• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z procesorem - drastyczny spadek taktowania

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
90 wizyt
pytanie zadane 30 września w Sprzęt komputerowy przez MichaelM Bywalec (2,780 p.)
Cześć,

wczoraj wróciłem z krótkiego wyjazdu, gdy uruchomiłem mój komputer, ten zaczął się bardzo zacinać nawet w niewymagających zadaniach (jak chociażby kalkulator). Dziś sprawdziłem w menedżerze zadań i taktowanie procesora osiąga max 800 MHz (szybkość podstawowa 3400 MHz, boost 5400 MHz). Przed wyjazdem aktualizowałem sterownik chipsetu, managment engine oraz jakieś inne aktualizacje z armoury crate (ASUS), Przywróciłem starą wersję sterownika chipsetu, ale nic to nie pomogło. Czym to jest spowodowane i jak to naprawić? Reszta komponentów zdaje się działać normalnie. To moja specyfikacja:
 Procesor: Intel Core i7-13700k
Karta graficzna: ASUS TUF 4070
Płyta główna: ASUS PRIME Z790-A WIFI
Pamięć RAM: Kingston Fury Beast Black RGB 64GB [2x32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM]
SSD: Samsung 980 Pro 1TB
Zasilacz: THERMALTAKE toughpower GF 850W 80Plus Gold
Obudowa: ENDORFY Regnum 400 ARGB
Monitor: Dell G2422HS
Chłodzenie procesora: Silver Monkey Snowy ARGB 2x120mm
System: Windows 11 Home

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 1 października przez Panelinio Stary wyjadacz (10,210 p.)
Problemem może być uszkodzony rejestr, wirus bądź pozostałości po sterownikach, albo nawet dysk lub płyta główna.

Przeskanuj sobie pracę procesora, przebadaj menedżer zadań. Możesz też wyjąć baterię biosu na minutę.

Przydałoby się przeczyścić i przeskanować system. Sterowniki pobierałeś z oficjalnych stron producenta?
komentarz 1 października przez MichaelM Bywalec (2,780 p.)
Sterowniki pobieram tylko z Intel Driver & Support assistant lub pomocy technicznej ASUS w zakładce mojej płyty głównej no i NVIDIA App (GPU), Samsung Magician (SSD), RAM(Kingstone) Jak przeskanować system?
komentarz 2 października przez Panelinio Stary wyjadacz (10,210 p.)

Pod kątem wirusów - Malwarebytes przykładowo

Pod kątem stanu dysku/systemu - polecenie CHKDSK, sfc /scannow, czy DISM

Procesor - w Menedżerze Zadań pole "Wydajność", bądź CPU-Z czy OCCT

NVIDIA App czyli GeForce Experience? Może się zdarzyć, że zaciągnięta aktualizacja może spowodować pewne błędy i należy ją cofnąć (co zapewne już zrobiłeś). Możesz jednak przeskanować kompa pod kątem błędnych rejestrów (zdarza się to po cofnięciu sterownika) komendą scanreg/fix

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,241 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2020 w Sprzęt komputerowy przez maxiq Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 316 wizyt
pytanie zadane 8 października 2016 w Sprzęt komputerowy przez majfirst Obywatel (1,200 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...