• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zwiechy, crashe, resety, zamykaniie sie okien przeglądarki i wiele innych w Windows i Linux - pomożecie?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
200 wizyt
pytanie zadane 10 września 2024 w Bezpieczeństwo, hacking przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
edycja 10 września 2024 przez reaktywny

Cześć,

mam "zwiechy" inaczej crashe, resety komputera, zamykanie sie okien lub tabów przeglądarki i wiele innych w Windows i Linux - pomożecie? Wszystko w losowych momentach.

Co ciekawe, są okresy (dobrych) kilku tygodni że nie ma problemów żadnych! (więc to chyba nie sprzęt?!?)

W losowych momentach są przypadki, że strony otwierają się kilkanaście, kilkadziesiąt sekund, często wcale - a są to pewne strony (jak Google, YT, Allegro, DoRzeczy,pl czy Niezalezna.pl i inne, w żadnym wypadku małe , hobbystyczne na free hostingu). Dodam, ze mam Internet PLAY od tygodnia i pierwsze 3 dni chodził super. Światłowód FTTH 300 MBIT. Komputer nie ma nawet roku. Używany jakieś 6-7 ms.

Czytałem, że są zwykle tego trzy przyczyny:

1. Windows lub oprogramowanie złośliwe
2. Uszkodzony sprzęt
3. Hakerzy - złośliwi cyberprzestępcy

Windows raczej odpada, bo w Linux Ubuntu też mam crashe i wiele innych ww doświadczeń, więc zostały punkty 2 .i 3. Obstawiam ten ostatni.

Pomożecie w ustaleniu?

Z góry wielkie dzięki!

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 września 2024 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,570 p.)
Zacząłbym od sprzętu. Jak to stacjonarka, obejrzyj kondensatory na płycie - jak elektrolity są wybrzuszone, reklamuj sprzęt. Przetestuj pamięć i zrób jakiś stress test - zobaczysz, co ci siada. Awarie na obu systemach wskazywałyby na problemy hardwarowe.

Oczywiście puść także antymalware z pendriva.

Problemy przy dużych stronach mogą być spowodowane ich przeładowaniem skryptami, po prostu przeglądarki nie wyrabiają. Masz wystarczającą ilość pamięci?
komentarz 11 września 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Dzięki za zainteresowanie! Odpiszę szerzej w ciągu kilku dni...
0 głosów
odpowiedź 12 września 2024 przez Toxc Dyskutant (8,500 p.)

mam "zwiechy" inaczej crashe, resety komputera, zamykanie sie okien lub tabów przeglądarki i wiele innych w Windows i Linux - pomożecie? Wszystko w losowych momentach.

Na windowsie sprawdzi podgląd zdarzeń (Lokalny) ostrzenia , błędy  (co się działo przed tym wszystkim)

Komputer nie ma nawet roku. Używany jakieś 6-7 ms.

Napisz jeszcze dokładną konfiguracje

3. Hakerzy - złośliwi cyberprzestępcy

Hakerzy to raczej  po cichu działają smiley.Mała szansa że na Linuxie masz jakiegoś wirusa

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 324 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2016 w C i C++ przez Michał Gawliczek Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 783 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,303 wizyt

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...