• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Excel - zmiana formatu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
92 wizyt
pytanie zadane 19 września w Systemy operacyjne, programy przez zr Nowicjusz (120 p.)

Hej,

Mam problem, że Excel uporczywie zamienia mi daty na liczby mimo zmiany formatów. Próbuję stworzyć na podstawie daty badanego okresy, wcześniejsze badane okresy za pomocą formuł.

Użyłam formuł: prawy, lewy, data, złącz teksty i o ile w pierwszej kolumnie wychodzi (zaznaczona komórka na zielono i o taki efekt mi chodzi) tak jak powinno, to przy kolejnych za nic nie mogę przestawić formatu i są liczby zamiast dat.

Macie jaki pomysł co zrobić?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 września przez Karol Belka Obywatel (1,140 p.)
Nie można złączyć dwóch dat w jedną komórkę o typie data. Po połączeniu dwóch dat lub więcej, zawszę będzie to tekst. Od tego momentu operujesz na tekście, nie na dacie.
0 głosów
odpowiedź 19 września przez PrzemekM Obywatel (1,720 p.)
Można za pomocą funkcji TEKST zmienić sposób wyświetlania daty, ale to będzie nadal wartość tekstowa, więc nie będzie można na niej wykonywać obliczeń, np:

=ZŁĄCZ.TEKSTY(TEKST(C3;"dd.mm.rrrr");C4;TEKST(C9;"dd.mm.rrrr"))
1
komentarz 19 września przez TOWaD Mądrala (6,060 p.)

Zaznacz pustą komórkę i sprawdź, czy jej format liczb to Ogólne. Kliknij komórkę zawierającą datę sformatowaną jako tekst, którą chcesz przekonwertować. Naciśnij ENTER, a funkcja DATA. WARTOŚĆ zwróci liczbę kolejną daty reprezentowanej przez datę tekstową.

Ja jak pracowałem datach godzinach to wszystko zamieniałem na text a później na numer . Wszstko kwestia odpowiedniej funkcji. A jak funkcja sobie nie radzi to można makro utworzyć.

Podobne pytania

+3 głosów
1 odpowiedź 94 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 184 wizyt

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...