• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki usługodawca internetu jest godny polecenia?

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
469 wizyt
pytanie zadane 8 września 2024 w Sieci komputerowe, internet przez Krzysiek_34 Mądrala (6,380 p.)

Witam.

Niedługo zmieniam adres zamieszkania. W nowym mieszkaniu będę potrzebował bezprzewodowy internet korzystając z laptopa. Wybrałem światłowód 600 Mb/s, bo podobno taka szybkość internetu jest wystarczająca. Borę pod uwagę trzech usługodawców internetu: Orange, Play lub T-Mobile.

Mam do wyboru 3 warianty:

1. Router stacjonarny z Orange (światłowód 600 Mb/s, abonament miesięczny 95 zł, umowa minimum 2 lata, jednorazowa aktywacja 60 zł)

2. Router stacjonarny z Play (światłowód 600 Mb/s, abonament miesięczny 65 zł, umowa minimum 9 miesięcy / 12 miesięcy lub 24 miesiące, jednorazowa aktywacja 50 zł)

3. Router stacjonarny z T-Mobile (światłowód 600 Mb/s, abonament miesięczny 75 zł, umowa minimum 2 lata, bezpłatna aktywacja)

Jaki usługodawca internetu spośród tych trzech byłby najbardziej godny polecenia?

Jaką ofertę byście wybrali dla siebie?

komentarz 8 września 2024 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
600Mbps to dużo jak na WiFi, upewnij się, że routery i laptop obsługują odpowiednie wersje WiFi, bo inaczej łącze zewnętrzne będzie szybsze niż sieć lokalna. Weź też pod uwagę gdzie będziesz mieszkać - czy jest tam duża gęstość mieszkań - bo eter jest jeden (a niektórzy twierdzą że go wcale nie ma), jak jest dużo sieci WiFi w zasięgu to będą sobie przeszkadzać. Ale "po za centrum  niewielkiego miasteczka" to raczej wątpliwe.

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 września 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,610 p.)
Miałem do tej pory:
- Netie  300 tke
- Orange 600-tke
- Play 600 tke

Najbardziej byłem zadowolony z netii, pod względem stabilności i pingu. Orange, miało fatalne serwery i pingi beznadziejne, toteż, często skakały..., natomiast po za tym okej.
Play- musze przyznać, że bardzo niestabilne łącze, a mam już je w 2 lokalizacji, częste skoki, widzę że ich lokalizacja też często zmienia się i winduje mnie na Belgie... albo często na Austrię.
Generalnie  co jestem w szoku, play ... wypadło u mnie najgorzej, a mieszkam w Krakowie w centrum  i mówie o światłowodach zawsze po kablue nie WIFI

Sprawdziłbym na lokalizacji, co mają sąsiedzi i czy jest stabilnie :) i generalnie wybrał na tej podstawie.
komentarz 8 września 2024 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,380 p.)

Ty mieszkasz w Krakowie (to duże miasto) w centrum i wg. Ciebie Play wypada najgorzej. Ja będę mieszkał po za centrum niewielkiego miasta (ok 50 tys. mieszkańców). Chodzi mi tylko o światłowód 600 Mb/s jako internet bezprzewodowy WIFI.

Czy wg. Ciebie Orange byłby dla mnie lepszym wyborem niż Play - tylko do działania WIFI?

1
komentarz 8 września 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,610 p.)
Biorąc w takim razie to pod uwagę, że światłowody pewnie lecą w podobny sposób, bo mieszkasz w małej lokalizacji, więc poleci praktycznie tym samym kablem, to jeśli mowa o "WIFI", jednak stawiałbym na Play, niż Orange.

Generalnie to w tym wypadku, jeśli w planach masz oglądanie TV itp. to tylko i wyłącznie PLAY, ale jak internet to Orange.

Jakoś mnie nie przekonuje T-Mobile i podejrzewam, że ogólnie wypada gorzej od tych pozostałych.

Nie chcę oglądać filmów/seriali w TV typu Netflix (przez internet), więc w moim przypadku PLAY odpada.

Korzystanie z WIFI to tylko przez laptopa, więc wstępnie wybieram Orange.

Czy w takim razie odradzasz mi T-Mobile?

komentarz 8 września 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,610 p.)
nigdy nie korzystałem z T-Mobile, ale jakoś nie słyszę, aby dobrze rozwinięci byli na rynku w stosunku do gigantów, ma to tym bardziej przełożenie na fakt, tego, że w małej miejscowości mogłoby to potęgować niedobre działanie.
Nie znam nikogo ze znajomych, kto miałb T-mobile, ja kiedyś miałem, ale to telefon i to była tragedia.
1

W takim razie wybieram Orange i mam nadzieje, że będę zadowolony.

Dzięki za podpowiedź.wink

komentarz 10 września 2024 przez distracted Użytkownik (540 p.)

@Wiciorny, ja mam T-Mobile. Czy to dlatego mam taki słaby internet? 

0 głosów
odpowiedź 9 września 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Teraz mam Play, działa przyzwoicie, choć zawsze byłem najbardziej zadowolony z VECTRA. T-Mobile działa kiepsko, chyba najgorzej.
0 głosów
odpowiedź 10 września 2024 przez Osse Dyskutant (9,860 p.)
ITV Media ma światłowód 600 Mb/s za 75,00 zł/miesiąc umowa na 24 miesiące, jestem mega zadowolony z tego dostawcy internetu więc Ci polecam.
komentarz 11 września 2024 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,380 p.)
Ten ITV Media ma swoje punkty tylko w okolicach Łodzi, Warszawy, Płocka, Łęczycy - to nie są moje rejony Polski. Pewnie też wymagają opłaty za jednorazową aktywację do prawidłowego działania routera. W moim przypadku ten ITV Media - odpada.
komentarz 11 września 2024 przez Iei Bywalec (2,170 p.)
Nie znam się za bardzo na temacie, ale moim zdaniem internet kilka Mb/s zupełnie wystarczy. Światłowody to chyba tylko do jakichś transmisji przez Twitcha jak ktoś zarabia np. na streamowaniu gier sporo i musi mieć szybkie łącze. A do przeglądania internetu to zupełnie zbędne
0 głosów
odpowiedź 14 września 2024 przez darknode Użytkownik (560 p.)
Ja posiadam od ponad roku światłowód od t-mobile, 600/100 i działa do dziś, bez żadnego zarzutu, ale to, że w jednym miejscu działa dobrze, nie oznacza to, że w innej części Polski będzie tak samo.

Jeśli chciałbyś uzyskać maksymalną prędkość, 600 mb/s poprzez wifi, musiałbyś mieć router w technologii AX oraz samą karte sieciową w urządzeniu, która obsługuje wifi 6 kategorii, tak jak napisał to poprzedni forumowicz

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 632 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Zawisza czarny Obywatel (1,720 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 403 wizyt

93,377 zapytań

142,377 odpowiedzi

322,520 komentarzy

62,724 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...