• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ograniczenia 2 rdzieni

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
241 wizyt
pytanie zadane 14 września 2024 w Sprzęt komputerowy przez distracted Użytkownik (540 p.)
1
komentarz 14 września 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

Dla pewności, jesteś świadom że to model z 2017-2018? Nie wiem czy cena jest odpowiednia dla takiego modelu.

Też trochę dziwne że oferują instalację W11, który technicznie nie wspiera 7200U.

komentarz 14 września 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)

To, że napisali, że można korzystać z Windows 11- nie napisali tylko, że na laptopie, który sprzedają ;D 
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/windows-11-upgrde-on-intel-core-i5-7200u/cf785705-de6b-4bd6-bb19-5ca4815e6ca3

Generalnie, tam sprytnie jest napisane "możesz juz korzystać z Windows 11, bo jest oficjalnie dostępny", ale nie, że wskazany laptop ma ten system zainstalowany, obsługuje, itd. 

Z drugiej strony podają 

• Windows 10Pro lub 11Pro

Chociaż w tej sprawie, pewnie bym pisał osobiście z pytaniem do sklepu. 

komentarz 14 września 2024 przez distracted Użytkownik (540 p.)
System to nie kłopot, bo i tak planowałem zainstalować na nim Linuxa. Jednak to istotna informacja.
Niestety, nie jestem świadomy, nie znam się. No, ciekawie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 września 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
wybrane 14 września 2024 przez distracted

Najlepsza
Kwestia tego, do czego Ci laptop.
Jeśli do takich skromnych zastosowań jak odtwarzanie filmów, programów, czy podstawowe przeglądanie internetu, to sprzęt taki z dwurdzeniowym procesorem może być wystarczający, mimo dużych ograniczeń.

Gorzej jeśli w planach masz pisanie dużej ilości kodu, kompilacji, programowania z wykorzystaniem dosyć wielu narzędzi, tutaj moż być problem, w zależności od ilości i wielkości np. pewnych programów, procesy budowania, kompilacji mogą trwać naprawdę długo.

Też ciężko będzie otwierać wiele rzeczy na raz - z satysfakcjonującą wydajnością, np. kilku programów na raz, kilka IDE, albo na przykład problem może się pojawić jakbyś chciał korzystać z maszyn wirtualnych i to kilku, czy tym bardziej zarzącać instancjami  poziomu komputera jako "serwera"

Dobre pytanie, jak w ogóle radzą sobie "nowe aplikacje", na 2-rdzeniach, bo nie wyobrażam sobie takiego IDE jak IntelliJ, żeby płynnie chodził : przy otwartych kilku kartach google-chrome.

Z drugiej strony, czy jest sens tak bardzo się przejmować w tej cenie ? https://www.instalki.pl/news/hardware/dwurdzeniowy-procesor-w-2024-intel-uwaza-ze-ma-sens/

Być może totalnie, nie.
https://www.morele.net/wiadomosc/intel-core-i5-7200u-w-laptopie-wydajnosc-oraz-specyfikacja/5208/
No fakt, nie powiedziałem. Często kompiluję kod i go uruchamiam, często w C i C++. Szczerze, nie jestem z osób, które otwierają 5 kart przeglądarki i dodatkowo mają 7 aplikacji otwartych – maksymalnie 2–3 aplikacje u mnie są otwarte. W każdym razie dziękuję za dobrą odpowiedź. Wpadłem też na rozwiązanie, że jeśli kompilacja kodu na 2 rdzeniach będzie naprawdę słaba, to będę kompilował kod na obecnym sprzęcie, który jest uszkodzony, dlatego planuję go zmienić, ale działa – posiada 4 wątki, 4 rdzenie, więc raczej da radę.
komentarz 15 września 2024 przez distracted Użytkownik (540 p.)
Dziękuje.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 212 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2018 w Sprzęt komputerowy przez Hinzeq Użytkownik (860 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 49 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 487 wizyt
pytanie zadane 3 października 2021 w Sprzęt komputerowy przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

93,327 zapytań

142,325 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...