• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z dyskiem

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
184 wizyt
pytanie zadane 15 września 2024 w Sprzęt komputerowy przez Pawlix Nowicjusz (120 p.)
Mam problem tak że w menadzeze zadań pokazuje mi że jest użytkowane 100% dysku  a w folderze plików pokazuje mi że połowa jest użytkowana dysk ma pojemność 1tb strasznie się zacina komputer jak i w grach tak i na pulpicie co może być przyczyną wadliwy dysk czy złośliwe oprogramowanie a może coś jeszcze innego???

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 16 września 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

Jesteś pewien, że to dysk SSD?

Zerknij proszę co wykorzystuje tyle dysku w Menedżerze Zadań i pamiętaj, że użycie dysku =/= jego zajęte miejsce.

Ile masz dysk? Może po prostu Ci się wykrzaczył. Spróbuj użyć tych komend w terminalu jako administrator:

Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth

Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /SCANNOW

Możesz jeszcze spróbować poskanować kompa Malwarebytes'em, ale nie wiem czy to będzie potrzebne.

komentarz 16 września 2024 przez Pawlix Nowicjusz (120 p.)
Nie jestem w 100% pewien ze to ssd ale jak kupowalem to jakis typ mial napisane ze to ssd a nawet pisze w menadzeze zadan ze to ssd ogl robilem wczoraj reseta bez czyszczenia dysk pomoglo ale dzis odpalam komputer i znow to samo. Komputer kupilem jakos w kwietniu. Przez to ze jest 100% czasu aktywnosci dysku pracuje strasznie wolno przez co laguje nawet na samym pulpicie. (calkowite uzycie wszystkich dyskow) tak pisze, (Moze dalo by sie jakis inny kontak np discord czy cos bo gubie czesto wiadomosci na tej stronie a widze ze pan ogarnia)
komentarz 17 września 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Jasne, możemy się zgadać na Discordzie. Podaj nazwę to Cię dodam
komentarz 14 października 2024 przez Pawlix Nowicjusz (120 p.)
polskaniegotowa
1
komentarz 19 października 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

@Panelinio, 

użycie dysku =/= jego zajęte miejsce.

A to nie jest do końca prawda. Przy HDD może być zależność, oczywiście nie liniowa, ale jednak jakaś zawsze. 

To ja polecam uzyć hd tune, przeskanować i zobaczyć co pokaże. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 395 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2023 w Sprzęt komputerowy przez kondzix_ez Obywatel (1,930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 748 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2022 w Sprzęt komputerowy przez Oliwer Nowicjusz (160 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 467 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2021 w Sprzęt komputerowy przez KoVVex Nowicjusz (130 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,658 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...