• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skonfigurowanie wysyłania maili pod własną domeną.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
108 wizyt
pytanie zadane 27 września w Hostingi, domeny, usługi przez Beginner555 Obywatel (1,960 p.)
Cześć,

Chcę stworzyć domenę z pod której będę mógł wysyłać maile z narzędzia do automatyzacji mailingu samba ai. Aby skonfigurować samba ai z domeną trzeba dodać lub zmodyfikować rekord dns typu txt z wartością spf i dodać jeszcze kilka innych rekordów txt DKIM, DMARC i  MX. Mam pytanie czy wystarczy kupić tylko domenę np. w home.pl i tam będą już ustawienia tych dns do domeny? Czy to trzeba jeszcze jakiś hosting ogarnąć?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 27 września przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)
wybrane 27 września przez Beginner555

Najlepsza
Wszystko zależy od zakresu usług jakie oferuje dana firma rejestrująca. Wygląda to tak, że musisz domenę skierować na jakieś serwery DNS, aby działała. Takie serwery może Ci zaoferować firma gdzie ją zakupisz albo dowolna inna, np. gdzie kupisz hosting. Następnie gdy domena będzie już skierowana na wybrane serwery DNS, to wtedy możesz w tym miejscu zarządzać poszczególnym rekordami jak np. A, MX i inne. Najlepiej jeśli potwierdzisz w home czy dają taką opcję już w cenie domeny albo poszukasz na stronie. Tak na szybko nie znalazłem, aby to było wprost napisane wprost przy ofercie domen. Ale w artykułach pomocy mają pokazane jak to zrobić: https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/jak-przejsc-do-edycji-rekordow-domeny i nie ma tu żadnych uwag o konieczności posiadania dodatkowej usługi, więc zakładam, że być może jest to już dostępne w ramach zakupu domeny.

Od siebie mogę jednak poradzić przejrzenie ofert różnych rejestratorów i zastanowienie się, którego chcesz wybrać, bo niektórzy mają naprawdę bardzo zawyżone ceny.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 856 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 184 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 982 wizyt

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...