• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Słuchawki z mikrofonem jeden jack.

0 głosów
243 wizyt
pytanie zadane 1 października 2024 w Sprzęt komputerowy przez Nekudu Początkujący (480 p.)
Witam Serdecznie,

Szukałem szukałem ale nic nie znalazłem. Nawet te proponowane tematy co mi wyskoczyły tutaj sprawdzałem i nic.

Mój problem polega na tym posiadam słuchawki albo można to nazwać słuchawke z mikrofonem coś jak na filmach gdzieś w korporacji siedzą i taka jedna słuchawka i mikrofon firmy VIDO. Mniej więcej takie coś tylko bardziej moje pospolite.

https://navcomm.eu/pl/pozostale/93-sluchawka-z-mikrofonem-i-funkcja-vox-5907662383111.html#/zlacze-y1_yaesu

I podłączam je do laptopa bo specjalnie je kupiłem ze względu na to że siedze ciut dalej od laptopa i słabo mnie słychać to jak sprawdzam czy działaja to TAK słuchawka działa ale mikrofon dalej łapie z laptopa w ustawieniach nie mam zmiany mikrofonu nic na tego z tych słuchawek wie ktos jak to naprawić.

Mam tylko w ustawieniach mikrofon od laptopa i nic...

Bardzo proszę pomożcie bardzo mi na tym zależy.  Dziękuję
komentarz 2 października 2024 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
edycja 2 października 2024 przez Oscar

Jakbyś wrzucił zdjęcie wtyczki/wtyczek tego ustrojstwa to by pomogło. Bo trochę wygląda, że to bardziej do  łączności radiowej niż do kompa jest przeznaczone.

PS.

Nawet w sumie na stronie którą podałeś w linku (i w samym linku też) jest wspomniane, że to złącze to YAESU Y1. Obok ramki specyfikującej złącze jest link do strony opisującej złącza i tam jest też wspomniane złącze do kompa - opisane jako AHJ/CTIA. Normalnie komputer ma na wyjściu 2 kanały i 1 wejście na mikrofon. Twoja słuchawka ma 1 kanał, 1 mikrofon i sygnał PTT (push to talk) - przycisk do przełączania nadawanie-odbiór. Musiałbyś zrobić prostą prześciówkę, która sygnał sumy kanałów poda na słuchawkę, mikrofon na mikrofon a PTT zignoruje. Niestety nie ma opisu, jaki sygnał jest na którym "pinie" złącza, choć to też pewnie jakiś standard.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 697 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 627 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,569 wizyt

93,607 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,098 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...