• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy moja prędkość internetu po Wi-Fi w Orange jest prawidłowa?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
163 wizyt
pytanie zadane 21 września w Sieci komputerowe, internet przez Krzysiek_34 Mądrala (6,230 p.)

Witam.

Kilka dni temu instalator z Orange podłączył mi internet w nowym miejscu zamieszkania. Router stacjonarny z Orange nosi nazwę Funbox 6. Mam podpisaną umowę na światłowód 600 Mb/s. Po zakończeniu tej całej roboty instalator z Orange podłączył swojego laptopa służbowego (kablem Ethernet LAN) do tego mojego Funbox 6 i po przeprowadzeniu testu wyszło mu ok 600 Mb/s (Download) i ok 100 Mb/s (Upload).

Dzisiaj postanowiłem przeprowadzić test mojej prędkości internetu Wi-Fi w Orange. Uruchomiłem stronę https://speedtest.orange.pl/ i wyszły następujące wyniki tego mojego internetu po Wi-Fi w Orange:

Zauważcie, że po Wi-Fi wyszło mi ponad 348 Mb/s (Download) i ponad 104 Mb/s (Upload). Tego Funbox 6 mam postawionego przy ścianie w niewielkim salonie na otwartej przestrzeni. Wątpię, żeby cokolwiek powodowało zanik sygnału. Odległość pomiędzy tym routerem a laptopem wynosi tylko ponad 2 metry.

Zauważcie także, że jest spora różnica pomiędzy prędkością internetu podłączając kabel Ethernet LAN a korzystając z połączenia bezprzewodowego po Wi-Fi.

Czy ten mój router stacjonarny Funbox 6 (jako światłowód 600 Mb/s) po Wi-Fi podaje prawidłowe parametry przy Download, Upload, Ping i Jitter?

Czy takie spore różnice w prędkości internetu kablem LAN ok 600 Mb/s i po Wi-Fi ok 350 Mb/s - są faktycznie prawidłowe?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 września przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,920 p.)
Standard wifi ustawiony na n czy jakiś inny? Sprawdź w konfiguracji routera. Spróbuj przetestować połączenie po kablu. Na wifi nie uzyskasz takiej szybkości jak przy ethernecie.
komentarz 22 września przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)
Trudno odpowiedzieć na pytanie o prędkości, bo oprócz Twojego łącza zależy to także np. od prędkości i obciążenia serwera, z którego pobierasz. Przy idealnych założeniach jednak tak, powinno być dużo dużo szybciej.

Co do podłączenia do sieci to teoretycznie tak, ale są np. takie mapy, które pozwalają wyszukać sieć po SSID. Wtedy mając przybliżoną lokalizację już mogłoby być dużo łatwiej. Czy ktoś by znalazł i w ogóle próbował to robić to inna sprawa, bardzo możliwe że nie, ale generalnie warto wiedzieć i uważać.
komentarz 22 września przez Krzysiek_34 Mądrala (6,230 p.)

Wiadomo, że trzeba uważać z tym kodem QR. Z wiadomych przyczyn niedługo ukryję ten mój założony temat albo na moją prośbę zrobi to administrator tego forum.

Chciałbym poruszyć ostatni temat odnośnie tego routera z Orange dotyczący światłowodu. Wczoraj przeprowadziłem taki test polegający na tym, że kilka razy w ciągu dnia odłączyłem z prądu ten router i po 10 minutach podłączyłem go do prądu. Po uruchomieniu tego routera chciałem sprawdzić prędkość internetu po Wi-Fi.

Uruchomiłem stronę:

https://speedtest.orange.pl/

...aby po każdym uruchomieniu tego routera sprawdzić wynik prędkości po Wi-Fi. Zauważyłem, że gdy odłączyłem z prądu ten router i po 10 minutach podłączyłem go do prądu, to za każdym razem pojawiał się inny adres IP. Wydaje mi się, że za każdym razem było inne ostatnie 5 cyfr.

Uruchom tą stronę z Orange i spójrz, że pod okrągłym przyciskiem START jest info o adresie IP.

Czy to jest normalne, że po odłączeniu z prądu tego routera i po krótkim czasie podłączenie go do prądu - za każdym razem pojawia się tam inny adres IP?

1
komentarz 22 września przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)
Tak, jest to normalne, w Orange internet ma zmienny adres IP. Ale za to publiczny, tzn. nie jesteś za dodatkowym NATem jak to się czasem dzieje, możesz więc np. otworzyć sobie port i wystawić jakiś serwer na zewnątrz. Przy każdym podłączeniu się na nowo, albo nawet automatycznie podczas działania codziennie lub co kilka dni, zewnętrzny adres IP będzie Ci się zmieniał. Ma to oczywiście plusy i minusy, zależnie kto czego potrzebuje ;) Jeśli będziesz chciał udostępnić sobie jakąś usługę na zewnątrz albo Twoje IP miałoby zostać gdzieś "przepuszczone", aby umożliwić dostęp do innej usługi, no to sprawa się trochę komplikuje. Na pierwszy problem są na szczęście dość proste rozwiązania w postaci usług DDNS, sam z tego korzystam.

Jeśli chodzi o ukrywanie tematu, to akurat administratorem forum jestem ja. Generalnie wolimy nie ukrywać tematów jeśli nie jest to konieczne. Powód jest taki, aby później inni szukający, mając podobny problem mogli od razu znaleźć rozwiązanie, a nie pytać następny raz o to samo. Ktoś w odpowiedziach już też poświęcił swój czas, wywiązała się jakaś dyskusja, więc bez powodu szkoda to usuwać. W takich sytuacjach bardziej wolimy poprosić autora lub samemu ukryć/edytować jakąś część tematu tak, aby sens pozostał niezmieniony, a nie zawierał on problematycznych informacji, np. nazwy sieci i kodu QR. Można usunąć wybrane screeny albo podmienić je na takie z zasłoniętą nazwą/wyciętym kodem, bo cała reszta nadal ma sens, a informacja o nazwie sieci nie jest istotna w kontekście omawianego problemu.
1
komentarz 22 września przez Krzysiek_34 Mądrala (6,230 p.)
Wyciąłem już screena z tamtym moim kodem QR. Umieściłem już zdjęcie bez tego kodu QR. Masz rację, że nie ma sensu ukrywać/usuwać tego mojego tematu, bo te wszystkie powyższe informacje mogą się jeszcze komuś przydać.

Dzięki za fachową poradę.
komentarz 26 września przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,920 p.)
Arkadiusz ci odpowiedział wyczerpująco, dodam tylko, ze na szybkość ma wpływ również obciążenie laptopa, czyli ile programów działa u ciebie w tle, czy AV skanuje ruch sieciowy, itd.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 676 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 259 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2023 w Sieci komputerowe, internet przez xpapajek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 73 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Michal1995 Nowicjusz (120 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...