• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Generator danych osobowych

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+3 głosów
448 wizyt
pytanie zadane 7 września 2024 w Nasze projekty przez su7890 Początkujący (450 p.)

Cześć, stworzyłem generator danych osobowych w javascript. Może się przydać jako pomoc w trakcie testów aplikacji/strony. Generuje imię nazwisko, pełny adres, nr tel, datę urodzenia i pasujący do niej pesel. Narzędzie jest bezpłatne i działa pod linkiem: https://gen.suek.ovh/

komentarz 8 września 2024 przez distracted Użytkownik (540 p.)
Pomysł ciekawy, lecz tak jak powiedział @SzkolnyAdmin i @reaktywny, proponowałbym to trochę zmienić (bardzo).
komentarz 9 września 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)

@su7890, rzuć okiem: https://fakerjs.dev/ 

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 września 2024 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,570 p.)
Nie tworzyłeś generatora danych, lecz skrypt losujący już gotowy zestaw danych. Generator widziałbym tak: losujesz imię, nazwisko, płeć, datę urodzenia, dane adresowe, itd. i dopiero potem składasz gotowa kartę z danymi. W ten sposób masz o wiele więcej możliwości, niż losowanie z pliku tekstowego gotowych zestawów. I masz większe szanse, że dane się nie powtórzą. w przypadku 55 zestawów, jak u ciebie, jest taka możliwość, zwłaszcza, że nie zaimplementowałeś sprawdzania, np. powtórzenia wylosowanego numeru dwa lub więcej razy pod rząd.

Dane w pliku, mam nadzieję, fikcyjne?
komentarz 7 września 2024 przez su7890 Początkujący (450 p.)
1. dane fikcyjne

2. soon może przerobie zeby rzeczywiscie generowalo dane na żądanie
komentarz 8 września 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,150 p.)

@SzkolnyAdmin, czyli ten generator " Generator widziałbym tak: losujesz imię, nazwisko, płeć, datę urodzenia, dane adresowe, itd. i dopiero potem składasz gotowa kartę z danymi. " 
To nie byłby "generator", ale kilka skryptów losujących osobno: imię i nazwisko, płeć datę ... itd.
Sorki, ale musiałem się przyczepić, bo zabawnie to zabrzmiało laugh, generator to zaiste skrypt, wiec kolega mimo, tego, że stworzył, gotowe zestawy, to dalej jest to generator. Prymitywny bardzo, bo widać że oparty o dane wpisane z palca i pewnie proste losowanie z generatorem liczb losowych 

komentarz 8 września 2024 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,570 p.)
To jak widzisz generator sensownych imion, jak nie w postaci skryptu losujacego z zestawu używanych imion?
0 głosów
odpowiedź 7 września 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Tak jak napisał Szkolny Admin. Poza tym odbiorcy takich narzędzi oczekują N rekordów (N do wyboru, w jakimś rozsądnym zakresie) w postaci pliku SQL lub CSV, ew. JSON, etc. A takie coś to .... :) ( za bardzo się nie przyda). Jak wyobrażasz wykorzystanie tego, ktoś ma ręcznie kopiować i wklejać te dane?!?
1
komentarz 8 września 2024 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)

Poza tym odbiorcy takich narzędzi oczekują

W pracy co jakiś czas potrzebuje danych które będą pasować do jakiegoś formatu, przykładowo pesel, nip, dowód osobisty, numer konta bankowego... w sumie to tyle ale gotowy telefon, imie, nazwisko, adres też by sie przydały

Nie potrzebuje tym zapełniać bazy danych, chce tylko szybkie do zdobycia dane do wyklikania czegoś w aplikacji, co wymaga przejścia przez sporo walidacji. Obecnie używam http://generatory.it/ bo generują dane których samemu nie wymyśle (pesel, iban, nip itd), a do reszty umiem sam wymyślić dane

Nie chce wyklikiwać formularza który mi wygeneruje plik po kilku sekundach, chce wejść na strone i od razu mieć gotowca, którego moge odświeżyć jednym kliknięciem, np guzikiem albo odświeżeniem strony

Ale gdyby był gotowiec który jest równie prosty w obsłudze a ma wszystkie dane które mogą sie przydawać do przedzierania przez walidacje (albo do testowania walidacji), to mógłbym go używać 

komentarz 8 września 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

Strona którą podałeś wiele nie różni się od tej kolegi który zapoczątkował wątek.

Idealne rozwiązanie (może nie dla wszystkich) to byłoby gdyby się wybierało kolumny, ich kolejność, liczbę wpisów (rekordów) oraz inne rzeczy (np. kodowanie znaków) a na koniec wybierało strukturę w danym języku programowania (np. w pythonie tuplę tupli, listę named tuple czy listę słowników, listę list, etc.).

Wtedy kopiujesz do schowka strukturę hard-coded i wrzucasz do swojego programu.

Nie chce wyklikiwać formularza który mi wygeneruje plik po kilku sekundach, chce wejść na strone i od razu mieć gotowca

Tak se ne da. Tych chcesz  imie,. nazwisko i PESEL, a ktoś innych chce inne kolumny i w innej kolejności. to by musiały być setki jeśli nie tysiące wersji tych "gotowców".

komentarz 8 września 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,150 p.)
ja bym jeszcze dodał opcje, wygenerowania np 20-25 przykładowych danych z możliwością zapisu do plikow - > txt, xml itp. to byłoby sztosiwo, sam taki generator na studiach pisałem, wtedy nawet był możliwy export tego do gotowego pliku SQL, w oparciu o dodanie definicji odpowiedniego układu kolumn

Potem zdarzało mi się w robocie korzystać i generować dane do backupów bazy i pracy na lokalnych instancjach, gdzie potrzebowałem dużo śmieciowych danych do testów autoryzacji, formularzy itp
komentarz 8 września 2024 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)
edycja 8 września 2024 przez marcin99b

Idealne rozwiązanie

Bardziej chodziło mi o to że są różne produkty dla różnych grup odbiorców, nie wszystko musi być robione dla korpo, można zrobić ułatwiacz codziennej pracy

Strona którą podałeś wiele nie różni się od tej kolegi który zapoczątkował wątek.

