• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka programowania

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
266 wizyt
pytanie zadane 23 września w Python przez MichalO Początkujący (330 p.)
Hej,

Obecnie pracuje w IT na Help Desku i troszkę pracuje na bazie danych SQL systemu informatycznego stosowanego w pracy. Zastanawiam się nad nauką programowania w języku python pod backend developera. Czy opłaca się robić kurs na Praktyczny Python za 6000 zł pod mentoringiem czy lepiej kupić sobie odpowiedni kurs na Udemy i się uczyć samodzielnie? Dodam, że 2 godziny dziennie planuję poświęcać na naukę programowania
komentarz 23 września przez Iei Bywalec (2,010 p.)
Na Udemy też masz mentoring w tym sensie ze możesz zadać pytanie i autor kursu Ci najprawdopodobniej odpowie
komentarz 23 września przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Ucz się samodzielnie, zamiast wywalać 6k. A najlepiej to od razu zacznij projekt i go sklejaj. Z programowaniem problem jest taki, że jak będziesz tylko czytał suchą teorię na samym starcie, to Cię to po prostu znuży. Robiąc projekt najwięcej się nauczysz, bo co nie napiszesz na początku, to będzie źle, więc czytając komunikaty będziesz mógł patrzeć co jest nie tak, a następnie kawałek po kawałku będziesz zdobywał wiedzę naprawiając lub poprawiając to, co napisałeś. W ten sposób się nie znudzisz i zdobędziesz interesującą Cię wiedzę. A później to znajdziesz sobie coś, co Cię mocniej zainteresuje i odpłyniesz w tym kierunku.
komentarz 24 września przez Oscar Nałogowiec (29,340 p.)

Problem z pisaniem projektu w trakcie nauki (szczególnie na początku) polega na tym, że jak potem spojrzysz na te fragmenty napisane na początku to ci będzie wstyd, że coś takiego napisałeś. blush

komentarz 27 września przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
I tak ma być, na tym polega rozwój. Nikt nie pisał od razu idealnego kodu, bycie lepszym przychodzi z doświadczeniem, więc jak kolega autor pytania pisać kodu nie będzie, to nigdy nie będzie lepszy.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 26 września przez batmat1903 Początkujący (340 p.)
Hej,

Nie tak dawno temu sam się borykałem z podobnym problemem, choć szedłem w inną stronę jeżeli chodzi o wybór języków.

Co do Python, to uczyłem się także i tego języka. Na Twoim miejscu nie wydawałbym na żadne kursy, na YT masz bardzo dobre kursy uczące podstaw PY za darmo. Po polsku masz podstawy Pythona i Django, do tego omówienie bibliotek. Po angielsku masz już wszystko czego dusza zapragnie. Kursy za kilka tysięcy czy bootcampy to wywalanie pieniędzy (niemałych) w błoto. Sam jestem posiadaczem kursów: Python (Strefa Kursów), Html+Css+Js (Udemy). Poza HTML i CSS te kursy nie dały mi nic. Na YT znalazłem inne kursy, które pomogły mi wejść między innymi do: JS, PHP co później także z YT rozwinąłem w Vue, Node, Laravel.

Musisz pamiętać że kurs tylko wprowadza do danego języka, reszta nauki to:
dokumentacja + StackOverflow + własne błędy + Hindusi na YT

To oczywiście tylko i wyłącznie moja opinia, choć znam wiele przypadków, w których się sprawdziła :)

Powodzenia z nauką języka, Python to bardzo przyjemny język

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 446 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2023 w Python przez Klawesyn Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 858 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2022 w Python przez sisOOO Obywatel (1,370 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 905 wizyt

93,020 zapytań

141,983 odpowiedzi

321,283 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...