• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaka jest najlepsza myszka bezprzewodowa do codziennego użytkowania?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
84 wizyt
pytanie zadane 27 września w Sprzęt komputerowy przez Krzysiek_34 Mądrala (6,230 p.)

Witam.
Chciałbym zakupić myszkę bezprzewodową do codziennego użytkowania. Odpadają myszki gamingowe bezprzewodowe - przeznaczone dla graczy. Mój wybór padł na cenioną firmę Logitech. Waham się pomiędzy modelem B170  (kolor czarny) a innym modelem M171 (kolor czarny). Te oba modele wyglądają niby wizualnie tak samo i mają dokładnie takie same rozmiary. Na necie wyczytałem, że myszka bezprzewodowa:
1. Logitech B170 podana jest jako Black Bp i zawiera 3 liczby przycisków
2. Logitech M171 podana jest jako Black-K i zawiera 2 liczby przycisków (tu jest jakieś błędne info)

Ten Black Bp i Black-K - to chyba jakieś różne odcienie koloru czarnego po bokach myszki, ale mogę się mylić.

Rozważam jeszcze zakup myszki bezprzewodowej Logitech M185 (kolor czarno-szary). Ta M185 jest trochę dłuższa od B170 i M171. Rozważam także zakup modelu M190 (kolor czarno-szary). Ta M190 ma aż 11.5 cm długości.

Mam 3 pytania:

1. Jaka jest konkretnie różnica pomiędzy modelem B170 a M171?

2. Czy modele M185 i M190 są lepsze w komforcie użytkowania w porównaniu do modeli B170 i M171?

3. Jaki model jest najlepszy w komforcie użytkowania spośród tej podanej czwórki?

komentarz 27 września przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)
To ja napiszę tylko komentarz, bo odpowiedzi na te konkretne pytania nie znam. Mam gdzieś w domu model M185 i ta myszka jest mała. Da się na tym pracować, jest fajna, aby wrzucić ją do plecaka i zabrać jeśli ktoś nie lubi touchpada, ale generalnie na przeciętną dłoń jest to wg mnie zbyt mała mysz do codziennej długiej pracy. Wszystkie podane przez Ciebie modele wyglądają na takie dość małe, ale jeśli to jest świadoma decyzja wynikająca z preferencji to spoko.

Wybór Logitecha ogólnie jest jednak dobry, ale sam polecam serię MX Master. Niestety jest to wyższa półka cenowa niż podane przez Ciebie modele, ale też w moim odczuciu znacznie lepsza jakość i komfort użytkowania.
komentarz 27 września przez Krzysiek_34 Mądrala (6,230 p.)

Ten ranking myszek bezprzewodowych nie jest do końca godny zaufania:

https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-ranking-myszek-bezprzewodowych.bhtml

Na pierwszym miejscu dali M185, a dopiero na piątym miejscu jest M190. Nie powinno się zbytnio sugerować tym rankingiem.

Masz rację, że na przeciętną dłoń ten model M185 o długości 10 cm jest zbyt małą myszką. Model M190 ma 11.5 cm długości. Jednak te 1.5 cm o większej długości umożliwia trochę lepszy komfort użytkowania.

komentarz 27 września przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)
Cóż, jak dla mnie zawsze te testy, rankingi i artykuły pisane przez sklepy, które zajmują się sprzedażą wszystkiego, są tak średnio wiarygodne. Żeby to jeszcze chociaż był sklep zajmujący się tylko myszkami czy akcesoriami komputerowymi, to może bardziej, ale nadal jest tu mały konflikt interesów, bo w ich interesie jest generalnie dobrze przedstawiać produkty, które u siebie mają, aby je sprzedawać. Bardziej jak już szukałbym opinii jakichś recenzentów, którzy bardziej szczegółową sprawdzają takie rzeczy, mówią o swoich odczuciach po czasie i tak dalej, ale nigdy do końca nie wiadomo. Ja się o innych modelach nie wypowiem, nie posiadam ich.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,301 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w Sprzęt komputerowy przez elwlodaro Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 5,117 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez Krzysiek_34 Mądrala (6,230 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 193 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2015 w Offtop przez Wilier Bywalec (2,570 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...