• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jeden PC z dwóch? - możliwy upgrade staruszka

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
119 wizyt
pytanie zadane 18 września w Sprzęt komputerowy przez Panelinio Stary wyjadacz (10,210 p.)

Cześć wszystkim!

Kiedyś spytałem się tu o radę odnośnie mojego PC. Tutaj podaję jego uaktualnione specyfikacje (dodałem dysk, wow).

• Intel Pentium G4400 3.3 GHz Dual-Core
  • Asus H110M-K D3 Micro ATX
  • Crucial Ballistix Sport 8GB (2 x 4GB)
  • SSD Goodram 128GB
  • Seagate Desktop HDD 1TB
  • WD Blue HDD 500 GB
  • MSI GeForce GTX 750 Ti 2GB
  • SilentiumPC Vero L1 500 W

I niedawno dostałem od kolegi z pracy komputer. Biurowy HP. Jemu się nie przyda, ale mnie kusił jego procek, Intel i5-4590. Testowałem go i o wiele przyjemniej się z niego korzystało niż z mojego. Zdiagnozowałem zatem posiadany lepszy procesor i chciałem się wycwanić. Miałem zamiar go sobie przełożyć, gdyż byłem pewny chipsetów. Okazało się jednak, że mój to LGA1151, a ten i5 to LGA1150.

Czyli reasumując mam w zasadzie nieużywanego kompa, z którym nic nie mogę zrobić. Czy aby na pewno?

Myślałem o przełożeniu z tego HP płytę główną (ATX, model E93839) i procka do mojej budy, włożenie 4 kart RAMu po 4GB (moje 2 i 2 z tego HP), dołożenie do tej płyty mojej GPU i zasilacza. W takim rozrachunku miałbym ciut lepszy komp (w zasadzie sam procesor jest 2 razy lepszy, no i dodatkowe kości RAM).

Jednak odkąd używam Linuxa nie odczuwam takiej potrzeby upgrade'u. Co prawda, grając w Minecrafta bywają ścinki, ale i tak jest niebo a ziemia. Ale jeśli ma ten HP iść na złom lub się kurzyć, to może warto z niego skorzystać?

Podsyłam model tego HP: https://allegro.pl/oferta/komputer-hp-hp-800-g1-elitedesk-sff-i5-4590-4gb-15340293510

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 września przez quiet_delete Obywatel (1,440 p.)
Przełożenie mobo to dużo roboty, sprawdź czy RAM działa z nową płytą główną. Jeżeli będzie działał możesz myśleć dalej.
komentarz 18 września przez Panelinio Stary wyjadacz (10,210 p.)
HP ma w sobie 2 kości RAMU, a moje kości spełniają wymagania taktowania (1600)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 119 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia w Sprzęt komputerowy przez m.przywecki Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 127 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca w Sprzęt komputerowy przez BieJaku Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 301 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2023 w Sprzęt komputerowy przez Goferek Nowicjusz (120 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,283 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...