Różni sie kluczowymi elementami - ta którą podałem generuje dane których nie wymyśle samemu w głowie, pesel zgodny z wszystkimi zasadami nie jest taki prosty do wymyślenia. Imie, nazwisko, adres moge łatwo sam wpisać ale gdybym miał na raz trudne i łatwe dane, to jest na plus - wole skopiować niż ręcznie wpisywać jakiegoś Adama Nowaka

Tak se ne da. Tych chcesz  imie,. nazwisko i PESEL, a ktoś innych chce inne kolumny i w innej kolejności. to by musiały być setki jeśli nie tysiące wersji tych "gotowców".

Czemu mówisz że sie nie da, skoro podałem przykład który robi to dobrze? Jest dużo narzędzi które generują dane pod wrzucenie ich do bazy, jak ktoś chce to może nawet w excelu łatwo stworzyć taki program, jeśli raz w ciągu roku musisz zapełnić baze to dodatkowe 10 minut nie zrobi ci różnicy. Problem jest jak chcesz zestaw danych na teraz, bez przeklikowania sie przez formularze, po prostu wchodzisz na strone i masz gotowe dane do skopiowania - z takich narzędzi generatory.it według mnie mocno wygrywa, a wcale nie wykorzystuje pełnego potencjału... i nawet nie obsługują https czyli niektórzy mogliby sie wystraszyć że to jakieś oszustwa

No ale wracając, różne produkty mają różne zastosowania, różne grupy odbiorców. Autor pewnie nie myślał o tym w ten sposób tylko zrobił sobie prosty programik, podobny do czegoś z poradnika, ale mówiąc że coś jest złe bo tylko te zastosowania i tylko ta grupa odbiorców są dobre, mocno zabija się kreatywność u ludzi. Podobny efekt widać u osób przesiąkniętych korpo... albo u dzieci które poszły do szkoły - zaliczamy duży spadek niestandardowego myślenia po pójściu do szkoły, bo tam też każą nam myśleć według odgórnych schematów

0 głosów
odpowiedź 8 września 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,150 p.)

Ale ten twój generator nie działa prawidłowo: zaiste, PESEL- to nie jest randomowy ciąg znaków, ja wiem, że wszystko u Ciebie leci " z tzw. palca", czyli na podstawie pewnie liczb losowych generujesz z zestawu danych losowe stringi, ale to jest bardzo prymitywne popatrz na  generator samego PESEL : 
https://pesel.cstudios.pl/o-generatorze/generator-on-line

U ciebie przykład: 
Data urodzenia + PESEL:
15.06.2003 | 03261551010

Ten pesel nie jest  prawidłowy, patrząc na date urodzenia, więc uwzględnij to, że PESEL zawiera istotne informacje o dacie urodzenia na początku. 
Po drugie PŁEĆ generowana, też ma znaczenie dla numeru pesel. 

Co oznaczają cyfry w numerze PESELRR – to 2 ostanie cyfry roku urodzenia, MM – to miesiąc urodzenia (zapoznaj się z sekcją "Dlaczego osoby urodzone po 1999 roku mają inne oznaczenie miesiąca urodzenia", która znajduje się poniżej), DD – to dzień urodzenia, PPPP – to liczba porządkowa oznaczająca płeć.

źródło :GOV  

Jeśli coś robić, to robić to z sensem i dobrze- weź pod uwagę, że o ile generujesz realne Ulice i miasta, z dobrze przyporządkowanym kodem (pewnie wszystko zapisane w pliku....), pomyśl o jakimś geolokalizatorze, np. kiedy użtykownik wybierze ulicę, to wygenerujesz mu geolokalizacje i podasz automatycznie, Kod itp.

2
komentarz 8 września 2024 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,570 p.)
Ten pesel jest prawidłowy.
0 głosów
odpowiedź 9 września 2024 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
edycja 9 września 2024 przez VBService

Przy każdym naciśnięciu przycisku "Wygeneruj inne dane"

const data = await loadData();

pobierasz ponownie plik dane.txt i ponownie wykonuje się kod

text.split('\n').filter(line => line.trim() !== '')

// i 

dataLines.map(line => {
const [name, dob, pesel, address, city, email, phone] = line.split(',').map(item => item.trim());
return { name, dob, pesel, address: `${address}, ${city}`, email, phone };
});

proponuje przepisać kod tak, aby tylko raz plik dane.txt  był pobierany z serwera zaraz po załadowaniu strony, a każde kolejne naciśnięcie przycisku "Wygeneruj inne dane", losowało kolejny zestaw z utworzonej wcześniej tablicy.

No i dopisz walidację czy plik dane.txt w ogóle prawidłowo się pobrał (np. użyj If-a lub bloku try ... catch)

BTW, proponuje całe generowanie zestawu danych zrobić w backend-dzie, a przycisk "Wygeneruj inne dane" pobierał by (tu fetch) tylko gotowego json-a z danymi do prezentacji na stronie.

1
komentarz 13 września 2024 przez su7890 Początkujący (450 p.)
moze kiedys to troche zmienie jak sie poducze

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 749 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2017 w Nasze projekty przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 4,656 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,306 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2016 w SQL, bazy danych przez M3How Nowicjusz (140 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,389 komentarzy

62,652 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...