• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

{Laptop czy stacjonarny} na studia ?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2024 w Sprzęt komputerowy przez aqura Nowicjusz (120 p.)

Cześć wszystkim  Szukam porady dotyczącej wyboru komputera. Zaczynam studia (zastosowanie informatyki w ekonomii )   i potrzebuję sprzętu do pracy  (Excel,adobe reader). Priorytety:

• Cicha praca: Chcę móc pracować bez ciągłego szumu wentylatorów, zwłaszcza po podłączeniu do monitora 4K i pracy po 12 godzin dziennie. 
  • Wydajność: Procesor musi być tak szybki przynajmniej jak i7 7820 hq ( 7 generacja) .+16 gb ram ddr4 i karta graficzna zdolna obsłużyć 2 monitory.
  • Budżet: 3,5 tys. zł max 
  • Stan : Używany nie jestem zwolennikiem nowych rzeczy.

Zastanawiam się nad laptopem, ale nie jestem pewien, czy znajdę coś odpowiedniego. Może komputer stacjonarny byłby lepszym rozwiązaniem? Co myślicie?

Mam już tableta 10.8 cala z klawiaturą i rysikiem który będę używał na wykładach.

Nie ukrywam ,że spędziłem już bardzo dużo czasu ale żadnego laptopa nie znalazłem który spełnia moje wymagania na windowsie ( mac odpada ) . Patrząc na okoliczności nie wiem czy nie lepiej będzie kupić jakąś stacjonarkę może z wodnym chłodzeniem.

Dziękuję bardzo za pomoc.

komentarz 28 sierpnia 2024 przez distracted Użytkownik (540 p.)
Czy laptop nie byłby bardziej poręczny? Większość i tak ma Windowsa, na pewno byś coś znalazł.

Oczywiście mogę się mylić.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 28 sierpnia 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
To jest zasadniczo bardzo duża różnica, czy pracujesz/uczysz się tylko w zaciszy domowym i nie potrzebujesz mieć ze sobą sprzętu na uczelni, lub gdzieś indziej np. w pracy.
Jeśli tylko zamierzasz na studia robić wszystko z domu, to stacjonarka wystarczy, gorzej jeśli np. masz laboratoria, albo zajęcia na uczelni, gdzie przydałby się twój komputer- żebyś nie musiał non stop przesyłać sobie np. projektów z domu  na uczelnie, szczególnie jeśli np. robisz coś na zaliczenia.
Takie coś może być bardzo niekomfortowe i uciążliwe, dodatkowo czasami bywa tak, że projekty dobrze skonfigurowane są z Twoim komputerem/ maszyną, ale coś się nie kompiluje, coś się nie buduje na uczelni lub są tam inne problemy.

Ja bym był za laptopem,
komentarz 28 sierpnia 2024 przez aqura Nowicjusz (120 p.)
Dzięki za odpowiedź. Będę miał dużo zajęć w laboratorium gdzie niby są komputery ale nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce.

Większość pracy będę wykonywał w domu a do pracy mobilnej mam tableta.

Podjełem decyzję ,że poczekam na studia - jeśli zobaczę zapotrzebowanie na laptopa to wtedy go kupię. Jeśli jednak zobaczę ,że tablet wystarczy to kupię stacjonarny że względu na lepszą kulturę pracy .

Dziękuję za pomoc. :)

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 974 wizyt
pytanie zadane 20 września 2016 w Sprzęt komputerowy przez uMAXa Gaduła (4,290 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 271 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 883 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2022 w Sprzęt komputerowy przez hubert_19 Nowicjusz (120 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,658 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...