• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Everybody Codes - Polska górą! Mam nadzieję...

VPS Starter Arubacloud
+5 głosów
170 wizyt
pytanie zadane 21 września w Offtop przez Emil Kaczyński Nowicjusz (170 p.)

Miałem pomysł, a teraz mam problem...
Spodobało mi się rozwiązywanie zagadek programistycznych ala Advent of Code do tego stopnia, że postanowiłem sprawdzić czy dałbym radę stworzyć sam jakiś fajny event programistyczny, który pozwalałby łączyć przyjemne z pożytecznym czyli programowanie, rozwiązywanie zagadek i rozwój. Posiedziałem po godzinach przez prawie rok i... oto jest: Everybody Codes

Mój problem polega na tym, że Event został podłapany niespodziewanie mocno w Indiach i Turcji a w Polsce jakoś tak nie bardzo, a szkoda, bo mamy specjalistów światowej klasy!
Jednym z rankingów w tym evencie jest ranking krajów (programiści punktujący w leaderboardach, punktują również dla swojego kraju) i marzy mi się żeby przynajmniej w pierwszym wydarzeniu Everybody Codes zwyciężyła jednak Polska, skoro pomysł narodził się w Polsce i polskimi ręcami polskiego programisty został stworzony...

żeby nie być gołosłownym:
screenshot-20240921010832.png

Pomożecie?

Strona: https://everybody.codes
Wydarzenie LinkedIn: https://www.linkedin.com/events/7241738676685164544
Wydarzenie Facebook: https://www.facebook.com/events/489350657247536
Twitter X Post: https://x.com/EverybCodes/status/1836134311424090117

pozdrawiam serdecznie wszystkich!
Emil Kaczyński
Twórca Everybody Codes

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 września przez reaktywny Nałogowiec (42,200 p.)

Cześć!

Projekt bardzo ciekawy, strasznie lubię AoC więc chyba polubię też EC. Nawet termin 5 listopada do końca listopada jest OK. Nie pokrywa sie z AoC, więc jest OK. Chociaż lepszy byłby letni.

Jednej rzeczy nie rozumiem, startujemy:

exactly at 5.11.2024, 00:00:00 (in your local time).

Startujemy 5 listopada (wybory prezydenckie w USA, miejmy nadzieję, że Trump wygra!!!) kończymy z końcem listopada, OK. Ale co to znaczy "00:00 in local time" ?? :) Przecież ludziska będą mogli zrzynać gotowce z państw które miały wcześniej wydane zadania (mogą też użyć VPN i oszukiwać innych). Ja bym to szybko zamienił na 06:00:00 GMT (lub na 5-tą rano) - tak żeby wszyscy niezależnie gdzie mieszkają wystartowali o tej samej godzinie :) Dla Ciebie jest to wyzwanie (DevOps/ administracja, itd.), jak np. 100 000 osób kliknie w tej samej sekundzie "show me quest" :) Wiem, że twórca AoC miał spore problemy ze skalowaniem swojej strony.

Poza tym b. fajna strona, wygląda ciekawie! Nie mogę się doczekać kiedy to ruszy :) !

--

Napisz, zdradź trochę więcej informacji o EC, czym się różnic od AoC. Widzę, że Questów jest 20 (nie 25), ale każdy składa się z 3 (nie 2) części. Jakie jeszcze są różnice?

--

Może koledzy na forum postarają się o prywatny leaderboard dla userów forum PASJA INFORMATYKI?

--

Ogólnie czadzik! :) Ciesze się, że powstał kolejny challenge. Kiedyś pisałem o tym że brakuje czegoś takiego w środku roku (idealny byłby lipiec), żeby nie trzeba było czekać do grudnia.

Powodzenia z projektem!

1
komentarz 22 września przez Emil Kaczyński Nowicjusz (170 p.)

Bardzo dziękuję! :)

Co do startu eventu to czas wyświetla się po prostu w Twoim czasie lokalnym, więc jak na stronę wejdzie np. Anglik, to zobaczy, że jest to 4 listopada 23:00 także będzie takie samo wyzwanie obsłużenia udostępnienia questa w tym samym czasie na "strzał" dla wszystkich jak w przypadku Advent of Code. Po prostu w naszym czasie lokalnym będzie to północ.

Co do różnic to poza tym co już zauważyłeś:

• każda część zadania ma swoje indywidualne dane wejściowe - lepiej się wtedy skaluje problemy, bo zarzekłem się, że Part 1 będzie w stanie rozwiązać każdy, nie koniecznie programista,
  • rejestrowany jest również czas rozwiązania zagadki od momentu kiedy po raz pierwszy otworzyło się zadanie. Na tej podstawie są dostępne rankingi na leaderboardach prywatnych więc jak się ugada fair-play żeby nie oszukiwać, to można się bawić zaczynając o dowolnej porze dnia i nocy
  • same opisy questów są inaczej ustrukturyzowane; jest jasny podział na fabułę, przykład, oraz zadanie do wykonania. W AoC boli mnie czasami, że jest to konkurs na szybkie czytanie, a z tym wiadomo, że nativi poradzą sobie lepiej
  • karniak za złą odpowiedź wynosi od razu 5min, ale nie zwiększa się z liczbą błędnych odpowiedzi - tutaj jest ten sam powód co powyżej - nativi czytają szybko po łebkach i strzelają pierwszą odpowiedź na w pół ciemno. Karniak minuty to wtedy żaden karniak bo reszta i tak jeszcze czyta opis zadania...
  • zadania wychodzą od poniedziałku do piątku. Weekendy są wolne lub na nadrobienie zaległości
  • punktacja poszczególnych partów jest różna i generalnie leaderbordy są bardziej rozbudowane niż w AoC. Można nawet porównać sobie dwóch dowolnych użytkowników za pomocą opcji Head to Head.

Co do prywatnych leaderbordów to oczywiście również są darmowe i nie mają limitu osób tak jak w przypadku Advent of Code (limit wynosi tam 200).

Utworzyłem taki leaderboard i zapraszam wszystkich bywalców forum.

Kod dołączenia to: 4817ea5d-8c22-477c-af3c-b2c334db317f

Do użycia tutaj: https://everybody.codes/event/2024/leaderboards/private

Jeśli ktoś z oficjalnie zarządzających osób chciały przejąć ten leaderboard to dajcie znać - przekażę.

+1 głos
odpowiedź 23 września przez Panelinio Stary wyjadacz (10,210 p.)
Bardzo fajna inicjatywa :D

Dołączam!
komentarz 23 września przez Emil Kaczyński Nowicjusz (170 p.)
dzięki! :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 194 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2019 w C i C++ przez xZenit Użytkownik (760 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 529 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2016 w C i C++ przez BezNazwy Użytkownik (540 p.)
+7 głosów
1 odpowiedź 348 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2018 w Offtop przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...