Witam.
Kilka dni temu instalator z Orange podłączył mi internet w nowym miejscu zamieszkania. Router stacjonarny z Orange nosi nazwę Funbox 6. Mam podpisaną umowę na światłowód 600 Mb/s. Po zakończeniu tej całej roboty instalator z Orange podłączył swojego laptopa służbowego (kablem Ethernet LAN) do tego mojego Funbox 6 i po przeprowadzeniu testu wyszło mu ok 600 Mb/s (Download) i ok 100 Mb/s (Upload).
Dzisiaj postanowiłem przeprowadzić test mojej prędkości internetu Wi-Fi w Orange. Uruchomiłem stronę https://speedtest.orange.pl/ i wyszły następujące wyniki tego mojego internetu po Wi-Fi w Orange:
Zauważcie, że po Wi-Fi wyszło mi ponad 348 Mb/s (Download) i ponad 104 Mb/s (Upload). Tego Funbox 6 mam postawionego przy ścianie w niewielkim salonie na otwartej przestrzeni. Wątpię, żeby cokolwiek powodowało zanik sygnału. Odległość pomiędzy tym routerem a laptopem wynosi tylko ponad 2 metry.
Zauważcie także, że jest spora różnica pomiędzy prędkością internetu podłączając kabel Ethernet LAN a korzystając z połączenia bezprzewodowego po Wi-Fi.
Czy ten mój router stacjonarny Funbox 6 (jako światłowód 600 Mb/s) po Wi-Fi podaje prawidłowe parametry przy Download, Upload, Ping i Jitter?
Czy takie spore różnice w prędkości internetu kablem LAN ok 600 Mb/s i po Wi-Fi ok 350 Mb/s - są faktycznie prawidłowe?