• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Baza danych .sql w kodowaniu utf8_general_ci a praca jej na innym kodowaniu?

+1 głos
375 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez LongSong Początkujący (450 p.)

Witajcie,

Mam takie nietypowe pytanie -  mam baze danych .sql - w  kodowaniu znakow utf8_general_ci  
i na jakim kodowaniu innym poza tym -  utf8_general_ci  - mozna taka baze uzywac - wgrac, aby dzialala bez przeszkod - awarii...?

np. moge ja wgrac pod takie kodowanie?

utf8mb4_unicode_ci
utf8mb4_general_ci 
lub inne?

chodzi mi tez o wyszczegolnienie za i przeciw danemu colattion - Charset

i np. utf8mb4_unicode_ci -  opiera się na oficjalnych zasadach Unicode dotyczących uniwersalnego sortowania i porównywania, które sortują dokładnie w szerokiej gamie języków...

lub utf8mb4_general_ci  - Został opracowany w czasach, gdy serwery miały niewielki ułamek wydajności procesora dzisiejszych komputerów...

w tym sensie ;)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 31 sierpnia 2024 przez Wiciorny Ekspert (282,350 p.)
Zasadniczo to baza danych w kodowaniu utf8_general_ci może działać bez przeszkód również w kodowaniu utf8_unicode_ci. Oba są kompatybilne

Problem pojawiać się może przy kodowaniu znaków "specjlanych" przy tych kodowaniach, o ile utf8_general_ci jest szybsze, to daje mniej dokładne wyniki z kolei unicode-  tak jak pisałeś nieco wolniej działa, ale zapewnia sortowanie lepszej jakości i szeroką game języków.

Akurat rozszerzenia mb- nie mają wpływu znacząco na kompatybliność więc wszelkie gamy utf8, utf8mb_general i utf8mb4_unicode będą działać dobrze.

Natomiast  latin1 już raczej nie jest dobrym pomysłem

Awarii nie będzie bo jak wspomniałem kompatybilne kodowania działają na tym samym zestawie znaków UTF-8, jabyś tylko zminiał np na. utf8mb4_*  to musisz upewnić się, że wszystkie aplikacje korzystające z  twojej bazy danych obsługują utf8mb4, aby uniknąć problemów z nieoczekiwanymi znakami (np. emoji).
komentarz 1 września 2024 przez LongSong Początkujący (450 p.)
edycja 1 września 2024 przez LongSong

Witam,

"to musisz upewnić się, że wszystkie aplikacje korzystające z  twojej bazy danych obsługują utf8mb4, aby uniknąć problemów z nieoczekiwanymi znakami (np. emoji)."

No tak to jest b. wazne OK - ale jak w .sql tabele maja SET utf8_general_ci i utf8  to chyba nie musze sie martwic wtedy tym?
tzn. pluginy pracowac beda pod utf8? czy musza miec tez w kodzie pod SET utf8mb4?
co nie bedzie juz tym samym, co utf8 i utf8_general_ci jak teraz ma Baza.D wszystkie tabele tak ustawione?

- plik bazy.sql ma tez kodowanie w utf8

...
tez myslalem o utf8_unicode_ci  - ale host chyba (sprawdzam to jeszcze) nie ma tego kodowania :/ i tez utf8_general_ci

poza tym
wychodzi na to, ze to kodowanie utf8mb4_unicode_ci - byloby lepszym rozwiazaniem niz utf8mb4_general_ci - przy bazie orginal utf8_general_ci z racji braku utf8_general_ci ?

a moze zrobic zmiane kodowania bazy tzn. bardziej chyba tabel wszystkich w niej?

np. komenda w konsoli na utf8mb4_unicode_ci lub  phpMyadmin

-
z racji iz brak  utf8_unicode_ci jak i utf8_general_ci w liscie wyboru kodowania...

czy zostawic jak jest w utf8_general_ci i przy imporcie do nowej-czystej Bazy.D juz swoje zrobi jej kodowanie utf8mb4_unicode_ci ?

czy moze tez wykonac kodowanie po juz imporcie w phpMyadmin w  dziale - Operacje i tam mozna tez wybrac to:

* Zmien wszystkie tabele - collations
* Zmien wszystkie tabele - columns collations

i bez komendy baza bedzie w utf8mb4_unicode_ci zamiast utf8_general_ci - czy to lepiej nie ruszac?, a tylko na zaimportowanej bazie ustawic utf8mb4_unicode_ci

Podobno w htacess-ie jest tez zmienna, ktora pozwala zmienic kodowanie - tylko chyba i tak musi byc odpowiednia stworzona w phpmyadmin na serwerze...

Pozdrawiam!

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,570 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2015 w SQL, bazy danych przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 485 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 275 wizyt

93,604 zapytań

142,528 odpowiedzi

322,995 komentarzy

63,090 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...