• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program do grupowej analizy plików i porównania hashy SHA256

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
75 wizyt
pytanie zadane 22 września w Systemy operacyjne, programy przez alpha.netrunner Gaduła (4,910 p.)
Cześć!
Szukam programu, który umożliwi wykonanie grupowej analizy tysięcy plików umieszczonych w setkach podfolderów, z wygenerowaniem hashy SHA256 na Windows 10/11. Następnie chciałbym przeprowadzić drugi test porównawczy na kopii plików, które mam zapisane na dysku zewnętrznym lub pobiorę z chmury.

Problem, z którym się spotkałem, to fakt, że większość narzędzi generuje plik z hashami i ścieżkami do konkretnych plików, co sprawia, że porównanie kopii jest problematyczne. Hashy nie da się porównać bezpośrednio, ponieważ ścieżki w różnych lokalizacjach są inne, przez co hashe nie pasują. Nie udało mi się też znaleźć programu, który poradziłby sobie z tym problemem.

Czy ktoś zna program, który spełniałby te wymagania? Idealnie, gdyby umożliwiał pominięcie ścieżek lub inny sposób porównywania hashy plików znajdujących się w różnych lokalizacjach. Bardzo zależy mi na sprawdzeniu integralności danych. Z góry dzięki za pomoc!
1
komentarz 22 września przez adrian17 Ekspert (349,920 p.)
Nie wiem jak z istniejącymi programami, ale jeśli jest potrzeba, to brzmi jak coś co da się sklecić w kilkunastu-kilkudziesięciu liniach powershella lub pythona.

EDIT: Też nie do końca rozumiem czemu masz problem z tymi programami co generują raport ze ścieżkami - jak masz dwa raporty z dwóch folderów to możesz je porównać i w ten sposób osiągnąć co chcesz, nie? Ścieżka do pliku nie wpływa na jego hash, więc nie rozumiem co masz na myśli przez „ścieżki w różnych lokalizacjach są inne, przez co hashe nie pasują”. Możesz tutaj doprecyzować?
komentarz 22 września przez alpha.netrunner Gaduła (4,910 p.)
Program generuje mi plik txt z hashem + ścieżka do pliku. Ale na dysku zewnętrznym ścieżki są logicznie inne więc wygenerowanie głównego hasha z pierwszego i drugiego pliku nie dział. Można usunąć oczywiście te dodatkowe adnotacje dotyczące ścieżek ale to też nie zawsze (przynajmniej u mnie) działało jak należy
komentarz 23 września przez adrian17 Ekspert (349,920 p.)
…nie widzę problemu.

Jeśli jeden raport mówi że C:/sciezka1/plik1.txt ma jakiś hash XYZ i drugi raport mówi że D:/sciezka2/plik2.txt ma hash XYZ, to mając te dwa raporty możesz wywnioskować że te dwa pliki mają ten sam hash.

W jaki sposób różne ścieżki (a jak porównujesz dwa pliki, to z definicji mają różne ścieżki - chyba że np porównujesz ścieżki względne do roota projektu, to wtedy „dysk zewnętrzny” nie ma znaczenia) tutaj tworzą problem?
komentarz 23 września przez alpha.netrunner Gaduła (4,910 p.)
Źle wyjaśniłem chodzi mi bardziej o to, że mając 100tys plików porównywanie hashów ręcznie nie wchodzi w grę. Więc chciałem zrobić jeden hash z pliku tekstowego w którym są wszystkie pozostałe hashe to samo w drugim. I tak je porównać. Ale różne ścieżki które są tam zapisane w tym przeszkadzają.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 września przez quiet_delete Obywatel (1,440 p.)
wybrane 23 września przez alpha.netrunner

Najlepsza
Wygląda na coś co można napisać samemu. Jeżeli nie masz za dużo doświadczenia, to spróbuj może poeksperymentować z jakimś LLMem na poziomie gpt-4. Jeżeli ładnie sformułujesz czego dokładnie potrzebujesz, to LLM powinien wypluć skrypt, który po kilku poprawkach będzie działać.

Przetestuj go może najpierw na mniejszym zbiorze danych, żeby szybciej wyłapać błędy/edge cases.

Powodzenia!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 259 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 219 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2020 w PHP przez kamiz Obywatel (1,010 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 14,216 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2017 w Bezpieczeństwo, hacking przez PanZWarzywniaka Nowicjusz (210 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...