntu 20 i 22.

Zawsze wybieraj najnowszy LTS jaki się da. Ubuntu 20 ma juz 4 lata i zaraz zacznie częściowo tracić wsparcie.

Zresztą Ubuntu 24 już wyszedł pół roku temu, więc też trochę dziwne że jeszcze go nie mają.

0 głosów
odpowiedź 3 października 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)

Czemu cal.pl? Bo cena? Ja szedłbym w aws'a:

• Możesz wszystko postawić na małym serwerze bardzo niskim kosztem.
  • Gdybyś czegokolwiek nie wiedział masz support aws+community
  • API z możliwością wykorzystania terraforma. Jak decydujesz się na VPS to koniecznie musisz mieć wszystko zautomatyzowane.
  • Mnogość wszystkich innych usług dookoła w tym orkiestratorów takich jak ECS, EKS itp.

Pracując na awsie uczysz się i zyskujesz devopsowe skille, które potem stanowią wartość na rynku pracy.

komentarz 3 października 2024 przez Loki Użytkownik (660 p.)
Co masz na myśli pisząc niski koszt? Suport AWS? :D Chyba sobie kpisz? Miałem już z nimi do czynienia i jak nie jesteś devopsem z dużym doświadczeniem to radź sobie sam. Wszystko zautomatyzowane, co masz na myśli?

Czyli dlaczego cal.pl, bo cena. Na aws bez 500zł miesięcznie to nie ma co się zabierać. Dodatkowo wszystko jest tak opisane że momentu rachunku to nie wiesz ile będziesz płacił. Nie da się przewidzieć kosztów z góry.

Czyli dlaczego nie cal.pl?
komentarz 4 października 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)
Spoko, jak głównym kryterium jest cena to zostań na cal.pl.
komentarz 4 października 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)

Miałem już z nimi do czynienia i jak nie jesteś devopsem z dużym doświadczeniem to radź sobie sam.

Serio a jak zaangażowanych rzeczy potrzebujesz do php, postrgresa i redis.

Wszystko zautomatyzowane, co masz na myśli?

To że masz aws-cdk, clodformation i terraforma. Oraz milion opcji deploymentu tego.

Na aws bez 500zł miesięcznie to nie ma co się zabierać.

Wydaje mi się że natrzepałeś ec2 o których zapomniałeś, wystawili Ci rachunek i na podstawie tego wyrobiłeś sobie opinie.

Jest dużo możliwości dzięki którym można zoptymalizować koszty na awsie. Downscalling, billing alerts, wykorzystanie odpowiednich usług do swoich potrzeb.

1
komentarz 5 października 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)
edycja 5 października 2024 przez adrian17

Mnogość wszystkich innych usług dookoła w tym orkiestratorów takich jak ECS, EKS itp.

To że masz aws-cdk, clodformation i terraforma. Oraz milion opcji deploymentu tego.

Super, to teraz będzie tego się uczył następny miesiąc zamiast "po prostu postawić stronę" którą potencjalnie ma już napisaną.

Z tego co wiem to najbliższym AWSowym odpowiednikiem "chcę łatwo postawić VMkę na której mogę postawić moją stronę" jest AWS Lightsail (a i tam jest sporo kroków innych niż w zwykłym VPSie / shared hostingu).

Pracując na awsie uczysz się i zyskujesz devopsowe skille, które potem stanowią wartość na rynku pracy.

Zyskujesz AWSowe skille. To tak jak powiedzieć komuś pytającemu o samochód z dużym bagażnikiem żeby zrobił prawko na TIRa albo programiście C++a żeby nauczył się Pythona - są dobre, mogą się przydać i wyglądać dobrze na CV, ale zupełnie nie odpowiada na oryginalne pytanie. A posiadanie tego na CV potencjalnie nic nie znaczy jeśli autor nie chce z tym nic robić.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 124 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez whiteman808 Gaduła (3,430 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 805 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2019 w Sieci komputerowe, internet przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 384 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Dobik Nowicjusz (140 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...