• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przenoszenie rozwiązanie php na inny serwer

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
126 wizyt
pytanie zadane 26 września w PHP przez Beginner555 Obywatel (1,960 p.)
Cześć,
Stworzyłem pewne rozwiązanie/skrypt w php na localhost użyłem do tego biblioteki zewnętrznej fuse w tym rozwiązaniu, która została zainstalowana przez composer.
Mój problem polega na tym, że gdy przerzucam wszystkie pliki tego rozwiązania włącznie z katalogiem vendor, to nie znajduje mi te zewnętrznej biblioteki fuse i trzeba od nowa przez ssh inicjować composer i biblioteki zewnętrzne. I później znowu jak zmienię lokalizację tego rozwiązania np. przerzucę do innego katalogu na inną domenę to znowu trzeba powtórzyć te kroki.

Czy jest jakaś możliwość aby rozwiązanie było takie uniwersalne i nie trzeba było za każdym razem po przeniesieniu inicjować ten composer?

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 26 września przez Comandeer Guru (604,920 p.)

W sensie tak trochę do tego został stworzony Composer – żeby nie trzeba było kopiować za każdym razem całego katalogu vendor, tylko wrzuca się apkę (którą najczęściej się ciągnie bezpośrednio z gita) i odpala Composera, żeby zaciągnął wszystkie zależności. Taki jest rekomendowany workflow. Jakby pokombinować, to można by zrobić całkowicie zautomatyzowany proces, który dostaje info, że wpadły zmiany do repozytorium na GH (dzięki np. webhookom), więc od razu je zaciąga i instaluje depsy.

komentarz 26 września przez Beginner555 Obywatel (1,960 p.)
A w tym moim przypadku to rozwiązanie jest dosyć małe bo stworzyłem prostą wyszukiwarkę do sklepu internetowego, która korzysta z biblioteki fuse. Chciałbym właśnie wysłać te rozwiązanie jako taki gotowy plik z funkcjami do korzystania, nie chcę aby na sklepie po stronie klienta musiał konfigurować composer i zaciągał zależności.
komentarz 26 września przez Comandeer Guru (604,920 p.)

To możesz spróbować zainstalować zależności bez Composera – ale nie wiem, czy to jest warte świeczki.

A jaki dokładnie błąd się pojawia, jak próbujesz po prostu wrzucić katalog vendor/ na serwer?

komentarz 26 września przez Beginner555 Obywatel (1,960 p.)
Fatal error: Uncaught Error: Class "Fuse\Fuse" not found in ścieżka do pliku gdzie został wywołany błąd.
Czyli jakby po prostu nie mogło znaleźć tej biblioteki fuse.
komentarz 26 września przez Comandeer Guru (604,920 p.)

Trochę dziwne – tak na oko ścieżki nie powinny się zmienić. Między jakimi systemami przenosisz? Na serwerze zakładam, że jest jakiś Linux, a na kompie masz? Możliwe, że Composer generuje jakieś dziwne ścieżki dla Windowsa i one nie działają na Linuksie.

Dodatkowo, czy dołączasz w apce plik vendor/autoload.php przed wczytywaniem czegokolwiek?

komentarz 27 września przez Beginner555 Obywatel (1,960 p.)

Robiłem dwa przenoszenia. Pierwsze między windowsem (localhost) a serwerem zdalnym linux, później na serwerze przez ssh skonfigurowałem composer jeszcze raz sprawdziłem czy rozwiązanie zadziałało i wtedy skopiowałem wszystkie pliki do innego katalogu na serwerze pod inną domeną i znowu wyskoczył ten błąd i trzeba było konfigurować composer od nowa. 

Do tego jeśli chodzi o plik vendor/autoload.php no to on się przesyła w trakcie kopiowania plików i przesyłania plików do innych lokalizacji, ale później jak rozwiązanie nie działa to usuwam wszystkie pliki od composer i inicjuję composer przez ssh jeszcze raz i wtedy zaczyna działać.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,081 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2017 w Offtop przez chmod96 Obywatel (1,380 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 587 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 2,204 wizyt

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...