• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomysł na pracę inżynierską

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
178 wizyt
pytanie zadane 27 września w Offtop przez student0 Nowicjusz (120 p.)
V2l0YW0gc2VyZGVjem55Y2ggZm9ydW1vd2ljevN3Cg==

Chciałbym poradzić się co do mojego pomysłu na temat pracy inżynierskiej studiów pierwszego stopnia. Interesuję się cyberbezpieczeństwem i inżynierią wsteczną. Czy stworzenie narzędzia do inżynierii wstecznej np. dekompilatora byłoby dobrym pomysłem? Czy jest to za mało i lepiej zawrzeć w aplikacji też debugger, dezasembler i funkcję ekstrakcji danych z plików binarnych? Za to z kolei czy to nie będzie za dużo dla jednej osoby? Projekt końcowy chcę porównać z istniejącymi narzędziami takimi jak np. Ghidra, x64dgb, itd..
2
komentarz 27 września przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

. Czy stworzenie narzędzia do inżynierii wstecznej np. dekompilatora byłoby dobrym pomysłem? Czy jest to za mało i lepiej zawrzeć w aplikacji też debugger, dezasembler i funkcję ekstrakcji danych z plików binarnych? 

Mam wrażenie, że kompletnie nie wiesz jak takie narzędzia wyglądają od środka i ile czasu zajmuje napisanie sensownego <wstaw narzędzie z Twojej listy>. Jeżeli pracę piszesz za 3 lata, to git. Jeżeli w przyszłym roku - powodzenia. Generalnie takie tematy powinien ustalać opiekun Twojej grupy inżynieryjnej. Ewentualnie promotor jeżeli już ich macie. 

Projekt końcowy chcę porównać z istniejącymi narzędziami takimi jak np. Ghidra, x64dgb, itd..

Na początku odpowiedz sobie pod jakim wzlędem chcesz je porównać.

Wybierz coś prostego, co nie będzie Cię męczyło do obrony. Rozumiem, że chcesz zabłysnąć projektem - dużo osób chciało, a potem broniło się we wrześniu albo wcale,  przynajmniej za moich czasów. Nawet przy teoretycznie prostym projekcie zostaje jeszcze masa papierologi którą musisz uzupełnić. 

komentarz 27 września przez student0 Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Co mógłbym zrobić prostego najlepiej związanego w jakiś sposób z inżynierią wsteczna albo stricte cyberbezpieczeństwem? Szukam inspiracji.
1
komentarz 27 września przez adrian17 Ekspert (349,940 p.)

np. dekompilatora

Popieram przedmówcę że to brzmi jak za duży temat na inżynierkę. Coś jak debugger jest już bardziej wykonalny i są na to całe artykuły opisujące jak to skleić, np seria postów tutaj https://www.timdbg.com/ . Natomiast wciąż nie jestem pewny że to dobry temat.

Popieram też że najlepszym sposobem jest znaleźć promotora którego w ogóle interesuje tematyka i zapytać go o pomysły.

Zgaduję że najprędzej typowy temat by brzmiał typu "analiza rozwiązań usprawniających bezpieczeństwo w języku / bibliotece / programie / technologii XYZ" lub "analiza typowych luk bezpieczeństwa w XYZ"?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 dni temu przez Ehlert Ekspert (214,220 p.)

Na Twoim miejscu wziąłbym kilka przykładów "produkcyjnego" złośliwego oprogramowania i pokazał efekty pracy nad takim materiałem.

Przy okazji taka praca inżynierska dobrze wygląda w CV wink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 989 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 979 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 770 wizyt
pytanie zadane 28 października 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Artur313 Użytkownik (790 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...