• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początek nauki

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+4 głosów
227 wizyt
pytanie zadane 10 września 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Zadziora Nowicjusz (190 p.)
Cześć chciałabym poznać świat informatyki, nie mam pojęcia jak zacząć od czego najlepiej gdzie ugryźć początek? Możecie podrzucić jakieś zagadnienia, kanały na yt lub książki z czym najlepiej zacząć? Jasne umiem otworzyć worda, ale chciałabym umieć pracować ze sprzętem jaki mam i znać język jak i niektóre usterki, chciałabym znać się na sprzęcie na przyszłość gdy przyjdzie kupić nowy etc  jeśli pytanie jest nie na miejscu to przepraszam

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 10 września 2024 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,570 p.)
wybrane 20 września 2024 przez Zadziora

Najlepsza
Pytanie jak najbardziej na miejscu. Zacznij od ogólnego poznania zakresu informatyki, a jest tego mnóstwo - sprawy sprzętowe, programowanie, bezpieczeństwo. Musisz mieć ogólny pogląd na cały zakres wiedzy informatycznej, tak, jak lekarz nie może mieć wiedzy tylko w swojej specjalności, ale ogólnie o całym zakresie medycyny. Potem sam dojdziesz do tego, co ci najlepiej odpowiada i będziesz się specjalizował.

Moja propozycja. Najpierw budowa komputera, potem działanie sieci, dalej bezpieczeństwo i programowanie. I oczywiście praktyka, np. znajdź sobie jakiś komputer do ćwiczeń w poznawaniu budowy (może, a nawet powinien być stary, z odzysku, abyś nie bał się czegoś zepsuć), wkrętak w dłoń i działaj - wyjmij cześć, zamontuj z powrotem, wymień na inną, itd.
+1 głos
odpowiedź 10 września 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

Witamy na pokładzie :D

Tak jak SzkolnyAdmin napisał, nie bój się poznawać szerszego zakresu wiedzy informatycznej.
Z kanałów mogę Ci polecić filmy Pana Zelenta lub Pana Daniela (tu bardziej mamy elektroniczne zabawy)

komentarz 10 września 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

Daniel bardziej pasuje jako showmen niż jako edukator. RS Elektronika - YouTube czy Piotr Górecki - YouTube są warci polecenia w mojej ocenie jeżeli chodzi o stricte elektronikę. 

Podobne pytania

+2 głosów
4 odpowiedzi 2,365 wizyt
+2 głosów
3 odpowiedzi 291 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 878 wizyt

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...